időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Rengett a föld Szumátrán

MN-összeállítás
2007.03.07. 00:00

Erős, a Richter-skálán mérve 6,3-as magnitúdójú földrengés, két órával később pedig 6,0-s utórengés rázta meg tegnap az indonéziai Szumátra szigetét. A természeti csapásban legkevesebb nyolcvanketten meghaltak, sokan eltűntek. Több száz épület összeomlott. A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik.

Legkevesebb nyolcvanketten életüket vesztették, sokan pedig eltűntek, amikor tegnap reggel erős, a Richter-skálán mérve 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg az indonéziai Szumátra szigetének nyugati részét. Az Egyesült Államok geológiai szolgálata adatai szerint a földmozgások epicentruma Padang városának közelében volt. A természeti csapásban több száz épület – köztük egy állami tulajdonban lévő bank – összedőlt. Vezetékek, kábelek szakadtak el, ezért nagy területen szünetel az áramellátás és a telefonok sem működnek. Két órával később 6-os erősségű rengés okozott pánikot, illetve újabb pusztításokat. Az indonéz hatóságok szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik – írta a BBC. Padang kórháza megsemmisült a természeti csapásban: az orvosokat és betegeket sikerült kimenekíteni az összedőlt épületből. A szintén földrengés sújtotta Solok egészségügyi intézményében annyi a sérült, hogy a munkát nem győzik az orvosok – jelentette az AFP tudósítója. A város polgármestere az ElShinta rádiónak elmondta: legkevesebb tizennyolc elhunytról tud, de a törmelékhegyek átvizsgálása még folyamatban van, így bármelyik percben változhat ez a szám. Hozzátette: a sérültek többsége törésekkel, zúzódásokkal került kórházba. Tanah Datarból tizenhat halottat jelentettek, a batusangkari hatóságok pedig azt közölték, hogy az áramszünet és a megrongálódott épületek miatt megkezdték a település kiürítését.
A katasztrófa sújtotta övezetben gyógyszerekre, kommunikációs eszközökre van a legnagyobb szükség – írta a BBC. Az indonéz kormányzat első szállítmányként kórházi sátrakat küldött Solokba és Pandangba. Mozgósították erőiket a térségben dolgozó nemzetközi segélyszervezetek és az UNICEF is. Az Oxfoam például a Jáva szigeti Yogyakartában állomásoztat készenléti mentőegységet, ez a csapat a szerencsétlenség után azonnal munkába állt. Tagjainak feladata egyelőre a tájékozódás, először a pusztítás mértékéről kell információkat szerezniük.
Az első földlökések után, aki tudott, a szabadba menekült. Az indonéz televízió felvételein pánik és zűrzavar volt megfigyelhető. Az alacsonyabb, tengerparti részeken élők a szárazföld belseje felé igyekeztek, annak ellenére, hogy a hatóságok jelezték: nem kell tartani szökőár kialakulásától, mivel a rengés központja a szárazföld és nem a tengerfenék alatt volt. A lökéseket érezni lehetett Malajzia több tengerparti településén, valamint a földmozgások epicentrumától 430 kilométerre lévő Szingapúrban is, ahol több épület kilengett. Mindkét államban ijedt emberek szaladtak az utcákra, Szingapúrban evakuálások is kezdődtek.
Indonéziában gyakoriak a földrengések. Az eddigi legtöbb áldozatot a 2004. december 26-i erős földmozgás, s az azt kísérő szökőár követelte Szumátra szigetének északi felében, Aceh tartományban. A cunami tíz országban összesen 230 ezer emberrel végzett, az elhunytak közül 130 ezren Szumátrán haltak meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.