Hogyan tovább?

Nemzetközi hatások és a magyar piacon jelen lévő külföldi befektetői körök vételi megbízásainak köszönhetően a BUX egyre magasabb értékeket ért el. A befektetők a New York-i emelkedő trendeket is kihasználták, de a magyar parketten közelgő negyedéves adatok némi megállásra kényszerítették a vásárlókat. Sokan eltűnődtek, hogy milyen pozíciókat vegyenek fel a gyorsjelentések előtt, azt viszont lehet tudni, hogy a 2007. évre vonatkozó jelzések nem fognak sok derűt okozni. A bankközi devizapiacon nem várható különösebb változás, az euró szintje már megközelítette a 260-as határvonalat, amely olyan küszöb, amit nehezen lép át a forint.

2006. 10. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jön a gyorsjelentési szezon, és az elemzők azt várják, hogy az utolsó előtti negyedév igen kedvező lesz. Ha a jóslat beválik, akkor a BUX árfolyama újabb lökést kaphat, és elérheti akár a 24 ezer pontos határvonalat is. A globális részvénypiacokon általánosságban véve emelkedő irányzat alakult ki. A növekedést várhatóan nem zavarja meg semmi a következő három hónapban, így komolyabb korrekciós tényezőktől sem kell tartani. Ha valóban nem történik semmilyen extra esemény, akkor a befektetők a régiós piacokon továbbra is vevőként jelennek meg, erre segíthet rá egy igen kedvező negyedéves szezont összefoglaló jelentés. Azt persze nem szabad elfeledni, hogy a 2007. évre vonatkozó profitjóslatok nem fogják megdobogtatni a befektetők szívét, azaz inkább infarktust okozhat több esetben az a vélemény, amit a cégek magukról közzétesznek. A gyorsjelentési szezon a Pannonplast és a Graphisoft Park eredményeinek közlésével indul november 2-án. Ezt a két céget követi majd a mindig visszafogott, de meglepetésekben gazdag és eredményes adatokat közlő Richter. Az utolsók között fog viszont jelenti várhatóan a Magyar Telekom, a Mol és az OTP.
Hogy milyenek lesznek a negyedéves eredmények, arról még csak jóslatok vannak, azt azonban tudni lehet, hogy az OTP várhatóan tovább erősített a piacán, sőt a Mol esetében sem várható nagy irányváltás. A gyógyszergyártók viszont kérdéses, hogy mekkora növekedést tudtak elérni az eltelt három negyedév során. A gyorsjelentések hatását várhatóan nem nagyon fogja megérezni a piac, nagyobb megnyugvást jelentene a parkettnek, ha a cégek nem lennének túlzottan pesszimisták a 2007-es jóslataik esetében. A kis forgalmú részvények között várhatóan nem lesznek nagyobb kiugrások, több szakértő a Rába adatait szeretné már látni, hiszen a társaság eredményessége hónapról hónapra javult eddig, és várhatóan ez a trend nem szakad meg ezúttal sem. Hasonlóan nagy figyelmet kap majd a Graphisoft Park, az Állami Nyomda, valamint az FHB.
Várhatóan még az idén eladási sorba kerülhet az állami tulajdonban lévő FHB-pakett, így nem mindegy, hogy milyen adatokat jelentet meg a jelzálogbank. Komolyabb változásokat a bankközi devizapiacon sem lehet várni, a forint az euróval szemben már annyira gyenge, hogy a 260-as határvonal átlépését nehezen képzelik el a befektetők. Korábban az elemzők többsége nem gondolta volna, hogy a magyar fizetőeszköz kurzusa egy-két hét alatt elérheti a 260-as határvonalat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.