időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Hamász-tagokat tartóztattak le

Hírösszefoglaló
2007.05.24. 23:00

Harminchárom Hamász-tagot – köztük Nasszer Sáir palesztin oktatási minisztert – tartóztatott le az izraeli hadsereg tegnap hajnalban. Az akciót a kormány öt nappal korábban jóváhagyta, és arra szólította fel a Sin Bét belbiztonsági ügynökséget, hogy gyűjtsön bizonyítékokat az elfogottak kapcsolatára a Szderótot rakétákkal támadó palesztinokkal.

Sáir mellett polgármestereket, egy korábbi minisztert és két parlamenti képviselőt is elfogtak a katonák. Amir Perec izraeli védelmi miniszter szerint „a letartóztatás jobb, mint a lövöldözés”. Szerinte a mostani akcióval jelzik a palesztinoknak, hogy véget akarnak vetni a rakétazápornak. Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte a letartóztatásokat, amelyek véleménye szerint csak a feszültség szítására alkalmasak. Szavait megerősíti a Hamász nyilatkozata is. A radikális szervezet közölte: „Támadásaink folytatódni fognak. Szabad kezet adtunk az összes sejtünknek, hogy Palesztina földjén bárhol lecsaphassanak.”
Perec közölte, a jelen pillanatban nem rendelne el egy nagy arányú szárazföldi katonai akciót a Gázai övezetben, ám a hadseregnek más eszközei is vannak, mint például a légicsapások a Hamász-célpontok ellen.
Abbász elnöki testőrsége viszont Jerikó mellett fog gyakorlatozni, Izrael hozzájárulásával. A kérést az amerikaiakon keresztül juttatták el Tel-Avivhoz. Izrael még fegyvereket és lőszert is juttatott a Fatah-párti elnökhöz hű testülethez, igaz, ezek nem lehetnek nagyobbak a karabélynál, és minden egyes darab sorozatszámát felírják az izraeliek.
A Háárec izraeli napilap közölte, a hadsereg véleménye szerint a Gázai övezetben a Hamász fölénye tapasztalható, és megvan a katonai ereje a „háború megnyeréséhez”, ugyanakkor Ciszjordániában a Fatah irányít.
A palesztinoknak „nyilvánvalóan segítségre van szükségük” ahhoz, hogy törvényességet és rendet teremtsenek saját városaikban, és „valamilyen szövetségre vagy konföderációra irányuló törekvés Jordániával” megteremtheti a biztonság és a béke ezen elemét – fogalmazott egy lapinterjúban Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök, a Likud elnöke. Netanjahu ugyanakkor a „hagyományos arab követelések újjáélesztéseként” vetette el az új arab béketervet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.