PSZÁF: szemesnek áll a befektetői világ

2006. 09. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki eldöntheti, hogy milyen hírforrásra támaszkodik akkor, amikor befektetési döntését meghozza – áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) határozatában.
A felügyelet ezen határozatát annak kapcsán tette közzé, hogy 2006. június 15-én a Standard&Poor’s (S&P) hitelminősítő Magyarország hosszú lejáratú devizaadósság leminősítésének publikálása következtében az egyes befektetők jelentős mennyiségű forint- és állampapír-eladásokba fogtak.
A PSZÁF megvizsgálta annak lehetőségét, hogy egyes befektetők már korábban hozzájuthattak-e a bennfentes információhoz, s ezzel visszaéltek-e. A hazai befektetési szolgáltatók szinte mindegyike az adott napon 14.04 körül értesült a leminősítésről a Reuters és a Bloomberg jelentéseiből, s a 13.55 és 14.04 közötti időszakban, mielőtt a leminősítésről szóló hírt megtudták, a magyar állampapírokra kötött ügyleteiken és a devizapiacon jelentős volt a veszteség.
A PSZÁF az eljárás során megkereste az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeletét (UK FSA) is, s arra az elhatározásra jutott, hogy az S&P honlapjára már 13.55-kor felkerült a leminősítés ténye, így sem bennfentes kereskedéssel, sem bennfentes adatokkal való visszaéléssel nem vádolhatják meg az éppen eladói pozícióban lévő befektetőket.
Egyértelműen arról van szó, hogy azok a befektetők, akiknek veszteségük származott az ügyletekből, ebben az esetben nem a legmegfelelőbb hírforrásra támaszkodtak.
Az S&P leminősítése egyben tanulságként is szolgálhat a befektetőknek arra nézve, hogy több hírszolgáltató adatait érdemes figyelni egy tranzakció végrehajtásakor, ebben az esetben éppen az S&P honlapja lett volna megfelelő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.