időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Az adórendszerünk gátolja a fejlődést

Jakubász Tamás
2008.06.22. 22:00

Június végén dönt a kormány az adórendszer átalakításának lépéseiről – mondta tegnap Keller László a II. Nemzetközi adókonferencián. A rendezvényen elhangzott, hogy az adórendszer gátolja az ország fejlődését.

Az adórendszer gátolja hazánk gazdasági fejlődését – jelentette ki tegnap a II. Nemzetközi adókonferencián Herich György. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke a kétnapos rendezvény megnyitóján így vélekedett: a magyar adójogszabályok a nemzetközi folyamatokkal ellentétes hatásúak, ezért azokon mindenképp változtatni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédos államok az európai uniós csatlakozásukkor elvégezték adórendszerük modernizációját, hazánk viszont elmulasztotta ezt a lehetőséget.
A konferencián a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy tájékoztatott: a közterhek rendszerének átalakításáról a kormány június végéig hozza meg döntését. Az adórendszer módosításának forrásaként Keller László a gazdaság kifehérítéséből származó többletbevételt és az állami kiadások csökkentése miatt felszabaduló összegeket jelölte meg. A kabinet a szolidaritási adó egy-két éven belüli eltörlését, valamint a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését tervezi, s csökkenteni kívánja a munkáltatók által fizetendő járulékokat – fogalmazott Keller. Az államtitkár leszögezte: az adórendszer átalakítása csak a konvergenciaprogram betartásával történhet.
Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára előadásában arról beszélt, hogy hazánk olyan különleges gazdasági pályára sodródott, amelyet igen nehéz lesz elhagyni. Megítélése szerint nem csupán a gazdasági mutatókon szükséges javítani, hanem a társadalom magába forduló, a történéseket kevésbé reálisan szemlélő gondolkodásmódjának is meg kell változnia. A közgazdász hangsúlyozta: a befektetők körében várakozás tapasztalható, s őket csak a tények sarkallhatják beruházások megvalósítására, a propaganda semmiképp.
Pitti Zoltán óvott attól, hogy az adócsökkentés fedezetét a fogyasztási adók növelésével teremtse elő a kabinet. A Corvinus Egyetem professzora figyelmeztetett arra, hogy a magyar vállalkozások legtöbbje a belső piacon értékesíti termékeit. Ugyanakkor például az általános forgalmi adó emelése dráguláshoz, s a hazai kereslet visszaeséséhez vezetne, ami végső soron a magyar cégek életterének szűkülését hozná. Pitti Zoltán szerint az adózás pusztán eszköz, nem cél. Vagyis a gazdaság fellendítéséhez megfelelő gazdaságpolitikára van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.