Az olajár is hatott

Közel járt kora délután a BUX ahhoz, hogy elemelkedjen előző záráskori szintjétől, de végül a tengerentúli nyitásokról érkező hírek és a nyersolaj árának újabb csökkenése magához térítette a piacot. A szakértők arra számítanak, hogy a parlamenti képviselők többsége kiáll a jelenlegi miniszterelnök mellett, így a fiskális politika további folytatására van esély.

2006. 10. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a bizonytalanság a tőkepiacon, s ezt a BUX árfolyama is megérezte. A tőkepiaci indikátor 171 pontos csökkenéssel nyitott, s fokozatos növekedésre sarkallta magát, de az emelkedés végül elmaradt. A BUX kora délután 21 644 pontig emelkedett, de még akkor is húsz ponttal állt előző szintje alatt. A nap végére megfordult a trend: az erősödési próbálkozást újabb mélyrepülés váltotta fel, így az indikátor 21 406 pontra esett vissza. A napközbeni emelkedést az elemzők azzal magyarázták, hogy a befektetők kaphatóak lettek volna a részvények drágítására, de a nemzetközi tőkepiaci hírek közbeszóltak. A piac ugyan még mindig a választásokat követő eseményeket elemezte, s a befektetők sem voltak túl határozottak, de abban egyöntetűen megállapodtak, hogy a tőzsdének emelkedésre van szüksége. Még a hét vége, a miniszterelnök bizalmi szavazása előtt várható lett volna egy pozitív korrekció, ám ha az elemzői jóslatok beválnak, erre már nem kerülhet sor. A fordulat azért hiúsulhatott meg, mert a tengerentúlról negatív hírek jelentek meg, a Nasdaq csökkenéssel kezdte a napot, amire az európai piacok rosszul reagáltak.
Hasonlón kedvezőtlen hatásként élték meg a tőkepiaci parkettek a nyersolaj árában bekövetkezett újabb csökkenéseket is, ezt a Mol ára is tükrözte.
A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben némileg erősödött. A BÉT zárásakor egy euróért 0,30-0,50 forinttal kevesebbet adtak, mint hétfőn délután. A bankközi devizapiacon az eurót 274,70/80 forinton jegyezték, szemben a reggeli 275,25/30 forintos árfolyammal. A piaci hangulatot a kivárás jellemezte. A kereskedők szerint péntekig, a miniszterelnök által kezdeményezett bizalmi szavazásig nem várható jelentős változás. A piaci várakozások szerint a képviselők a kormányfő mellett voksolnak majd. Ezért rövid távon elképzelhető, hogy az euró a 272 forintos szinten stabilizálódik. A dollárral délután 215,70-215,90 forinton folyt az üzletmenet, ami gyakorlatilag megegyezik a hétfő délutáni szinttel.
A BÉT piacán a sikertelen emelkedéstől eltekintve néhány papír, így az Egis, a Fotex és a Pannonplast emelkedéssel zárt. A 14,9 milliárd forintos forgalom mellett a vezető részvények gyengültek, a legnagyobb volument az 1,4 százalékkal gyengülő Mol produkálta. Az OTP 1,6 százalékkal, a Richter 0,7 százalékkal esett vissza. Köszönhetően a PSZÁF felvásárlási ajánlatot felfüggesztő határozatának, a BorsodChem kurzusa 1,7 százalékkal esett be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.