időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Tony Blair távozik

Munkatársunktól
2007.05.10. 23:00

Amint a Downing Street tegnapelőtti hivatalos közleményéből már tudni lehetett, Tony Blair tegnap bejelentette, június 27-én benyújtja lemondását a királynőnek, és távozik mind a Munkáspárt, mind a brit miniszterelnöki hivatal éléről. Vele együtt helyettese, John Prescott is lemond.

A sedgefieldi választókörzetében felszólaló Blair beismerte, hogy kormánya nem tudott mindig eleget tenni a lakosság elvárásainak, de ő mindig azt tette, amit helyesnek vélt. Ezt követően felsorolta a Labour tízéves kormányzásának érdemeit: köztük a munkanélküliség csökkentését, az egészség- és az oktatásügyben elért eredményeket, a bűnözés csökkenését és a gazdasági növekedést említette.
Felszólalása előtt a miniszterelnök a kabinet ülésén jelentette be lemondási szándékát, ahol Gordon Brown pénzügyminiszter méltatta a leköszönő kormányfőt az ország élén végzett munkájáért. Tony Blair június végéig ügyvezetőként továbbra is Nagy-Britannia miniszterelnöke marad, ezt követően nagy valószínűséggel Brown veszi át tőle a stafétabotot. Erre utalt tegnap Peter Hain, az északír ügyekkel foglalkozó miniszter is, aki kifejtette: Gordon Brown „bújik Tony Blair köntösébe kormányunk elkövetkezendő időszakában”. A pénzügyminiszternek feltehetőleg nem lesznek kihívói, legutóbb John Reid belügyminiszter – aki Blairrel együtt távozik – mondott le ebbéli szándékáról.
*
Aki mégis indulni szándékozik a vezetői tisztségért, a Labour-frakció 12,5 százalékának támogatását kell maga mögé állítania az alsóházban ahhoz, hogy a párt végrehajtó bizottsága jelöltként nyilvántartásba vegye. Mindegyik képviselő csak egy jelöltet támogathat. A jelölési időszak várhatóan hétfőn kezdődik és három napig tart.
Az új vezető kiválasztása után Tony Blair továbbra is betölti parlamenti képviselői mandátumát, amennyiben fel nem ajánlanak neki fontosabb vezetői pozíciót. Az elmúlt napokban ugyanis olyan sajtótalálgatások láttak napvilágot, amelyek szerint Blairt a Világbank elnöki tisztségére kívánják felkérni.
A Liberális Demokrata Párt eközben az alsóház feloszlatását, és új választások kiírását sürgeti. „Az előző parlamenti választások előtt Tony Blair elkötelezte magát amellett, hogy a Labour harmadik mandátumát is kitölti, a brit választók ennek tudatában voksoltak rá” – hangoztatta Sir Menzies Campbell pártelnök. Korábban a konzervatívok is arra hivatkoztak, hogy az új kormányfőnek nem lesz választói felhatalmazása. Gordon Brown ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a konzervatív John Major is választások nélkül vehette át a hatalmat Margaret Thatchertől.
Elismeréssel szólt Tony Blair Európai Unióval kapcsolatos tevékenységéről José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüszszelben tegnap kiadott közleményében. A portugál politikus egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy Blair az EU fő áramlatába vitte Nagy-Britanniát, energiával, eltökéltséggel, eszmékkel és ötletekkel gazdagította az uniót, és jelentős örökséget is hátrahagy, benne a bővítés és a közös energiapolitika melletti elkötelezettséggel és a klímaváltozás elleni küzdelemmel. „Tony Blair az Egyesült Királyság rendkívüli vezetője volt” – jelentette ki Washingtonban Tony Snow elnöki szóvivő, aki kiemelte, hogy a leköszönő kormányfő kitűnt az európai vezetők közül a 2003-as iraki invázió támogatásával. A Fehér Ház név nélkül nyilatkozó tisztviselői úgy vélték, Gordon Brown színre léptével nem várható jelentős fordulat az amerikai–brit kapcsolatokban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.