időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Tovább egyeztetnek az adómódosításokról

Csécsi László
2008.09.29. 18:55

Tovább folynak az egyeztetések a 2009-es adómódosításokról. Tegnap a Pénzügyminisztérium az Országos Érdekegyeztető Tanács és a Gazdasági Egyeztető Fórum képviselőivel tárgyalt néhány vitás kérdésről. Mint azt Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke lapunknak elmondta, többek között a kormány készpénzforgalom visszaszorítását célzó elképzelése került górcső alá. A tervek szerint a fizetéseket és a húszezer forintnál magasabb nem bérnek minősülő díjakat is bankszámlára kell majd utalni. Vadász György szerint az elképzeléssel az lehet a probléma, hogy a bankok a szerződéseket módosíthatják, így megemelkedhetnek a kiadások is. Továbbá a beszerzések során is gondot jelenthet majd, ha nem készpénzben egyenlíti ki a számlát a megrendelő. A költségek féken tartása érdekében egyébként a kormány kiköti, hogy havi egyszeri készpénzfelvétel nem okozhat többletterhet a fizetésüket felvevőknek. Ugyanakkor ez a módosítás nem vonatkozik azokra, akiknek a lakóhelyén nincsen bankjegy-automata, ők továbbra is felvehetik készpénzben a fizetésüket.
Napirendre került a béren kívüli juttatások 11 százalékos megadóztatása is. Vadász György szerint a cafeteriarendszer sikerét jól mutatja, hogy évi 500 milliárd forintot fizettek ki a munkáltatók ebben a formában az alkalmazottaiknak. Ugyanakkor nem biztos, hogy a módosítástól várt 55 milliárd forint valóban befolyik majd az államkasszába, mivel a munkáltatók egyszerűen megszüntethetik a béren kívüli juttatásokat, ha túl drágának találják őket, így az adóbevétel is csökkenni fog – jegyezte meg a társelnök. Nem beszélve arról, hogy például az üdülési csekk vagy az étkezési utalvány több iparágra is jó hatással van.
A rehabilitációs hozzájárulás mértékének háromszorosára, a jelenlegi éves, egy főre jutó 177 600 forintról 532 800 forintra emelése is szóba került. – Ez a változás azon túl, hogy többletterhet jelent a vállalkozások számára, nem szolgál másra, mint a költségvetési bevételek szaporítására. A csökkent munkaképességű emberek foglalkoztatását ugyanis csupán büntetéssel nem lehet ösztönözni – jegyezte meg a társelnök.
Vadász György az adócsomag egészét tekintve csalódását fejezte ki, és elmondta: – Másfél éve készülünk az elavult adórendszerünk reformjára, de a 2009-es csomag a problémák többségére nem kínál valós megoldásokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.