Mélybe zuhanó index

Jelentős árfolyamveszteséget produkált tegnap a BUX. A magyar indikátor a Mol vezetésével gyengült, de az olajipari cég részvényei mellett az OTP, a Magyar Telekom és a Richter ára is jelentős vérveszteséget szenvedett. A kereskedés végére a BUX 22013 pontra zuhant vissza, ami 724 pontos csökkenésnek felelt meg. Elemzők szerint az árak zuhanását az okozta, hogy az olaj ára több hónapja nem látott szintre mérséklődött.

2006. 09. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem számítottak az elemzők arra, hogy a magyar piac olyan jelentős esést produkál a kőolajár csökkenésének köszönhetően, mint azt tegnap tette. A BUX tegnap zárásra 3,19 százalékot zuhant. Nyitásra már közel 200 pontos veszteséget halmozott fel az index, majd napközben tovább növelte veszteségét. A zuhanás ellenállás nélkülinek tűnt. Azt sem lehet tudni, hogy folytatódik-e a trend, vagy csak a záráskori gongszó tudta megszakítani a folyamatot.
A magas, 29,7 milliárd forintos forgalom jól jelezte, hogy eladói nyomás nehezedett a piacra. A legnagyobb volumenben a 3 százalékkal beeső Molra érkeztek kötések. A befektetők azért kezdték eladni a Mol-papírokat, mert a nyersolaj ára tegnap régen nem látott mélységekbe esett vissza. A csökkenő olajárakat nem csak a Mol részvényei sínylették meg, a nemzetközi piacokon jelen lévő kitermelő társaságok kurzusai is lefelé mozogtak. A Mol tőzsdezárás után jelezte, hogy igazgatósági hatáskörben döntöttek a társaság tőkeemeléséről.
Az olajipari papíroknál nagyobb zuhanást produkált a Richter. A magyar piacon jelen lévő nagyobbik gyógyszergyártó papírja 4,4 százalékkal lett olcsóbb. Meglepetésre az Egis 1,7 százalékkal értékelődött csak le. Az OTP 3,38 százalékot, a Magyar Telekom 2,3 százalékkal csúszott vissza. A tegnapi kereskedés nem kedvezett a kis forgalmú részvényeknek sem, így az Elmű, az Émász és a Rába ára is lefelé mozgott. Drágulással zárt viszont a Graphisoft, a Danubius és a TVK is.
A BUX beesése mögött a szerdai napon közzétett amerikai Fed-jelentés is áll. A tengerentúli jegybank szerepét betöltő szervezet szerint az amerikai gazdaság nem a várt ütemű növekedést mutatja, sőt lelassult a tengerentúli bővülés. Az elemzésből arra lehet következtetni, hogy a Federal Reserve a következő, szeptember 20-i ülésén kamatemelésről dönthet. Az amerikai kamatok emelkedése következtében a kelet-közép-európai parkettekről elindulhat a tőke átcsoportosítása a biztonságosabb amerikai piacok felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.