időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Vízi rendőrök óvják a rajzó kérészeket

Berta Hajnal
2008.06.12. 22:00

Évek óta fokozott hatósági ellenőrzés kíséri a Tisza virágzását, amely a napokban kezdődik el, délről észak felé haladva a folyón. A számos érdeklődőt vonzó látványos természeti jelenséget figyelemmel kísérik a vízi rendőrök, a természetvédők és a nemzeti parkok is. A június elején kirepülő kérészfaj ugyanis nagyon érzékeny; beszűkült élettere, a természetes vizek elszennyeződése miatt kihalás fenyegeti a védett rovart. Mint Busi Lászlótól, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjétől megtudtuk, a horgászok, a kereskedők korábban megfigyelték a főbb lelőhelyeket, s előszeretettel gyűjtötték, illetve értékesítették a rovar lárváit és a már kifejlett, elpusztult egyedeit. Sokan lefagyasztották, és később használták fel halcsaliként. Ez ma már ritkábban fordul elő, mert egyre többen tudják, hogy tilos a gyűjtése, mivel az unió is a védett fajok közé sorolta. Sokan azonban kíváncsiak a jelenségre, márpedig az érdeklődők gyűrűjében könynyen lebukhat az illegális kérészgyűjtő. A vízi rendészek többek közt a Tisza Klubbal, a Nimfea Természetvédelmi Egyesülettel, illetve a területileg illetékes három nemzeti park munkatársaival járőröznek a vízen és a part mentén a nagyjából egyhetes jelenség alatt. Főként olyan helyeken, ahol a legaktívabb a rovarok násztánca. Ez folyószakaszonként két-három nap intenzív jelenlétet igényel a szakemberektől. Busi László figyelmeztetett, hogy akit lárvák kiásásán vagy akár gyűjtésen kapnak, százezer forintig terjedő természetvédelmi szabálysértési bírságot kaphat. Ha pedig nagyobb mennyiségről van szó, a vétkesnek természetkárosítás bűntettéért kell felelnie.
Hazánkban a tiszavirág hét éve védett, eszmei értéke példányonként kétezer forint, s ez érvényes az elpusztult egyedekre is. A kérészeknek ezt a – kizárólag a Tiszán honos – faját a kihalás szélére sodorhatja az illegális gyűjtés, élőhelyeinek elpusztítása. A fokozott ellenőrzésnek köszönhetően azonban évről évre nő a szaporulat – állítják a szakemberek.
A tiszavirág legnagyobb méretű kérészfajunk, mindössze egy napig, kifejlett állapotban viszont csak néhány óráig él. Mivel nagyon érzékeny a víz tisztaságára, populációjának megcsappanása vagy a rajzás elmaradása a vízminőség romlását jelzi.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.