időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

A kiszivárgó titkok országa

Jotischky László
2008.06.22. 22:00

Manapság már egyre inkább közderű tárgya a valaha titoktartásáról híres brit hírszerzés. Egy utas a vonaton rikító narancssárga borítékban két szigorúan titkos iratot talált. Az egyik a kémelhárítási és biztonsági ügyekkel foglalkozó vegyes bizottság jelentése volt az al-Kaida iraki szárnyáról, a másik az iraki helyzetről. A Waterloo pályaudvarról kifutó vonat utasa a BBC biztonsági ügyekkel foglalkozó tudósítójának adta át a két dokumentumot. Megeshetett volna, hogy az al-Kaidának adja át, ha arrafelé húz a szíve, bár az sincs kizárva, hogy az enyhén szólva szeleburdi köztisztviselő, aki az iratokat elvesztette, annak örült volna jobban. Az al-Kaida aligha jelentette volna fel, így nem indult volna fegyelmi eljárás ellene, nem függesztették volna fel, Gordon Brown miniszterelnök pedig nem rendelte volna el, hogy a Scotland Yard nyomozzon az ügyben. Legfeljebb annyi történt volna, hogy a veszélyes nemzetközi terrorszervezet betekinthetett a brit titkosszolgálat kártyáiba. Mellesleg vizsgálat indulhat a hazafias érzelmű utas ellen is, amiért a titkos iratokat nem a titkosszolgálatnak, hanem a BBC-nek adta át.
A közvéleményt szórakoztatja, de aggasztja is, hogy a közigazgatási szervek képtelenek bizalmas adatokat és iratokat megőrizni. Alig néhány napja egy szemfüles tudósító lefényképezte az utcán a lakásügyi minisztérium egyik államtitkárát. A hölgy kezében átlátszó műanyag táska volt, amelyen át világosan kivehető volt a benne levő irat első oldala, rajta a nagy pecséttel: „Szigorúan bizalmas!” Az újságokban megjelent fényképről jószemű olvasó közönséges nagyítóval is leolvashatta az irat szövegét. Januárban a védelmi minisztérium egyik beosztottjának kocsijából loptak el egy hordozható komputert, hatszázezer személy adataival. Tavaly novemberben Brown kényszerült bocsánatkérésre, amiért huszonötmillió gyermeksegélyre jogosult személyes adatát és bankszámlaszámát veszítette el az illetékes hatóság.
Az iraki al-Kaidáról máshonnan is szivárognak információk. A CNN hírtelevízió nagy mennyiségű írásos anyaghoz és videofelvételhez jutott hozzá több száz felkelő nevével és olyan űrlapokkal, amelyeket a szervezetbe jelentkezők töltöttek ki. A felvételi rosta négy hónapig tartott, ezalatt a jelöltek tüzetes vizsgálaton estek át.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.