Kamatemelésre számít a hazai piac

2006. 10. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomás nyomás hátán – e szavakkal jellemezhető a magyar bankközi devizapiac. A befektetők nem túl optimisták. Nem is lehetnek azok, hiszen a háromnapos hétvége közeledte és a jegybanki monetáris tanács ünnepet követő ülése kellő bizonytalanságot okoz a piacon. A legtöbb szakértő arra számít, hogy a héten még tovább gyengül a forint az euróval szemben, mert a hét végére a spekulánsok kitisztítják portfólióikat. Nem szabad elfeledkezni a Moody’s kilátásban lévő, esetleges Magyarországot érintő leminősítéséről sem. A hitelminősítő döntésének hatására az euró további 1-2 forintos növekedést is el tud érni, így akár megközelítheti a forint a 270-es határvonalat. Több szakértő emellett Veres János pénzügyminiszter távozását tartja olyan tényezőnek, mely a forint vesztét okozhatja, de erre csak a költségvetés parlamenti elfogadása után kerülhet sor.
Hosszú távú előrejelzések szerint viszont az euró legyengülhet a 260 forintos szintig is, de erre csak akkor van esély, ha a befektetők és az elemzők egyöntetűen elfogadják a magyar gazdasági megszorítások létjogosultságát. Nem szabad kihagyni a számításból a nemzetközi hatásokat sem: az amerikai Federal Reserve esetleges kamatemelése és a környező országokban kialakult makrogazdasági állapotok is nagyban hozzájárulhatnak a forint gyengélkedéséhez. Az elemzői konszenzus szerint a forint október hónapban 264–268-as szint közelében mozoghat.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a forintot bizonytalan hangulat veszi körül, a piac korrigált, és jelenleg kivárásra rendezkedett be. Arra a kérdésre, hogy a Morgan Stanley által jelzett 260 forintos szintet megütheti-e az euró, Suppan Gergely úgy válaszolt, hogy a makrogazdasági adatok alapján nem lehetett számítani arra, hogy a forint ennyire erősödik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.