Stabil a magyar forint

Enyhe emelkedés és nem túl magas forgalom jellemezte a tőzsdei kereskedést. A BUX csupán 0,24 százalékkal erősödött, napközben az index ennél nagyobb növekedést produkált, de a nap végén jelentkező eladói nyomás megkurtította a BUX kurzusát. Nem nagyon mozdult el a forint árfolyama a bankközi devizapiacon.

2006. 10. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült komoly emelkedést kicsikarni a magyar tőkepiacból a tegnapi kereskedés során. A BUX magasból csúszott vissza a negatív tartományba, majd megfordult, és átzuhant a 22 000 pontos határvonalon, de gyorsan korrigált is. A reggeli beesést követő délelőtti fordulatot és az emelkedést a befektetők hangulatában történt változás okozta. Másfél óra alatt az index a 21 891,85 pontos szintről 22 204 pontra ugrott; záráskor a magyar tőkepiaci indikátor 22 109 ponton akadt meg, ami 0,24 százalékos emelkedésnek felelt meg.
A bankközi devizapiacon a hazai fizetőeszköz alig-alig mozdult az euróval szemben. Napközben ugyan a 271,40–272,50-es sáv között mozgott, majd a nap végén napi mélypontja közelében, 272,40-nél stabilizálódott a magyar deviza. Kereskedők elmondták, hogy alacsony forgalomban stabil maradt a forint, az eurót fél négy tájban 272,45–272,50 forinton jegyezték, szemben a péntek délutáni 272,40 forinttal. A piac aktivitása elmaradt az átlagostól, mert az amerikai és a japán piacok zárva tartottak. Az államháztartás szeptemberi hiányáról szóló adatok a tőzsdezárást követve jelentek meg, szakértők a korábbi hónapi értéknél jobbat vártak, így az a forint erősödését segítheti. Az euró árfolyamát rövid távra 273,50 forint körül tartják valószínűnek, hosszabb távon viszont 270 forint alatti szintet jósoltak a szakemberek. A dollárt 216,20–216,40 forinton jegyezték, gyakorlatilag a pénteki 216,50-es árfolyamon.
A belpolitikai feszültségek piacmozgató hatása várhatóan mérsékelődik a pénteki bizalmi szavazást követően, a befektetői bizalom azonban az OTP Bank elemzői szerint az elhúzódó demonstrációk miatt ingatag maradhat a forinteszközökkel szemben. Az elemzők szerint a héten elsősorban az amerikai kamatszint alakulásával kapcsolatos várakozások befolyásolhatják a régió piacait – írta az MTI–Eco.
A BÉT-en a vezető papírok közül a problémákkal küzdő Magyar Telekom és az olajárak csökkenése miatt gyengülő Mol kurzusa látványos esést mutatott. Az OTP és a Richter viszont drágulással fejezte be a napot. A távközlési részvények 1,56 százalékkal, az olajipari papírok 0,73 százalékkal lettek olcsóbbak. Miközben a Richter drágult, addig az Egis árfolyama gyengülőben volt, a kisebbik gyógyszerpapír egy százalékkal mérséklődött. Néhány kis forgalmú papír kurzusa igen jól szerepelt a tegnapi kereskedés során, ilyen volt az FHB, a Rába és a Novotrad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.