Huszonkétezer alatt

Nem változott a tőzsde iránya tegnap, a befektetők továbbra is jobbára a vezető részvényeket adták-vették. A piacon a napközben kialakult emelkedés zárásra elolvadt, a BUX 22 ezer pont alatt zárt. A következő napoktól sem várható komolyabb tőkepiaci fellendülés. A legnagyobb magyar pénzintézet cáfolta, hogy Soros Györgygyel közösen vesz részt a BAWAG osztrák bank privatizációjában. A BUX gyengülésével szemben haladt a forint. A magyar fizetőeszköz 275-ös szint közelébe erősödött az euróval szemben.

2006. 09. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a lendület változott, a trend nem. Tegnap tovább csúszott lefelé a BUX index árfolyama, így a hét utolsó napján a tőzsdei indikátor aláment a 22 ezer pontos határvonalnak is. A BUX a nyitást követő két órán belül napi csúcsára, 22 200 pontra emelkedett, majd délutánra a 200 pontnyi nyereség elolvadt. Záráskor a BUX 21 926 ponton állt, 86,52 ponttal előző szintje alatt. A kereskedők szerint lelassult az eladási láz a parketten. Ezt a tényt a nem túl magas, 17,4 milliárd forintos forgalom is alátámasztotta.
Tegnap továbbra is igen élénk kereskedés folyt az OTP-papíroknál, a Molt viszont már nem érte akkora eladói nyomás, mint csütörtökön. A banki papírok 1,6 százalékkal, az olajipari részvények 1,1 százalékkal értékelődtek le. A Merrill Lynch elemző cég a Mol kapcsán jelezte, hogy bár a finomítói környezet jelentősen romlott és egyre nagyobb kockázatok jelennek meg az európai olajvállalatoknál, a magyar olajipari cég továbbra is vételre ajánlott, sőt célára változatlanul 28 ezer forint. Ez a megerősítés kedvező lehet a Mol számára, a hírre a spekulánsok várhatóan vételekkel reagálnak. Az OTP cáfolta a Der Standard korábbi értesüléseit. Az osztrák lap szerint Soros György üzletember és az OTP közösen indul a BAWAG pénzintézet privatizációján. A hír hitelessége felől már csütörtökön is kétségek merültek fel.
A két gyengülő vezető részvény mellett akadt viszont néhány papír, amely a növekedést erősíthette volna. Ezek közé tartozik az egy százalékkal dráguló Richter és az 1,3 százalékkal felértékelődő Magyar Telekom. A kis forgalmú papírok sorából a Graphisoft Park, az Egis és a Rába szerepelt a legjobban. Az elemzők szerint komolyabb változásokra nem lehet számítani az elkövetkező napokban, a tőzsdei irányvonalat a Mol és az OTP mozgása fogja meghatározni.
A tegnapi kereskedés során a bankközi devizapiacon a forint a 276-os szintről 275-ig erősödött az euróval szemben, de napközben 274,60 körül is járt az uniós deviza. A magyar gazdasági adatokra a piac nem figyelt, de a jövő heti inflációs számok várhatóan gyengítik majd a forintot. A dollárral 217,00– 217,15 forinton kereskedtek, míg csütörtökön délután 216,95–217,05 forinton állt a kurzus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.