időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Csend a szanatórium körül

Mizsei Bernadett
2008.10.17. 22:00

Bár Székely Tamás egészségügyi miniszter augusztus közepére ígért határozatot, máig nincs döntés a Mátrai Gyógyintézet sorsáról. Az érintettek attól tartanak, ha az intézményt nem a Debreceni Egyetem, hanem a fenntartást feltehetőleg biztosítani nem képes Heves megyei szocialista önkormányzat kapja meg, előbb-utóbb magánkézbe kerül.

Júliusban váratlanul visszavonta Székely Tamás egészségügyi miniszter azon döntését, amely szerint a Mátrai Gyógyintézet (Mágy) kékestetői részlegét a Debreceni Egyetemnek adnák át. Ezzel megdőlt annak reménye, hogy elinduljon a betegellátás szakmai fejlesztése. A jelenlegi terv szerint a mátraházai egységet Heves megye önkormányzata és az egyetem közösen működtetné, a kékestetőit viszont a szocialista vezetésű gyöngyösi, és a szintén MSZP-s többségű megyei önkormányzatnak adnák át hasznosításra.
Korábban arra hívta fel lapunk figyelmét Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének vezetője, hogy mivel az önkormányzatok nem képesek a felújításra szoruló épület működtetésére, előbb-utóbb magánkézbe kerülhet. Ezt igazolni látszik, hogy a megye két kórházát, a gyöngyösit és a hatvanit is magáncég üzemelteti. – Egész Heves és Nógrád megyében nincs ilyen jellegű ellátás a betegek számára. A hely pótolhatatlan egyedi klímája miatt, emellett olyan eszközökkel van felszerelve, amelyek sehol másutt nem találhatók – mutatott rá lapunknak a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Vasváry Artúrné, aki egyben tagja a Mágy kórházi felügyelőtanácsának is, hozzátette: az egyetemmel együttműködve olyan rehabilitációs munka kezdődött meg, amit nem lenne szabad megszakítani. Kerényi Erika, az intézet vezetője jobbnak látta, ha nem fejti ki álláspontját. Mint mondta: bár magánemberként van véleménye, mivel ő csak végrehajtó, inkább nem nyilatkozik.
A napokban a Mágy kórházi felügyelőtanácsának tagjai felhívást intéznek az egészségügy felelős döntéshozóihoz. Ebben felkérik a kormányzatot, hogy intézkedéseikkel tegyenek meg mindent az intézmény megőrzéséért és fejlesztéséért. Újbóli megkeresésünkre Pós Péter – mint a tanács tagja – kijelentette: ha az egészségügyi tárca átadja a szanatóriumot a szocialista városvezetésnek, Alkotmánybírósághoz fordul.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.