időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

A gyógyító zene és Delhusa Gjon

Varga Klára
2008.02.15. 23:00

Talán a kereskedelmi tévés babázási hullámra tekintettel az RTL Klub Reggeli című ébresztőshow-jában sorozat indult a házasságról. Vagyis viszonylag korai időpontban berántanak a stúdióba egy celebet, aki akkor is kapható lenne egy kis csevejre, ha a szarvasmarha-tenyésztésről kellene nyilatkoznia, különös tekintettel az inszeminálás újabb lehetőségeire, feltéve persze, ha mondhat közben másfél mondatot arról is, hogy nagyon kúl, nagyon trendi új lemeze készül éppen.
Delhusa Gjon sem tett másképpen, bár a téma nem volt éppen kedvére való. A mi Gjonink szemérmesen elmondta, hogy szerinte a párválasztás, bútor-, pohár- és ágyneműválasztás, ami egy összeköltözéssel jár, természetes és nagyon klassz dolog, de ő, köszi, már megtette a kötelességét, nemzett is, és fölnevelt két gyereket, akik már nagyok és önállóak, és nem kíváncsiak a szüleikre. Mint mondta, ő maga is lezárta ezt a fejezetet, most a zeneszakmai fejlődés izgatja, és gyógyító zenékkel kíván visszatérni a popvilágba, mert ez a műfaj Keleten már van.
Gjonit a maga mögött hagyott házassága nem nagyon érdekelte, a műsorvezetőket, Ördögh Nórát és Ding-ding-dong Andrást pedig az nem, hogyan akar feltámadni a Mindenem a farmerem című örökbecsű nagy lemez szerző-előadója. Ami körülbelül az őszinte beszélgetés és a tisztességes interjú halála. Gjoni becsületére válik persze, hogy mint talpig férfi sem a feleségét, sem más nőket nem adott ki ebben a beszélgetésben. Ha azonban úgy döntünk, hogy a tévé képernyőjén beszélünk olyan intimitásokról, mint a házasság, ahhoz pont ez a helyzet nem passzol. Igaz, van még roszszabb is: ha a celeb még csak nem is őszinte, és fixált mosollyal az arcán hazudozik összevissza a kedves néző arcába.
De a műsorvezetőkkel ellentétben minket a gyógyító zene is nagyon érdekel. Készített ilyen lemezt Lovász Irén és Sebestyén Márta is, sőt a Szilaj Dobcsoport sem tagadja le, hogy spirituális tisztító-gyógyító dobzenével foglalkozik. Mások esküsznek, hogy Kanalas Éva albumától gyógyultak meg, ő, aki Tuvában tanult énekelni, és sámánzenei fesztiválon is díjat nyert, magától nem mondana ilyesmit. Szvorák Kati pedig saját költségen adott ki a sérült beszédközpont rehabilitálására alkalmas lemezt. Aki először merte kiírni a lemezborítóra, hogy gyógyító zene, az még nagyon bátor és progresszív gesztust hajtott végre, tekintve, hogy mennyi kétkedés és gúnyolódás éri mindazokat ma is, akik azt állítják, hogy sebészkés és pirula nélkül is lehet gyógyulni. Amikor azonban eléri az attitűd az aktuális zenei trendeket sokszor könynyelműen meglovagló popszakmát, akkor már divatról kell beszélnünk, amely nyomban leárazza a címkét akkor is, ha továbbra is születnek jelentős zenei teljesítmények. Viszont kizárólag divatból gyógyítani nem lehetséges. De cáfoljon meg nyugodtan, aki nem lusta.
Kíváncsian várjuk a továbbiakban Balázs Pali, a Dupla Kávé, Csepregi Éva, Korda György és Balázs Klári, a Kozsó istálló, Koós János, valamint a Kistehén Tánczenekar tradicionális keleti zenén alapuló gyógyító dalait.
(Reggeli – RTL Klub, február 5., 6.00–10.05.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.