Dominóelv

Szarka Ágota
2006. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondosan megművelt, dús fekete földek látványa fogadja az utazót Kaba környékén. Pedig egyelőre nem tudni, jövőre mi növekszik – növekszik-e majd egyáltalán valami – a cukorrépa termesztésére kiváló ezeregyszáz hektárnyi televényben. Nemrégiben kiderült: a környék megélhetését adó cukorgyár kapujára lakat kerül januárban. A tulajdonos, az angol Eastern Sugar a mintegy 23 milliárd forintnyi uniós kompenzáció fejében visszaadja a 102 ezer tonna cukor előállítására szóló kvótáját, és leszereli a gyárát, hogy ott cukrot ne lehessen készíteni többé. (A kvóta az a szerződésben rögzített termékmennyiség, amelynek előállítása után az unió támogatást fizet. A kvótán felül előállított áru után már nem jár pénz.) A helyiek átkozzák az uniót, „akkor bolondultunk meg, mikor beléptünk”, hallható úton-útfélen, szidják a politikusokat, a kétségbeesés és főként a bizonytalanság olvasható ki az emberek szavaiból a boltokban, a postán, a kocsmákban, a polgármesteri hivatalban is. Hiszen a gyárbezárás nemcsak a dolgozókat, a répatermelőket érinti, hanem alapjaiban rengeti meg az egész térséget, mivel többszörös áttételeken keresztül ugyan, de ezrek függtek valamilyen módon a kabai cukorgyártól. Az emberek többsége nem adta nevét véleményéhez, mivel – ahogy mondták – nem akarják kockáztatni a még meglévő munkahelyüket, kilátásaikat.
A rendszerváltozás óta eltelt 16 év alatt a tizenkét cukorgyárunk külföldi tulajdonba került, zömüket bezárták, ha Kaba is „elesik”, már csak négy üzem marad talpon. Lapunknak nemrégiben a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkára úgy nyilatkozott: elkerülhetetlenek a további gyárbezárások. A hajdan a cukorrépa termelésére, a cukor gyártására alapuló mikrokultúrák, társadalmi közösségek jóvátehetetlenül pusztulásnak indultak.
A cukoripar története – mint cseppben a tenger – egyben a rendszerváltozás elhibázott privatizációs stratégiájának plasztikus látlelete. A még nem is olyan rég biztos megélhetést nyújtó vidékeken egyre nő a szegénység és a kiszolgáltatottság. De hogyan jutottunk idáig? Riportsorozatunk erre keresi a választ.
Kaba olyan város, amely megőrizte egykori falusias településszerkezetét. A kanyargós, nem túl jó állapotban lévő főútról jobbra és balra is sok földút ágazik le, a porták, családi házak általában gondozottak, de leginkább a nyolcvanas évek kádári életszínvonalát idézik. Mintha megállt volna az idő. Persze a lapos tetejű egyen-élelmiszerboltból és -étteremből ide is jutott, ám a szocialista vidékfejlesztés emblematikus alkotása, a lakótelep nemigen látható errefelé. Csak a cukorgyár háta mögött húztak fel egyet a dolgozóknak, ahol hatvan család él ma is. A világháború előtt épült dekoratív városháza előtti kis téren szinte egymásba érnek az emlékművek: nemzetiszín szalagok, koszorúk mindenütt. Az idei önkormányzati választásokon – ahogy a kistérségek nyolcvan százalékában – a szocialista erődnek számító Kabán is váltás történt. (Pedig itt él például a többgyermekes, milliomos Bangó família is, akiknek arcával óriásplakátokon kampányolt Gyurcsány Ferenc kormánya a határon túli magyarok állampolgársága ellen. A család csak annyit kért szolgálataiért a kormányfőtől, hogy jöjjön el hozzájuk disznóvágásra.) Az önkormányzati választáson most egy független jelölt győzött.
Az új polgármesternek, Szegi Emmának a pozícióval együtt a nyakába zúdultak a cukorgyár bezárásával együtt járó gondok. Ahogy mondja, egyelőre csak annyi tudható, hogy az Eastern Sugar január végén visszaadja a kvótáját, bezárja a gyárat. Ha Kabán megszűnik a termelés, az önkormányzat elveszti a mintegy 200 millió forintos iparűzési adót, amely költségvetésének az egyötödét teszi ki. Ez tragikus érvágás a város számára, tekintve, hogy eddig is kevés volt a pénz, és jövőre tovább „dübörögnek” az önkormányzatokat is sújtó kormányzati megszorítások.
– A gyárbezárás olyan szociális katasztrófahelyzetet teremt, amelynek kezelése meghaladja a város erejét – magyarázza a polgármester. Mint mondja, azért ez nem azt jelenti, hogy ne lennének terveik. – Nem fogjuk hagyni az embereket. Ha kell, akár lezárjuk az utakat is, ha észrevesszük, hogy „trükközni” akarnak velünk: ezt megmondtam a földművelési tárcánál is, mikor a helyzetről tárgyaltunk – mondja eltökélten.
Látszik rajta, hogy nem tréfál. Ugyanis, ahogy szavaiból kiderül, a magyar kormányon is múlik, hogy miként megy végbe a kompenzáció, illetve az, hogy a kabai cukorgyárból – amelyet 1979-ben a lengyelek építettek az államadósság fejében, és ma is Közép-Európa legkorszerűbb cukorgyára – mi marad.
A tulajdonos Eastern Sugar körülbelül 23 milliárd forintnyi összeget kap az uniótól a kvóta leadásáért. Ezt a pénzt két részletben, a gyár leszerelésének ütemében folyósítják, 2008-ban és 2009-ben. Elméletileg az egész üzemet el kellene takarítaniuk a föld színéről – a tulajdonos ugyanis a cukorgyártás végleges megszüntetéséért kapja a támogatást az uniótól –, a város azonban szeretné elérni, hogy a mintegy 300 hektár répaföldet is magában foglaló, monumentális ingatlanegyüttesből csak azokat az elemeket bontsák le, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a cukorgyártáshoz. A másra is használható, hatalmas értéket képviselő csarnokok, silók, raktárépületek, az ipari vágányok csatlakozási pontjai maradjanak meg.
– Hogy ez megvalósulhat-e, részben a kormány kompetenciájába tartozik – hívja fel rá a figyelmet a polgármester. A gyár helyén egyébként ipari parkot hoznának létre, ha megmaradnak az épületek, akár azonnali beköltözéssel, ami gyorsan enyhíthetné a környék munkanélküliségét. Ám a helyzetet tovább bonyolítja, hogy gyárbezárás ide vagy oda, az ingatlan tulajdonjogát ez nem érinti, az továbbra is az Eastern Sugaré lesz.
A gyárát bezáró céget az unió kötelezi arra, hogy a kompenzáció összegéből bizonyos mennyiséget – minimum 10 százalékot – a termelők, a dolgozók, a műszaki kiszolgáló alvállalkozók, az esetleges környezetvédelmi károk kiegyenlítésére fordítson. Persze ki lehet harcolni több pénzt is, ahogyan ezt az írországi példa mutatja: ott – az ír kormány hatásos nyomásgyakorlásának köszönhetően – több mint 30 százalékra sikerült a kártalanítási összeget feltornázni. A magyar kormány felelőssége nagy abban is, hogy milyen eszközöket, forrásokat lehet mozgósítani a térség revitalizálására. (Hivatalosan meg nem erősített forrásokból lapzártánkkor azt az információt kaptuk, hogy a kártalanítás összegét – Gráf József földművelési miniszter erőteljes fellépésének köszönhetően – a gyártóval folyó egyeztetés során sikerült 27 százalékra emelni.)
– Hogy a gyárbezárás mivel fog járni, azt még senki sem tudja pontosan – vélekedik a polgármester asszony. Ami biztos, hogy 400 munkavállaló – ebből 200 gyári dolgozó, 200 pedig már 1992-ben kft.-kbe kiszervezett „vállalkozó” – utcára kerül. De a vállalkozóknak legalább 200 alkalmazottjuk van – mutat rá –, akikre szintén nem lesz tovább szükség. A beszállítókról, répatermelőkről már nem is beszélve.
*
Több ezer ember sorsáról van szó, már akkor is, ha csak az „első kört” nézzük. De a gyárbezárás közvetett hatása ennél jóval szerteágazóbb. Elér a legutolsó vegyesboltig, ugyanis ha nincs munkahely, nincs vásárló. A helyi postának például havi egymilliós levélforgalma volt csak a cukorgyár révén. Ez megszűnik. A jövőben már nem lesz mit csomagolni, nem lesz a sok teherautó, munkagép, amelyeket javítani is kellett. A legszegényebbek, a legképzetlenebbek pedig elesnek a napszámos munka lehetőségétől, ami eddig a felszínen tartotta őket. Ugyanis a cukorrépa-termesztésnek – ellentétben a kukoricával, búzával – vannak olyan fázisai, amelyeket kézi munkával végeznek. A gyár csak a saját répaföldjein dolgozóknak 500 milliót fizetett ki évente.
– Mi lesz azokkal, akik ebből éltek? – teszi fel a kérdést Szegi Emma. – Meglökték a dominót, és borul minden – mondja, és legyint. De azért rögtön hozzáteszi: már felállt egy szakértői csoport, amelynek tagjait a földművelési tárca nevezte ki, és amelynek a feladata, hogy átfogó programot dolgozzon ki a gyárbezárás következményeinek kezelésére. A tárcával folytatott tárgyalások során nem sikerült elérni, hogy a helyiekre – Kabára és térségére – bízzák ezt munkát, ám azt legalább igen, hogy a minisztériumi csoport tagjai napi kapcsolatban álljanak az itteniekkel. A programot az egyeztetés után az uniónak kell elfogadnia. Reményre ad okot az is, hogy épül egy bioetanolgyár Kabán, amelynek munkaerő-lekötő képessége ugyan mindenképpen jóval kisebb lehet, mint a cukorgyáré volt, de a ráépülő melléküzemágakkal együtt mégiscsak segítség. Ha megvalósul…
Nos, ez az, amiben a helyiek nemigen hisznek.
– Bioetanol? Hogyne, ígérik már vagy tíz éve! Eddig se lett belőle semmi. Csak etetik az embereket, hogy maradjanak nyugton – válaszolja kérdésünkre a főutcán egy ötvenes éveiben járó férfi, aki a cukorgyárban dolgozik. A munkából igyekszik haza. Kerékpárját tolva elkeseredetten magyarázza: neki már koránál fogva igen kevés az esélye az elhelyezkedésre, de egyébként sincs munkahely a környéken.
– Nem irigylem a fiatalokat, mocskos világban élünk, az az egy biztos. Hogy mi lesz? Hát majd vénségünkre megyünk a munkanélküli-hivatalba meg az önkormányzathoz koldulni! – összegzi véleményét, mielőtt felpattan a biciklire.
A cukorgyár hatalmas tornyai most még pára- és gőzfelhőbe burkolóznak, teljes erővel zajlik a „kampány” – ahogy a szakzsargonban nevezik a cukorrépa feldolgozásának néhány hónapos intenzív időszakát. Hatalmas teherautók dübörögnek a szállítmányokat fogadó kapu előtt, félszáz jármű várja, hogy megszabadulhasson rakományától, majd indulhasson a következőért. Alvállalkozók, önálló fuvarosok szállítják a répa zömét a gyárba, sokaknak egész évben ez a legfőbb, ha nem az egyetlen számottevő bevételük. Jövőre itt már nem számíthatnak munkára. Az egyik negyvenes éveinek derekán járó sofőr, aki csak a keresztnevét árulja el, azt mondja, egyelőre nem is gondolkozik rajta, mi lesz a bezárás után. A szállítmányozó cég biztosan elküld jó néhány embert, ő csak reméli, hogy nem lesz köztük.
– Mit mondjak? Nagyon kellett nekünk az unió, hát most megkaptuk…
A kocsisor megindul. Béla, a sofőr integet, s mielőtt feltekeri az ablakot, még kikiabál:
– Írják meg, hogy mi megy itt, micsoda pusztítás…
A főbejárat előtt már ott állnak a sárga buszok, amelyek a dolgozókat viszik haza műszakváltás után. A buszvezetők – mint kiderül – már szinte családtagnak számítanak, jobban ismerik a gyár belső életét, mint a munkások. A gyárbezárás őket is bizonytalan helyzetbe hozta, hiszen a vállalkozás, amelynek alkalmazottai, valószínűleg e munka megszűnése miatt leépítésekre kényszerül. Nettó hatvanezer forint körüli bérért dolgoznak, de ennek az összegnek az elvesztése is nagy érvágás lenne a családjaiknak. Negyvenes-ötvenes férfiak, akik már igen nehezen találnak új munkahelyet.
– Kinek kellek 53 évesen? – kérdezi egyikük. – Nézze meg ezt a buszt, olyan öreg, mint én vagyok – mutat körbe.
– De ezt még lehet használni valamire, nem úgy, mint téged – riposztozik a másik sofőr a többiek nagy derültségére.
Ahogy szavaikból kiderül, télen van, hogy ötkor kelnek, hogy időben ki tudjanak állni a busszal, és csak éjfélre érnek haza. Naponta három kört tesznek meg oda-vissza a környékbeli dolgozókat szállítva. És örülnek, hogy egyáltalán dolgozhatnak.
Keresetlen egyszerűséggel foglalják össze a véleményüket műszakváltás után a buszoknál gyülekező munkások. Egy asszony majdhogynem nekünk jön, amikor megkérdezzük, hogyan éli meg a helyzetet. Hangosan szidja a hazug médiumokat, az uniót meg a kormányt. Egy nádudvari férfi, aki több mint 20 éve dolgozik itt, azt mondja, ne nehezteljünk rá.
– Olyan ez, ami velünk történik, mint amikor hirtelen szétzavarnak egy családot. Ez a gyár nemcsak munkahely volt, hanem évtizedes, jól működő közösség is, és ennek most vége lesz. Sokan itt töltötték a fél életüket – magyarázza.
A legnagyobb gond, hogy az itteni dolgozók zöme túl van már azon a koron, amikor új helyet találhatna, a nyugdíj viszont még messze van.
– Hiába beszélnek mindenféle átképzésről, a környéken egyszerűen nincs munka, főleg olyan nincs, amilyenbe az itteniek legtöbbje beletanulhatna. Késő már a reklámmenedzserséghez – mondja ironikusan. Ő egyébként 21 év munkaviszony után 65 ezer forint körüli összeget keres. Felesége is dolgozik, de két egyetemista gyermeket tartanak el. Mi lesz, ha az ő keresete kiesik? Erre egyelőre nincs válasz.
A cukorgyári lakótelepen is egyre nagyobb a jövés-menés műszakváltás idején. A szépen karbantartott négyemeletes panelházak rendezett, hangulatos zöld területen fekszenek. Van itt játszótér, de még szalonnasütő hely is padokkal, asztalokkal, ahová nyári estéken kiülhetnek a lakók. A szocialista álom maradéka. A házak fűtési és világítási rendszere a gyárhoz kapcsolódik. Ahogy az itteniek mondják, a tulajdonos igazán nagyvonalú volt, és megígérte, hogy zökkenőmentes lesz a gyár hálózatairól való leválás. Ez a gond úgy látszik, megoldódik, a hangulat ettől függetlenül nem túl jó errefelé sem. Az itt élő családok többsége a cukorgyárban dolgozik. Vannak olyanok is, akiket már elküldtek.
Az egyik kapualjból egy munkaruhás férfi fordul ki. Miután szóba elegyedünk, kiderül: annak idején Ercsiben, az ottani cukorgyárban dolgozott. Az volt az első magyar üzem, és az volt az a gyár is, amelyet először zártak be a privatizációt követően. Azóta vállalkozóként dolgozik: a tartályokban leülepedett melasz kezelését végzi szerte az országban, az egyre fogyatkozó számú cukorgyárakban. Kaba bezárása neki is veszteség: egy megrendelővel kevesebb. Mint meséli, Ercsiben nem volt olyan tragikus a helyzet a cukorgyártás megszűnése után, mint Kabán, mivel a legkisebb gyárról volt szó, és közel van hozzá Budapest. A dolgozók könnyebben találtak új munkahelyet. Ettől függetlenül nagy érzelmi megrázkódtatást jelentett a termelés megszüntetése, hiszen Ercsiben nagy hagyománya volt a cukorgyártásnak, egész cukoripari dinasztiák nőttek fel.
– Minden év szeptemberében összejövünk a cukorgyár területén, és egy kis ünnepség keretében szimbolikusan meggyújtjuk a mészkemencét. A cukor finomításához ugyanis oltott meszet használnak. Nosztalgiázunk, őrizzük a hagyományt. De van olyan régi kolléga, nem is egy, aki a bezárás óta nem tette a lábát a gyár területére, de még a közelébe sem ment. Annyira fáj neki, ami történt még most is – meséli. De, ahogy mondja, szerinte a gyárbezárásokat nem lehet megállítani. A korral, a változásokkal nem lehet szembemenni.
– A répacukrot kiszorítja a piacról a jóval olcsóbb nádcukor. Úgy néz ki, hogy az utolsó működő európai répacukorgyárak Németországban és Franciaországban lesznek, mivel ők elég erősek hozzá, hogy amíg lehet, megvédjék a saját iparágukat az unióban is – vélekedik. Aztán hozzáteszi: azon se lepődne meg, ha végül ezekben az országokban meg is maradna a gyártás. – Majd kitalálják, hogy a répacukor mégis egészségesebb, vagy hogy a nádcukorra van, aki allergiás. Az emberekkel mindent el lehet hitetni. Lehet, hogy kevesebbet termelnek majd, de azt aztán többszörös áron fogják eladni – magyarázza nevetve.
Helyzetértékelése legalábbis nem mond ellent a tényeknek.
Már 1991-ben megkezdődött a hazai cukoripar privatizációja, 1997-re a cukorgyári részvénytársaságokban három nagy európai cukorgyártó társaság: az osztrák Agrana, a francia Eridania Béghin-Say és az Eastern Sugar (a brit Tate & Lyle és a francia Saint Louis Sucre) szerzett többségi tulajdont a Cukoripari Egyesülés adatai szerint.
Először „saját stratégiájuk alapján” fejlesztettek, majd a kisebb kapacitású, kevésbé korszerű gyárakat bezárták. Ha lakat kerül a kabai üzem kapujára is, négyre csökken a magyar cukorgyárak száma. Egyelőre talpon van Kaposvár és Petőháza az Agrana tulajdonolta Magyar Cukor Rt. birtokában, valamint Szerencs és Szolnok, amelyek a német Nordzucker birtokába kerültek a privatizáció során. A két cégé a magyar cukorkvóta 36-36 százaléka. A maradék 109 ezer tonna Kabáé, azaz az Eastern Sugaré.
De miért vették meg annak idején a külföldi befektetők a magyar gyárakat? Hiszen az európai cukorpiaci gondok egyáltalán nem új keletűek. Évtizede tudta minden szakmabeli, hogy drasztikus változások várhatók. Európában minden évben hatalmas cukorfelesleg keletkezik, a helyzet kezelése tetemes pénzt emészt fel a közös kasszából, és ez az állapot lassan tarthatatlanná válik. Eközben a Világkereskedelmi Szervezet, a WTO régóta és folyamatosan nyomást gyakorol Európára, hogy nyissa meg mezőgazdasági piacait. Tudható volt, az unió előbb-utóbb kapitulálni kényszerül a WTO-n keresztül megnyilvánuló amerikai nyomás előtt, és be kell engednie a jóval olcsóbb nádcukrot a piacaira. (Jellemző a piaci folyamatokra, hogy a hajdan világhírű, ám évtizede romokban heverő kubai cukoripar – amely a cukornádra épül – most újra felszálló ágba került: Fidel Castro személyes utasítására ismét az iparág fejlesztésébe kezdenek. A cél, hogy 2008-ra megduplázzák a jelenleg gyártott cukor mennyiségét.) Ahogy Kelemen István, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkára lapunknak korábban elmondta: a világ cukorexportjának közel egyharmadát adó Brazília „szinte rabszolgamunkával” állítja elő termékét, ezért jóval olcsóbb áron képes adni. Ausztrália, Thaiföld, Brazília pedig nyert a WTO-nál az unió ellen indított perben, mondván, az exportra kerülő európai cukor ára támogatottnak minősül. Az uniónak érdeke, hogy ipari termékeket tudjon exportálni, ezért cserébe – a WTO-val folytatott tárgyalások szellemében – le kell bontania a mezőgazdaságát védő vámrendszert. E folyamat része a répacukorgyártáshoz kapcsolódó uniós kvótarendszer jelenlegi reformja is, amelynek célja az európai répacukorgyártás „leépítése” – ennek keretében négy év alatt 6–6,5 millió tonnával kell a cukorgyártást csökkenteni. E program során zárja be most a kabai gyárat a tulajdonos. Nyilván nem jár rosszul: tetemes summát kap az uniótól, és akkor még nem beszéltünk a gyár bontása során kitermelhető értékekről és az eladható cukorkészletről. No meg az ingatlanról, amely továbbra is a tulajdonában marad. Becslések szerint összességében akár 30 milliárd forintnyi eurót is hozhat a konyhájára a lelépés, és az összeg töredékét kell csak a munkások, a termelők kártalanítására fordítania.
Kaba új polgármestere szerint a vak is látja, hogy mi történik valójában.
– Piacszerzésről van szó. Ezért kell Kabát lebontani. Privatizáltunk mindent, beléptünk az unióba, és most a külföldi magántulajdonosok érvényesítik a saját érdekeiket, amelyek nem esnek egybe a mienkkel. És nem csak a cukoripar területén van ez így – összegzi véleményét.
Tabajdi Csaba, az MSZP uniós parlamenti képviselője nemrégiben a Magyar Rádió Krónika című hírműsorában a magyar kukoricatermelőket hátrányosan érintő új uniós szabályozás kapcsán úgy nyilatkozott: az agrárium jelenlegi gondjainak legfőbb oka az élelmiszer-feldolgozó ipar privatizációja. Azt, ami akkor történt, ma már igen nehéz, csaknem lehetetlen helyrehozni.
Visszatekintve sokatmondó, hogy ezzel a döntéshozók már a privatizáció idején is tisztában voltak – erről tanúskodik az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) egy 1993-as belső dokumentuma. „A multinacionális cégek kizárólag a belföldi piacot kívánták megszerezni a lehető legolcsóbb áron” – olvasható az ÁVÜ igazgatótanácsa részére készített előterjesztésben, amely összefoglalja az 1991–92-ben történt cukoripari privatizáció tanulságait, iránymutatásul a még állami kézben megmaradt öt gyár eladása előtt. A dokumentumból kiderül az is, hogy a korábban magánosított gyárak privatizálása eddig „csak problémák tömegét, kiadásokat és a megmaradt öt gyárban bekövetkezett jelentős értékvesztést” eredményezett az ÁVÜ-nek.
„Információink vannak arról, továbbá az eddigi gazdasági események is alátámasztják azt a vélelmet, hogy a négy külföldi cég (az Agrana, a Tate & Lyle, a Générale Sucriére és az Eridania Béghin-Say) a magyarországi tevékenységét összehangolja, és egyértelmű céljuk a még állami kézben lévő öt cukorgyár bezárása, tönkretétele, továbbá a közvetlen érdekeltségükbe tartozó cukorgyárak tulajdonjogának minél olcsóbb megszerzése” – írja az előterjesztés készítője. Az összegzésben ott a megoldási javaslat is. Eszerint a megmaradt öt gyár tulajdonjogát egy, a belföldi piacon megjelenő ötödik szereplő kapja meg „oly módon, hogy a gyárak működésébe a répatermelők is érdemi beleszólással bírjanak”. Ez megfelelő ellensúlyt képezhetne a piacon.
Végül mégsem így történt. Vajon miért? A szövevényes történet szálait következő számunkban megkíséreljük felfejteni.

Gyárbezárások Szlovákiában és Csehországban is. „Nagyon elszomorít bennünket ez a hír” – kommentálta október eleji sajtóközleményében az Eastern Sugar üzemeinek bezárását Matthew Trilling, a cégcsoport vezérigazgatója. Valóban van min szomorkodni, de eslősorban nem a cég vezetőinek, hiszen az Eastern Sugart bőségesen kárpótolhatja az a több mint 20 milliárd forintnyi összeg, amit várhatóan az uniótól kap gyárai bezárása nyomán. Igazán szomorúak azoknak az üzemeknek a dolgozói lehetnek, akik e döntéssel most az utcára kerülnek. A döntés a cég magyarországi (Kaba), csehországi (Nemcice nad Hanou, Kojetin, Hrochuv Tynec) és szlovákiai (Dunaszerdahely) üzemeit érinti. A bejelentés mindhárom országban viharokat kavart: mindez nem csupán a gyárak alkalmazottait, hanem a cukorrépa-termesztésből élőket is súlyosan érinti. A cseh termelők a múlt hét szerdán Prágában a német és a brit követség előtt tüntettek (képünkön) a drasztikus lépés ellen (az Eastern Sugar angol és német tulajdonban van). A cég azzal érvel, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) döntése nyomán Brüsszel kénytelen évről évre csökkenteni a cukorüzemek és a -termelők támogatását, ezért félő, később már csak úgy lehetne megszüntetni a gyártást, hogy azért nem járna kártérítés az Európai Uniótól a termelők számára (a cég által kapott pénzből a termelőknek is jár).

Folytatjuk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.