időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Az együttműködés a fejlődés záloga

Thurzó Katalin
2008.10.19. 22:00

Ma tartja tisztújító küldöttgyűlését a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), ennek kapcsán a minden eddiginél sürgetőbb kamarai összefogás gazdasági erejéről, a magyar vállalkozások érdekvédelmének hatékonyságáról és jövőbeni terveiről beszélt lapunknak a BKIK általános alelnöke, Szatmáry Kristóf.

A mostani, pattanásig feszült politikai-gazdasági hangulatban mit gondol, mi lesz a kamarák küldetése a közeljövőben?
– Az elkövetkező időszakban komoly esély van rá, hogy országosan felértékelődnek a gazdasági kamarák, hiszen az érdekképviseletek védőszárnya alatt a hazai cégek könnyebben vészelhetik át a világban és itthon is érezhető gazdasági bizonytalanságot. A jövőben a kormányzat is jobban kell, hogy támaszkodjon a kamarákra, az ott felhalmozott tudásra és tapasztalatra, hiszen az elmúlt években ez hiányzott – annak ellenére is, hogy nyugati példák igazolják az összefogás erejét. A kamara az unió országaiban a vállalkozói érdekek képviseletének legtekintélyesebb civil szervezete, a mindenkori kormányok gazdaságistratégia-alkotó partnere, ám nálunk máig nem találja a helyét.
– Ön szerint ha a kormányzat már eddig is komolyan vette volna a kamarákat, elkerülhető lett volna a jelenleg csőd közeli pénzügy-politikai állapot?
– Meggyőződésem, hogy ha az elmúlt években jobban figyelembe vették volna szakértői állásfoglalásainkat, az egyes kérdésekben megfogalmazott és a vállalkozói tapasztalatokra alapozott javaslatainkat, adott esetben a kritikákat, akkor most nem itt tartana az ország. A nagyobb figyelemre és a kormányzattal való szorosabb együttműködésre vannak ugyan biztató jelek, a teljes sikerhez azonban a mostaninál aktívabb kamarai részvétel is kell. A hatékonyabb köztestületi feladatok ellátásához egy általános regisztrációs rendszer kialakítása elengedhetetlen, ami nem egyenlő a korábbi kötelező kamarai tagság intézményével, de szükséges ahhoz, hogy a kamarák betöltsék a törvényben meghatározott küldetésüket.
– Miért fontos ez?
– Ha még több vállalkozót képviselhetnénk, akkor megnőne a kamara rangja, egyúttal orvosolhatóbb lenne jó néhány égető kérdés. 2013-ig az európai uniós támogatások közvetítése, az oktatási-képzési rendszer részbeni átalakítása ismételten felértékeli majd a kamara szerepét. De az összefogással felszámolhatóvá válhatnának a körbetartozások, és csökkenne a feketegazdaság súlya is. Hiszen az érdekképviselő kamaránál ki tudja hatékonyabban kontrollálni az egyes szakmákat? Nagyobb tagsággal és elismertebb érdekérvényesítő szereppel sikeresebben átvészelhető a mostani hitelválság is, mivel a piaci bizalom megtartásában szintén fontos szerepünk van. A kormány részéről bejelentett garanciavállalás ugyan üdvözlendő, ám szükség van további erőfeszítésekre – ebben az egységes fellépésben rejlik a mi erőnk, amely manapság rendkívül fontos országos szinten is.
– Említsen néhány területet, ahol konkrét elképzelései alapján a tisztújítás után első körben változást sürgetne.
– Egyebek mellett szorosabb együttműködésre kell törekedni a fővárosi önkormányzattal, a városfejlesztés, a munkaerőpiac vagy például a kiürülő belvárosi kereskedelmi helyiségek kérdésében. Régi elképzelésünk a tematikus bevásárlóutcák kialakítása, ahol egyfajta tevékenységet végző hazai vállalkozások kínálnák szolgáltatásukat, szemben a plázák személytelen, vegyes világával. Ez a vállalkozások önszerveződésével és kamarai támogatással jönne létre. Minden eszközzel ki kell használnunk a lehetőségeinket azért is, hogy a gazdaság szereplőinek véleménye váljon meghatározóvá a munkaerő-piaci elvárások oktatási-képzési igényeinek kiszolgálásánál. Emellett erősíteni kell a szakképzéssel kapcsolatos közigazgatási feladatok szolgáltatási jellegét. Fontos lenne változtatni a jelenlegi közbeszerzési gyakorlaton, mert a magyar vállalkozások sokszor nem rúghatnak labdába a külföldi cégek mellett. A hazai vállalkozásfejlesztés kérdését, úgy látom, nem a piac mindent megoldó önszabályozására kell bízni. Komoly igény van ugyanis a határozott fellépésre mind a piacvédelem, mind a közvetlen támogatások és az egységes érdekképviselet tekintetében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.