Rekordot döntő OTP

Siker koronázta tegnap a magyar tőkepiaci próbálkozásokat. A BUX 86,17 pontos emelkedéssel 25 605,13 ponton zárt. A BÉT kétnapos csökkenés után tért magához – nyilatkozták elemzők. A piacon nem nagyon alakult ki általános emelkedő trend. A kereskedés elején javult, a nap közepén gyengült, és zárásra újból kitört béklyóiból az index. A vezető részvények közül a Magyar Telekom és az OTP drágult, a 690 forintos osztalékot fizető Richter viszont lefelé mozgott. A forint a bankközi devizapiacon alig mozdult meg, vagyis az euróval szemben erős maradt.

2007. 04. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szerzett meglepetést a magyar piaci index, amikor pozitív előjellel zárta a napi kereskedést. A BUX felfutását, illetve a korrekciós nyomás csökkenését már néhány elemző a napokban megjósolta. A kétnapos profitkivétel után érthető volt egy emelkedő irány megjelenése, főként, ha az általános trend a javulás irányába mutat. A nemzetközi hangulat is azt igazolta, hogy a BUX-nak fordulnia kell. Az FTSE és a DAX fél-egy százalék körüli emelkedéseket produkált, a tengerentúli mutatók is a növekedés irányába mutattak.
Budapesten nyitáskor 37 ponttal állt előző szintje felett a BUX, a növekedési irány azonban csak délig volt fenntartható, ezután előző napi zárószintje alá bukott. A 25 372 pontos napi mélypontjáig eső indexre a nemzetközi hangulat okozta felhajtóerő hatott a legjobban: a BUX kikecmergett a gödörből, és zárásra 86,17 pontos pluszt gyűjtött össze. A kis és közepes papírokat összefogó Bumix indikátor pedig 11,39 ponttal, 0,38 százalékkal erősödött.
A 26,3 milliárd forintos, nem túl magas forgalom mellett a nap nyertese az OTP lett. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is úgy nyilatkozott, hogy a banki papír „tartotta vállán a piacot”. A pénzintézet célárfolyamára adott sorozatos felminősítések hatására az OTP papírjai tegnap történelmi csúcsukra emelkedtek. A kilencmilliárd forintos szintet meghaladó forgalom mellett az OTP árfolyama 200 forinttal, 9500 forintra drágult. A másik nyertes a Magyar Telekom lett. Az osztalék kifizetése előtti hajrá során a távközlési papírok fél százalékkal erősödtek.
A vesztesek táborát erősítette viszont a Mol és a Richter. A gyógyszergyártót a dollár gyengülése tartotta sakkban, így a társaság részvényeinek kurzusa 2,1 százalékkal csökkent. Hasonlóan lefelé mozgott a kisebbik gyógyszeripari papír, az Egis árfolyama is, vagyis az értéke 2,01 százalékkal csökkent. A kis forgalmú részvények közül az Econet és a Danubius emelkedése érdemelt némi figyelmet.
Stabilan erős maradt a forint tegnap is a bankközi devizapiacon. Az eurót fél négy tájban 245,80– 245,85 forinton jegyzeték, fillérre azonos árfolyamon a kedd délutáni kurzussal – írta az MTI–Eco. A kereskedők kiegyensúlyozott kereskedésről számoltak be, a vételi és az eladási ajánlatok közötti alig ötfilléres eltérés jelzi a bő likviditást – mondták a piaci szereplők. Az eurót 245,50–246,45 forint között jegyezték, hasonlóan a keddi kereskedéshez, amikor 245,60–246,30 forint között ingadozott az uniós valuta árfolyama.
A régióban a legfontosabb esemény a lengyel jegybank piaci várakozásokkal megegyező, 25 bázispontos kamatemelése volt, de a forint csak átmenetileg reagált a lépésre, minimális erősödéssel. Az irányadó kamat 4,25 százalékra emelésével a lengyelek követték a szlovák jegybankot. A japán jegybank pénteken tartja kamatdöntő ülését, a piacon azonban nem számítanak arra, hogy a februári emelés után ismét kamatnövelésre kerülne sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.