Mélyből tört fel a BUX

Emelkedéssel fejezte be a napot a BUX, amely jelentős árfolyammozgást produkált. A minimális, 0,36 százalékos nyereséget elérő BUX-ra meglepetésre nem a magyar belpolitikai hírek hatottak. Hasonlóan a bankközi devizapiacon sem nagyon érdekelte a befektetőket a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nevével fémjelzett hangfelvétel. A reggeli erőteljes forintgyengülést követve a magyar fizetőeszköz régen nem látott szintre, 270,30 közelébe erősödött az euróval szemben.

2006. 09. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen változott napközben a BUX árfolyama, a reggeli 300 pontos bukást az index a nap végére korrigálta. Napközben folyamatosan erősödött a magyar tőkepiaci indikátor, de a negatív tartományból csak a kereskedés vége előtt tudott kilépni. Kereskedők elmondták, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz köthető hangfelvétel hét végi felbukkanása a befektetői körökben nem okozott túl nagy riadalmat, a legtöbb spekuláns inkább a szerdán esedékes Federal Reserve-ülésre koncentrált. A BUX végül 22 937,25 ponton zárt, ami 82,52 pontos nyereséget jelentett. A kereskedés nem túl magas, 15 milliárd forintot el nem érő forgalom mellett zajlott.
A vezető részvények körében megosztottság jelentkezett. A Mol és az OTP ára emelkedett, a Magyar Telekom és a Richter viszont csökkenéssel zárt. Az olajipari cég papírjai kétmilliárd forintos forgalom mellett 1,1 százalékkal drágultak, s 1,4 százalékkal nőtt a közel 9,6 milliárd forintos adásvételt realizáló OTP. Nem sikerült viszont fordítania árfolyamán a Magyar Telekomnak: a távközlési papírok kurzusa 0,3 százalékkal csúszott vissza. Komolyabb eséssel zárt a Richter, a nagyobbik gyógyszergyártó árfolyama 1,2 százalékkal, az Egisé 0,9 százalékkal mérséklődött. Jobban szerepeltek a kis fogalmú papírok, mint a blue chipek, a nap nyertese a Synergon lett 2,7 százalékos drágulásával. Növekedéssel zárt még a TVNetwork, a Pannonplast és a Graphisoft is.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama érdekes görbét írt le. Reggel a miniszterelnök hangfelvétele és annak magyarázata jelentős forintgyengülést okozott, így a magyar fizetőeszköz a 274-es szintig gyengült az euróval szemben. Később a kedélyek megnyugodtak, s régen nem látott szintre erősödött vissza a forint. A BÉT zárásakor egy euróért 270,35 forintot adtak. A kereskedők elmondták, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Járai Zsigmond egy nyilatkozatában arra utalt, hogy újabb monetáris szigorításra kerülhet sor. Járai Szingapúrban adott interjút a Bloomberg hírügynökségnek, s elmondta, hogy véleménye szerint szűkíteni kell a monetáris kondíciókat ahhoz, hogy az ország elérje az inflációs célt. Magyarán, a jegybank a közeljövőben a kamatemelés eszközéhez nyúl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.