Mozdulatlan tőzsde

Rendkívül alacsony forgalom és minimális árfolyamcsökkenés mellett zajlott a hét utolsó tőzsdei kereskedési napja. A vezető részvények enyhe gyengülést mutattak, a legrosszabbul az FHB papírjai szerepeltek. A Richter és az OTP 0,3-0,3 százalékos veszteséget produkált. A bankközi devizapiacon a forint nem erősödött tovább, a BÉT zárásakor egy euróért 260,50 forintot adtak, ami közel megegyezett a csütörtöki árral. A térség piacain és a tengerentúlon is gyengülést mutattak a tőkepiaci indikátorok.

2006. 10. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelenség volt tapasztalható a tegnapi tőzsdei kereskedés során. A befektetők a harmadik negyedéves eredmények várható kibocsátása előtt nem nagyon aktivizálták magukat. A másik indok az lehetett, hogy a spekulánsok a hét vége és az ismételten várható belpolitikai feszültségek miatt határolódtak el a magyar tőzsdei befektetésektől. A parketten megforduló kevés üzlet (11,209 milliárd forint) zömét (6,45 milliárd forintnyit) az OTP papírjaira kötötték. A pénzintézet részvényei 0,3 százalékkal váltak olcsóbbá. Ugyanígy, 0,3 százalékot gyengült a Richter is, viszont a kisebbik gyógyszergyártó ára változatlan maradt. Enyhe veszteséget mutatott fel a Magyar Telekom, sőt a Mol sem tudta elkerülni az érdektelenség miatt bekövetkező gyengülést.
Néhány kis forgalmú részvény azonban a blue chipeknél is nagyobb veszteséget szenvedett el. Ilyen volt a BIF, az FHB, a Fotex és a Synergon is. A kereskedők elmondták, hogy várakozásuk szerint a jövő héten a belpolitikai és hazai makrogazdasági helyzet megítélése mellett a nemzetközi tőkepiaci mozgások lehetnek meghatározó hatással a BÉT-re. E szempontból biztató, hogy a nemzetközi piacok nyugodtnak, stabilnak tűnnek.
A környező piacokon tegnap nagyobb áresések alakultak ki. A varsói index 1,6, a moszkvai fél százalékkal, míg a prágai 0,7 százalékkal mérséklődött. Lefelé mozogtak nyitás után a tengerentúli indexek is. A magyar tőzsde zárásakor a Dow Jones 0,2, a Nasdaq 0,18 százalékkal állt előző szintje alatt.
A bankközi devizapiacon napközben a forint gyengülőben volt, de a nap végére visszaerősödött a csütörtöki 260,50-es szintje közelébe. Az euró árfolyama napközben 260,10 és 262,20 forint között változott. A forint délelőtti gyengülését délután erősödés követte, miután az Egyesült Államokban közzétették a harmadik negyedévi becsült GDP-adatot. A napvilágra került 1,6 százalékos érték jóval alacsonyabb a 2,2 százalékos piaci várakozásnál, ezzel gyakorlatilag véget értek a kamatemelési várakozások. A dollárt délután 204,95–205,05 forinton jegyezték, csütörtökön délután 206,00 forint körüli árfolyamon kereskedtek vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.