Zuhanás a börzéken

Nem akar megfordulni a trend: a BUX-ot ezúttal már nemcsak a hazai bizonytalanságok húzták lefelé, hanem a feltörekvő piacokat érő sorozatos tőkekivonási igények is. A tőke szemlátomást elkezdett kivonulni a tőzsdéről, sőt Magyarországról is, hiszen a részvények eladásából származó bevételt láthatóan euróra váltották a befektetők. A BUX közel két százalékot zuhant tegnap, és az euró is 2,0-2,3 forintot drágult. A tegnapi kereskedést az eladói oldal határozta meg, a BÉT forgalma már délben megközelítette a húsz- milliárd forintot, s a nap végégére ez 33,89 milliárdra emelkedett.

2006. 09. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők szerint nem csak a magyar belpolitikai események következtében folytatta a BUX a zuhanását, a kelet-közép-európai és a feltörekvő piacokat érő eladási hullám is jelentős nyomásként hatott a pesti parkettra. A BUX gyengülésével párhuzamosan a török és a brazil, valamint a nagyobb európai piacokat is megcsapta a csökkenés szele. A spekulánsok az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmeik miatt kezdték eladni a könynyen mobilizálható befektetéseiket, így a térség egyik leglikvidebb piacát, a magyar tőzsdét is érintette a tőkekivonási hangulat. A pesszimizmus és belpolitikai bizonytalanság, a kormánnyal szembefordulók számának növekedése és gazdasági programok esetleges elvetése következtében a hét végére a befektetők visszavonták az invesztícióikat.
A „párnacihába gyömöszölt tőke” biztonságosabbnak tűnt, mint egy esetleges három éjszakán át tartó izgalom és a hétfői nyitás előtti kérdőjelek. A BUX nyitáskor 68 ponttal állt előző szintje alatt, s gyors ütemben 21 500 pont alá esett. A kora délután a korrekciós próbálkozások jegyében telt el, majd a nap végére a BUX elvesztette erejét, s megadta magát az eladói hangulatnak, így az indikátor 21 355 ponton zárt. A 407,56 pontos csökkenésről és a közelgő 21 ezer pontról a technikai elemzők azt nyilatkozták, hogy az index a közeljövőben várhatóan eléri a 21 ezres küszöböt, de hogy átlépi-e, és a kedvezőbb hangulat emelkedésre ösztönzi-e, még nem lehet tudni, sőt sejteni sem. Az indexre látványos hatást gyakorolt az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom. Tegnap azonban az Egis és a BorsodChem is beszállt a gyengülésbe. A nap vesztese a 3,2 százalékkal csökkenő Fotex lett, de a befektetési társaságot egyből követte a 2,5 százalékkal erodáló Mol és a 2,1 százalékkal visszacsúszó OTP. Néhány kis forgalmú papírra tegnap aránylag jelentős érdeklődés mutatkozott, azaz inkább az eladók számának növekedése miatt tűnt úgy, hogy vevők vannak a piacon. A BorsodChemre 10,7 milliárd forintnyi üzlet született, a vegyipari cég részvényeinek ára 0,2 százalékkal csökkent. Jelentősebb, 1,7 százalékos lassulással zárt az Egis kurzusa is.
A bankközi devizapiacon is a forinteladások uralták a parkettet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.