Erősödött a forint

Alacsony forgalom mellett minimális erősödést tudott felmutatni a hét utolsó kereskedési napján a BUX. A magyar tőkepiaci indikátor igen hektikus (változatos) képet festett a tegnapi nap során, végül 61,98 pontos emelkedéssel zárt. A forint a bankközi devizapiacon a miniszterelnök bizalmi szavazását követve erősödni kezdett, s végül árfolyama a 272-es szint közelében stabilizálódott.

2006. 10. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült tegnap túlságosan eltávolodni a 22 ezer pontos határtól – nyilatkozták a BUX-ról zárás után az elemzők. A szakértők hozzátették, hogy a befektetők bizonytalanok, nem nagyon merészkedtek a tőzsdei parkett közelébe, így alakulhatott ki a nem túl magas, 11 milliárd forintos forgalom is. A BUX ugyan emelkedéssel nyitott, de csupán 70 pontos pluszt sikerült reggel kicsikarnia magából. A nap további részében az index emelkedőben volt, sőt olyannyira, hogy sikerült 22125 pontig erősödnie. A miniszterelnökről szóló bizalmi szavazást a piac beárazta, a parlament döntése nem változtatott az árfolyamokon. Kereskedők szerint a délutáni visszacsúszást az okozta, hogy a befektetők a hét végére nem szívesen hagyják nyitva portfólióikat, s ezért részben eladtak, másrészt viszont nem is voltak a parkett közelében. A vezető részvények közül egyedül a Mol ára csúszott vissza, az olajipari céget érintő események következtében érthető volt a gyengülés. Nem okozott meglepetést a piacon a Mol árfolyamának 2,5 százalékos mérséklődése, szakértők rámutattak, hogy a nyersolaj árában bekövetkezett változások az olajipari cégekre jelentős hatásokat gyakorolnak. A kőolaj ára tegnap a New York-i kereskedés előtt a szabadpiacon 60 dolláros hordónkénti szint alá esett.
A nap nyertese a Fotex lett 3 százalékos emelkedésével. A Magyar Telekom 0,6 százalékkal, a Richter 2,6 százalékkal, az OTP 1,6 százalékkal drágult. Növekedéssel zárta még a hetet az Egis, a Graphisoft és a Danubius is.
A bankközi devizapiacon a forint a miniszterelnök személyét érintő bizalmi szavazásának híre erősödést mutatott. Napközben az euró árfolyama mintegy 1–1,5 forintos sávban mozgott, jellemzően 273 forint fölött. A bizalmi szavazás eredményére 272,20 forintig erősödött a forint az euróval szemben, s ebben a sávban stabilizálódott is. Egyes vélemények szerint az erősödésben szerepet játszott az is, hogy 273-nál technikai szintet lépett át a forint/euró árfolyam. A piacon továbbra is tartja magát az a híresztelés, hogy a Moody’s hitelminősítő hamarosan ront Magyarország adósbesorolásán, ami a forint átmeneti gyengülését idézheti elő. A leminősítést korábban is az önkormányzati választások utánra valószínűsítették. A dollárral délután 216,50 forint körül kereskedtek, míg csütörtökön 216,95/217,10 forint volt a jegyzése – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.