Tovább esett az index

Nem sikerült tegnap sem meggyőzni a befektetőket, hogy minden rendben van a magyar belpolitikai életben. Nem sikerült fordítani a pesszimista hangulaton, mivel sem a szerda esti események, sem a magyar gazdaságot vizsgáló elemzők jóslatai nem támasztották alá a tőkepiac emelkedését. A BUX – mint azt már néhány napja megszokhattuk – gyengélkedőben volt. A magyar indikátor aláment a 22 ezer pontos határnak is, és 21 700 pont közelébe zuhant.

2006. 09. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 400 pontos csökkenéssel zárt a BUX tegnap. Az indikátor már nyitáskor 22 ezer pont alatt tartózkodott. Az elemzők, a magyar piacra szakosodott szakértők és a hitelminősítő cégek is szinte egyöntetűen úgy vélték, hogy a jelenlegi magyar belpolitikai helyzet miatt el kell adni. A BUX napközben erőteljes zuhanást produkált, az indikátor napi mélypontját 21 694 ponton érte el, ahonnét zárásra is csak kevéssé tudott elrugaszkodni. A kereskedés végén az index 21 762,63 ponton zárt, ami 390,66 pontos csökkenésnek felelt meg. A befektetők pesszimista hangulatát jellemezte a 28 milliárd forintos, alacsonynak nem mondható forgalom is.
Jelentős áresést produkált a 2,9 százalékkal zuhanó Richter és a 2,5 százalékkal beeső OTP. Az utóbbi részvény azért is került az eladói oldalt preferáló befektetők látókörébe, mert a Fitch Ratings több magyarországi bank értékelését rontotta. A legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H Bank), valamint a CIB Bank A plusz adóskockázati besorolásának kilátása az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra romlik. A cég egyben megerősítette az OTP Bank osztályzatát.
Lefelé mozgott és erősítette az eladói trendet az 1,2 százalékkal gyengülő Mol is, a Magyar Telekom viszont nem követte a nagyobb papírokat. A távközlési részvények hat forinttal drágultak. A Telekom részvényei mellett emelkedőben voltak még a Démász és az FHB papírjai is, sőt az Inter-Európa Bank is kisajtolt magából egy százalék körüli pluszt. Meglepetésre a nap vesztese az előző nap egyik nyertese volt: az Egis 5,1 százalékos zuhanást produkált. A legtöbb elemző szerint a magyarországi zavargásokat lassan visszaszorítják, így a piac is a korábbi megszokott hétköznapjait élheti majd. A szakértők rámutattak, hogy a magyar gazdaság állapotát rendbe kell hozni, mert a jelenlegi állapotok nem kedveznek a biztonságos befektetésnek.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama az euróval szemben – látványos fordulatok után – végül a 275-276-os szint közelében stabilizálódott. Ahogyan változtak a belpolitikai hírek, úgy változott a forint kurzusa. A magyar valuta gyengülése alig volt észrevehető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.