Kóka, az ügyvéd, a sógor és a vitorlázó

Pár hónap alatt közel hárommilliárd forintot profitálhattak egy informatikai cég továbbadásán ciprusi off-shore cégek mögött meghúzódó vállalkozók, akik Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez köthetők – derül ki a Heti Válasz tényfeltáró cikkéből.

Munkatársunktól
2007. 02. 22. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap megírta, az üzlet az SZDSZ-es politikus sógora, családi ügyvédje, egyik vitorlázótársa, valamint a gazdasági tárca érdekkörébe tartozó állami óriáscégek közreműködésével köttetett. A szerteágazó történet a Dataplex Informatikai Kft. eladása körül bontakozik ki: a társaságot 2005 szeptemberében vette meg a Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos vezette Wallis-csoport a lap szerint 2,2 milliárd forintért. A Wallis egyébként korábban az Elenderbe is befektetett, amelynek vezérigazgatója Kóka volt. Egy hónappal később a Dataplexet már három ciprusi cég tulajdonolta, amelyek 2005. december 12-én 5,1 milliárd forintért adták tovább a vállalkozást a Magyar Telekomnak.
*
Az értéknövekedés mögött feltételezhetően az áll, hogy ezen rövid idő alatt több állami óriáscég jelezte, szerződést kötne a vállalkozással, amely pedig felsrófolta a Dataplex árát. Figyelemre méltó: szinte csak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM) tartozó vállalatokról van szó: a Magyar Villamos Művekről, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-ről, a MÁV Informatika Kft.-ről és a Magyar Postáról (ez egyébként a szintén egy SZDSZ-es politikus által irányított, már megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium alá tartozott). Érdekesség, hogy a minisztériumban ma már szakállamtitkárként dolgozó Felsmann Balázs (az ügylet létrejöttekor még csak főosztályvezető) korábban a Dataplex ügyvezetője, egyik céges munkatársa, Hercegh Tamás pedig már 2005-ben a MÁV Informatika Kft. vezérigazgatója volt. A MÁV-leánycég felügyelőbizottságában egyébként kiverte a biztosítékot a Hercegh által szorgalmazott dataplexes szerződéstervezet, amelyet szakmaiatlannak minősítettek, és ami miatt a MÁV-társaság nem is lett az informatikai szolgáltatócég ügyfele. A Heti Válasz az off-shore vállalkozásokról kiderítette: az egyik 49 százalékos tulajdonrészt továbbadó társaság Wallis-érdekeltség, míg a másik meghatározó volt tulajdonos inkább Kóka közelinek tekinthető. A tranzakció megkezdése előtt alapított Corbeilt (ez a Dataplexből szintén 49 százalékot bírt) állítólag Lepp Gyula, Kóka sógora képviselte az adásvételi tárgyalásokon, a vállalkozás igazgatója pedig Rácz Krisztián, a miniszter és Lepp vitorlástársa, korábban az Elender termékfejlesztési vezetője. Ugyanezen vállalkozás kézbesítési megbízottja Forgó Zoltán, aki a miniszter volt és jelenlegi cégeinek jogi képviseletét látja el, és aki Lepp Gyulának is intézi cégügyeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.