időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Adatlopási ügy: újabb „matrjoska”

Munkatársunktól
2008.09.28. 17:59

Az UD Zrt.-nél már sejtik, hogy ki hallgatta le a telefonbeszélgetésüket Csányi Sándor bankelnökkel, de ezt a nyomozásnak is kell igazolnia – közölte Futó Barnabás, a cég ügyvédje. A kormány közeli sajtó eközben a Dávid Ibolya MDF-elnök által kirobbantott adatlopási ügy kapcsán továbbra is névtelen informátorokra hivatkozva egy rejtélyes személyről ír, aki „kémprogramot telepített” a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépére.

Tóth József, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa gyanítja, hogy ki hallgathatta le azt a közte és Csányi Sándor OTP-vezér között lezajlott telefonbeszélgetést, amely végül Dávid Ibolyához, az MDF elnökéhez jutott el – gördült tovább tegnap az adatlopási ügy néven elhíresült történet a sajtóban.
A kormány közeli Népszabadság névtelen informátorokra hivatkozva azt is közli, hogy felügyelőbizottsági tagságot és vezető beosztást is kaphatott az UD Zrt.-hez köthető cégekben a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) az a volt alkalmazottja, akit állítólag azért szorítottak ki az elhárítástól, mert „kémprogramot telepített” a szervezet gépére, hogy kormányzati adatokat szerezzen meg.
Horváth József, az UD Zrt. vezetője lapunknak kijelentette: nem kívánja kommentálni az újabb feltételezéseket. „Mindennap egy újabb matrjoskababa kerül elő az ügyben, mi viszont arra várunk, hogy ezzel szemben végre törvényes módon kiderüljön az igazság” – tette hozzá a cégvezető.
Futó Barnabás, az UD Zrt. ügyvédje közölte: valóban van gyanújuk arról, hogy ki készítette és hozta nyilvánosságra a telefonbeszélgetésükről készült felvételt, ezt azonban majd a nyomozásnak kell kiderítenie. Még kedden tettek feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI), hogy kiderüljön, ki és miért készítette a felvételt, a telefonlehallgatásra volt-e engedély. A feljelentésben az is benne van, hogy ha rendőrök is érintettek lennének a lehallgatásban, akkor az iratokat az NNI továbbítsa a nyomozó ügyészségre – tette hozzá az ügyvéd.
Mint ismert, Dávid Ibolya pénteken tett feljelentést, mert a hozzá került felvétel alapján azt gyanítja, hogy titkos adatgyűjtést végeztek vagy végeztek volna vele kapcsolatban. Az NNI az ügyben a héten feljelentéskiegészítést rendelt el, és Dávid Ibolya feljelentését a Fővárosi Főügyészségre továbbította. A beszélgetés egyébként augusztusban zajlott le Tóth János és Csányi Sándor között. A megvágott felvételből annyi derül ki: Tóth János arról tájékoztatta a bankelnököt, az UD Zrt. résztulajdonosát, hogy felkérést kapott adatgyűjtésre Dávid Ibolyáról. A megbízás azonban az UD Zrt. jogi képviselője szerint végül nem jött létre. – Mivel ez a lehallgatás jelentős érdeksérelmet okozott, ha meglesz a tettes, és elítélik, akár nyolc év börtönt is kaphat – véli Futó Barnabás.
Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter kedden ad tájékoztatást az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az adatlopási ügyről.
A HVG és az m1 Híradója is úgy tudja, hogy a megfigyelési ügyben Bajnai Gordon is lehallgatási célpont volt. A Népszava tegnap – név nélkül – azt írta, célszemély akár kormánytag is lehetett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.