időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Őssejtekkel az érszűkület ellen

Dombi Margit
2007.05.30. 23:00

Évente több mint hétezer embernek kell amputálni valamelyik végtagját azért, mert már semmilyen módon nem tudják enyhíteni érszűkület miatti fájdalmaikat. Rajtuk segíthet az az új őssejtterápia, amit Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának orvosai végeznek.

Tavaly kísérleti jelleggel öt, sem belgyógyászati, sem érsebészeti módszerekkel nem gyógyítható, súlyos, előrehaladott stádiumban lévő érszűkületes beteget kezeltek őssejtterápiával – közölte Boda Zoltán professzor, a II. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója tegnap Debrecenben, a szív- és érrendszeri betegségek őssejt-transzplantációs kezeléséről rendezett tudományos konferencián. Elmondta: minden esetben a beteg rosszabb állapotban lévő végtagjával foglalkoztak és egyetlen kivétellel azt tapasztalták, hogy az őssejttel gyógyított végtag jobb állapotba került, mint a korábban kevésbé beteg, de őssejttel nem kezelt kéz, illetve láb. Két beteg olyan jól reagált a módszerre, hogy munkába állásuk is szóba jöhet. Különösen eredményesnek mondható egy 25 éves kamionsofőr gyógykezelése, aki fájdalom nélkül már tíz métert sem tudott megtenni, most viszont képes levezetni négy-ötszáz kilométert egyfolytában, és gyalogosan is megtesz fél kilométert anélkül, hogy fájdalmai lennének – derült ki Boda profeszszor szavaiból.
Az érszűkületes betegek kísérleti őssejtterápiáját vezető klinikai igazgató kérdésünkre elmondta, az eljárás igen egyszerű és gyors, ugyanis reggel steril körülmények között levesznek a beteg csípőcsontjából 200-300 milliliter csontvelőt, majd ebből megfelelő kezeléssel kinyerik az érszűkület gyógyítására alkalmas őssejteket. Délután tíz millilitert juttatnak be belőlük a beteg végtagjába olyan módon, hogy kilenc-tíz helyen egy-egy milliliternyit fecskendeznek a legvastagabb izomba.
A kezelést jelenleg az OEP nem finanszírozza, így, ha valaki szeretne őssejtterápiában részesülni, húszezer euróval – körülbelül ötmillió forinttal – kell rendelkeznie. Ennyi ugyanis az eljárás önköltsége. A debreceniek kezdeményezték, hogy a társadalombiztosítás fogadja be az eljárást, és erre ősztől esély is van, ám arra valószínűleg nincs, hogy minden, egyébként csak csonkolással kezelhető esetet őssejtterápiával gyógyítsanak. Boda professzor úgy véli: már az is nagy eredmény lenne, ha az évi hétezer eset egy százalékára sikerülne finanszírozást szerezni. Hasonló a helyzet a szívinfarktus miatt elhalt szívizom őssejtterápiás kezelésével is: itt is komoly eredményeket tudnak felmutatni a debreceni orvosok, egyelőre állami finanszírozás nélkül. Pedig az Édes István által vezetett klinikai kísérletek eredményei már csaknem egy éve ismertek, s az is világos, hogy nő az infarktus hosszú távú túlélésének esélye.
A debreceni Sejtterápiás Központot vezető Hunyadi János professzortól megtudtuk: 2003 óta, amióta a hematológiai tumoros betegségek őssejtkezelését elkezdték, száz beteg részesült ebben a terápiában. A kezeléseket az immár három kórteremmel rendelkező Debreceni Homeopatikus Őssejt Transzplantációs Központ végzi, ahol évente negyven beteget tudnak ellátni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.