Erős a forint

Belpolitikai események ide vagy oda, a BUX-on nem nagyon látszódott meg a hétfő esti budapesti utcai zavargás. Az elemzők ugyan reggel nagyobb csökkenést jósoltak a piacnak, de nem valósult meg, mivel a gyógyszergyártók frontján korrekció alakult ki. A BUX végül 74,85 pontos enyhe emelkedéssel zárt. A vezető részvények közül a Richter, az OTP és a Magyar Telekom ára nőtt, a Mol ára viszont gyengülőben volt. A bankközi devizapiac már szinte beárazta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának 0,25 százalékos kamatemelését, sőt egyes elemzők 0,50 százalékos emelést vártak, így a forint nem nagyon mozdult a napközbeni 262,50–263,20-as szintjéről.

2006. 10. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap reggel még mindenki azt gondolta volna, hogy a hétfői belpolitikai eseményekre a piac ellenszenvesen reagál, de nem így történt. A BUX ugyan százpontos veszteséggel kezdte el a kereskedést, de hamar magára talált, és gyors ütemben átlépte előző záráskori határvonalát. Napközben
22 415,44 pontos maximumig emelkedett a magyar tőzsdei indikátor, és végül 22 393,52 ponton zárt . A 74,85 pontos plusz és a vezető részvények többségének árfolyamában bekövetkezett emelkedés azt jelezte, hogy a befektetők bíznak a magyar reformcsomag végrehajthatóságában. Ugyan több elemző megszellőztette annak lehetőségét, hogy ha nem sikerül megnyugtatni a kedélyeket, akkor esetleg a jelenlegi Gyurcsány-kormány átalakítására lenne szükség, ez pedig biztos, hogy rövid távon a befektetők elbizonytalanodásához vezetne. A tegnapi nap azonban nem a túl nagy bizonytalanságról szólt. Az átlagos 21 milliárd forintos forgalom is azt mutatta, a piac kész növekedési pályára állni. Általánosságban nézve a tegnapi nap a javulás jegyében telt el, a vezető részvények sorából a Richter 2,2 százalékkal vitte el a pálmát, a gyógyszeripari részvényeket az OTP papírjai követték 1,2 százalékkal, majd a sorban a Magyar Telekom következett 0,6 százalékos felértékelődésével. A kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 2,4 százalékkal korrigált, és tegnap már árfolyama elérte a 26 570 forintos határvonalat is. A kis forgalmú részvények közül a privatizáció előtt álló FHB, az Émász és a Graphisoft javult jelentősebb mértékben.
Hasonlóan alakult a nap a bankközi devizapiacon is. Reggel egy csöppet gyengült a forint az euróval szemben, de a kereskedés nagyobbik részében 0,70–1,00 forintos erősödést jelzett a magyar fizetőeszköz. A forintra inkább gyengítő hatással volt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának 0,25 százalékos kamatemelése, hiszen akkor lettek volna a befektetők elégedettek, ha a 0,50 százalékkal emelik meg a kamatot.
A BÉT zárását követve a forint árfolyama az euróval szemben 262,75–262,90-es sáv közelében stabilizálódott szemben a péntek délutáni 262,90–263,00 forinttal. A dollárt 209,50–209,65 forinton jegyezték, míg pénteken délután 208,40 forint volt az árfolyama.

Visszás ajánlat a Novotrade-re. Jóváhagyta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Genesis Investment Management Ltd. 478 forintos nyilvános vételi ajánlatát a Novotrade részvényeire. Tekintettel arra, hogy az ajánlattevő célja a részvények tőzsdei jelenlétének fenntartása, továbbá hogy az ajánlati ár alacsonyabb a jelenlegi piaci árnál, és a részvények jövőbeni árfolyama várhatóan magasabb lesz, az ajánlattevő azt javasolja a részvényeseknek, hogy jelen kötelező vételi ajánlat keretében ne adják el részvényeiket – olvasható az ajánlatban. A Novotrade-részvények kedden 1100 forinton zárták a kereskedést a BÉT-en. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyamuk 80, a legmagasabb 1550 forint volt. Az ajánlati ár a törvényi előírások szerinti minimum összegnek felel meg. Korábban a Novotrade igazgatósága is azt javasolta a részvényeseknek, hogy ne fogadják el az ajánlatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.