Újabb megtakarítási forma a BÉT-től

2006. 09. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hosszú távú tőkemegtakarítási konstrukcióval állt elő a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), a Befektetési Szolgáltatók Szövetsége (BSZSZ), valamint a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke a hosszú távú befektetési számla konstrukció bemutatása kapcsán jelezte: a hosszú távú befektetési számla várhatóan a közeljövőben kerül a kormány elé, és a szervezők szerint 2007. január 1-jétől vezetnék be.
A javaslat szerint a hosszú távú befektetési számlán tartott és kezelt összeg után nem kell árfolyamnyereség-adót és kamatadót fizetni, amennyiben annak tulajdonosa azt három évig fenntartja, és a számlán lévő pénzből nem vesz fel. Ez azt jelenti feltehetően, hogy valójában egy normál értékpapírszámlával azonos jellegű tőkepiaci műveletekre létrehozott számláról beszélünk, azzal a különbséggel, hogy adómentesen csak 3 év után juthatunk az azon elhelyezett pénzünkhöz. A konstrukció részleteiről a kidolgozók és a kormány még tárgyalásokat folytat, még az sem biztos, hogy a számlán az induláskor elhelyezett tőkét bármikor adómentesen növelhetjük-e, az viszont igen, hogy az adókedvezmény csak meghatározott idő után jár. A „számlafeltörés” esetén a mindenkori személyi jövedelemadó szabályai szerint adóznánk – nyilatkozta Cselovszki Róbert, a BSZSZ elnöke.
Holtzer Péter, a Bamosz elnöke rámutatott, hogy az elmúlt hónapban az árfolyamnyereség-adó és a kamatadó bevezetése miatt soha nem látott mértékű tőke áramlott a befektetési alapokba, így a hosszú távú befektetési számla bevezetése indokolt, és alkalmas lehet a megtakarítások ösztönzésére. A bankbetétekből és az egyéb megtakarításokból alapba átirányított tőke immár meghaladta a 300 milliárd forintot – jelezte Holtzer Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.