időjárás 7°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kóka, az ügyvéd, a sógor és a vitorlázó

Munkatársunktól
2007.02.22. 00:00

Pár hónap alatt közel hárommilliárd forintot profitálhattak egy informatikai cég továbbadásán ciprusi off-shore cégek mögött meghúzódó vállalkozók, akik Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez köthetők – derül ki a Heti Válasz tényfeltáró cikkéből.

A lap megírta, az üzlet az SZDSZ-es politikus sógora, családi ügyvédje, egyik vitorlázótársa, valamint a gazdasági tárca érdekkörébe tartozó állami óriáscégek közreműködésével köttetett. A szerteágazó történet a Dataplex Informatikai Kft. eladása körül bontakozik ki: a társaságot 2005 szeptemberében vette meg a Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos vezette Wallis-csoport a lap szerint 2,2 milliárd forintért. A Wallis egyébként korábban az Elenderbe is befektetett, amelynek vezérigazgatója Kóka volt. Egy hónappal később a Dataplexet már három ciprusi cég tulajdonolta, amelyek 2005. december 12-én 5,1 milliárd forintért adták tovább a vállalkozást a Magyar Telekomnak.
*
Az értéknövekedés mögött feltételezhetően az áll, hogy ezen rövid idő alatt több állami óriáscég jelezte, szerződést kötne a vállalkozással, amely pedig felsrófolta a Dataplex árát. Figyelemre méltó: szinte csak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM) tartozó vállalatokról van szó: a Magyar Villamos Művekről, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-ről, a MÁV Informatika Kft.-ről és a Magyar Postáról (ez egyébként a szintén egy SZDSZ-es politikus által irányított, már megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium alá tartozott). Érdekesség, hogy a minisztériumban ma már szakállamtitkárként dolgozó Felsmann Balázs (az ügylet létrejöttekor még csak főosztályvezető) korábban a Dataplex ügyvezetője, egyik céges munkatársa, Hercegh Tamás pedig már 2005-ben a MÁV Informatika Kft. vezérigazgatója volt. A MÁV-leánycég felügyelőbizottságában egyébként kiverte a biztosítékot a Hercegh által szorgalmazott dataplexes szerződéstervezet, amelyet szakmaiatlannak minősítettek, és ami miatt a MÁV-társaság nem is lett az informatikai szolgáltatócég ügyfele. A Heti Válasz az off-shore vállalkozásokról kiderítette: az egyik 49 százalékos tulajdonrészt továbbadó társaság Wallis-érdekeltség, míg a másik meghatározó volt tulajdonos inkább Kóka közelinek tekinthető. A tranzakció megkezdése előtt alapított Corbeilt (ez a Dataplexből szintén 49 százalékot bírt) állítólag Lepp Gyula, Kóka sógora képviselte az adásvételi tárgyalásokon, a vállalkozás igazgatója pedig Rácz Krisztián, a miniszter és Lepp vitorlástársa, korábban az Elender termékfejlesztési vezetője. Ugyanezen vállalkozás kézbesítési megbízottja Forgó Zoltán, aki a miniszter volt és jelenlegi cégeinek jogi képviseletét látja el, és aki Lepp Gyulának is intézi cégügyeit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.