Üzletláncok kezében a magyar papíripar

Tavaly nyár óta válságban van a magyar papíripar lábatlani zászlóshajója, amely fénykorában több mint ezer főt foglalkoztatott. A görög tulajdonos december elején három hónapra felfüggesztette a termelést. A helyzetet ismerő szakember szerint a külföldi tulajdonban lévő hazai üzletláncok teszik tönkre a magyar papíripart.

2009. 01. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cégvezetés mereven elzárkózik minden nyilatkozat elől a lábatlani Piszkei Papírgyár Zrt.-nél, így lapunk is csak kitérő választ tudott kicsikarni a titkársági telefont kezelő, nevét elhallgató hölgytől, amely így hangzott: a menedzsment mindent megtesz annak érdekében, hogy újraindulhasson a termelés. Nálánál többet árult el egy másik névtelenségbe burkolózó irodai alkalmazott, aki úgy tudja, egy budapesti illetőségű befektetővel folynak tárgyalások bérmunkákról. Tőle tudtuk meg, hogy a két ünnep között fűtetlen irodákban kellett elvégezniük az év végi leltárt.
Az Index hírportál korábbi értesülése szerint a gyárban mintegy 200 alkalmazott elbocsátását tervezik. A dolgozók fizetését a nyár óta késve utalják, étkezési utalványt pedig 3-4 hónapja egyáltalán nem kapnak, noha a bérlapjukon havonta hatezer forintnyi étkezési bont számolnak el. Novemberben – több millió forintos díjtartozás miatt – a Hétforrás Kistérségi Vízmű Kft. egy napra szüneteltette a vízszolgáltatást, igaz, utóbb tartozása felét rendezte a papírgyár. Később az E.ON kapcsolta ki az áramot egy napra hasonló okból.
Ha a titkolózó görög tulajdonostól, illetve a cégvezetőktől nem is tudhattunk meg sokat a papírgyár valós helyzetéről, a város honlapjának fórumán a kényszerszabadságon lévő alkalmazottak alaposan kiteregetik a szennyest. A kétségbeesett írások szerint a hónapokon keresztül gyakran fűtés, meleg víz és világítás nélkül dolgozó munkások másfél éve nem kapnak munkaruhát, fél éve a tisztálkodószert is megvonták tőlük. Beszámolnak arról, hogy sorra szerelik le a gépsorokat, és kiszállítják Bulgáriába, ezért kétségeik vannak az újraindítási szándékok őszinteségét illetően. Többen az aggastyán korú görög tulajdonos, Panos Zeritis kifogásolható vezetői stílusát, a kollektív szerződésben foglaltak semmibevételét sérelmezik, ami ellen sem a helyi szakszervezet, sem az üzemi tanács nem lépett fel kellő eréllyel. Van, aki a görög–magyar cégvezetést okolja, de akad, aki az eleve elhibázott privatizációt tartja a bajok gyökerének, míg mások egyenesen Magyarország gyarmatosításának bizonyítékát látják az egykor prosperáló papírgyár agóniájában.
A papírgyár változatlanul gyönyörű képet fest magáról saját honlapján, amit valószínűleg nem a napokban frissítettek. E szerint „Az 1993-as privatizáció során állami kézből a görög Zeritis-csoport tulajdonába került társaság közép- és kelet-európai hídfőállását helyezte ezzel a lépéssel Magyarországra. A Zeritis-csoport érdekeltségi körébe tartozik a szintén hazai Szentendrei Papírgyár Rt. és a papírhulladék gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Rt. is, valamint további papírgyárai vannak Görögországban, Bulgáriában, illetve Egyiptomban. A Piszkei Papír Rt. 2000-ben a Zeritis-csoport több mint 150 millió dolláros árbevételének csaknem egyharmadát adta. Noha árbevételének 80 százaléka a hazai piacon realizálódik, jelentős exportpiacokat szerzett és szerez folyamatosan a világ más országaiban is. (…) A gyár évről évre növekvő mennyiségű papírt állít elő, egyetlen olyan hazai papíripari vállalatként, amely teljes körű technológiai háttérrel rendelkezik, vagyis nemcsak gyárt, hanem a feldolgozást és kiszerelést is elvégzi.” A cég jelenlegi helyzetéről a honlapon semmilyen információ nem található.
A titkolózás ködébe rejtőző menedzsment Lábatlan önkormányzatát sem tájékoztatta – tudtuk meg Török István polgármestertől. A város első embere csak a megyei munkaügyi felügyelőségtől értesült arról, hogy nagy létszámú elbocsátásra készül a Piszkei Papírgyár Zrt. Mint lapunknak elmondta, sérelmezi, hogy egyáltalán nem keresik a kapcsolatot az önkormányzattal, holott a munkahelyek védelmében készek lennének tárgyalni iparűzésiadó-kedvezményről is. Török István, aki egykor maga is a papírgyárban dolgozott, ennek ellenére kívülről próbál segíteni egy olyan új üzleti partner megtalálásában, aki képes lesz megmenteni a nyolcvanéves ipari kultúrát. Mint mondja, általa évek óta tudott, hogy a jelenlegi tulajdonos szeretne megválni a gyártól, noha nem hirdette meg nyíltan eladásra. A cég megmentéséhez szerinte mindenekelőtt új és versenyképes termékekre volna szükség. A piaci versenyben már nem elég olyan három évtizedes márkanevekkel rendelkezni, mint Crepto toalettpapír, Szilvia törlőkendő vagy a Nárcisz papír zsebkendő.
Ez utóbbi véleménnyel egyet ért Bodrogai Ferenc, a Forest-Papír Kft. többségi tulajdonosa is. A lapunk által megkeresett konkurens cég vezetője egykor maga is a Piszkei Papírgyár menedzsmentjéhez tartozott. A patinás gyár árnyékában 14 évvel ezelőtt megalapította máig magyar tulajdonban lévő vállalkozását. A Forest-cégcsoportnak jelenleg mintegy háromszáz munkatársa van, évi 10,5 milliárd forintos árbevétele mellett a 2008-as évet illetően is jó eredménnyel számol. Bodrogai Ferenc szerint a Piszkei Papírgyár botladozása akkor kezdődött, amikor jó pár éve egy hibás piaci prognózisra felépített félmilliárdos papírzsebkendő-gyártósor beszerzése nyomán a görög tulajdonos elveszítette bizalmát a menedzsmentben és a magyarországi piacban. Ettől kezdve nem voltak képesek lépést tartani a változó piaci követelményekkel. Ám – fűzi hozzá – alapvetően nem ez juttatta nehéz helyzetbe a céget, ez legfeljebb a magyar papíripar gyenge láncszemévé tette.
A bajok okozói egyrészt ugyanazok a multinacionális kereskedelmi láncok, amelyek piaci erőfölényükkel gátlástalanul visszaélve más hazai iparágakat is a csőd szélére juttattak, másrészt a magyar fogyasztók, akik még nem olyan régen is alig preferálták a magyar termékeket. Miközben a magyar kormányok lehetővé tették a multik számára, hogy elfoglalják csaknem a teljes hazai kiskereskedelmet, aközben hagyták, hogy a hazai gyártók kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek. Van több olyan üzletlánc, ahol jószerével nincs magyar higiéniai papírtermék a polcokon, de más magyar áru sem sok. A gátlástalansággal kapcsolatban a saját történetét hozza fel példának: miután sikeres termékfejlesztéseknek köszönhetően tavalyelőtt sikerült az egyik kereskedelmi láncban jelentősen növelni a Forest-termékek eladásait, az adott multi közölte, hogy a Forest egyébként virtuális és általa számolt hetvenmilliós többleteredményének ötven százalékára igényt tart, ellenkező esetben pedig nem forgalmazzák tovább a Forest-termékeket. Ez persze pofátlan, jogszerűtlen és abszurd, de ez a beszállítókon kívül senkit nem izgat! – állítja az üzletember, hozzátéve: a gazdaság irányítóinak fel kellene ébredniük. A Magyarországon működő fogyasztásicikk-gyártók bér- és egyéb költségterhei extra magasak. Ebből is következően az átlagos minőséget nagy élőmunka-igénnyel előállító gyártók versenyképtelenek a sokkal kedvezőbb költségviszonyok között dolgozó, Szlovákiában működő cégekkel szemben. Piszke története nem egyedi. Ha lényegi változások nem lesznek a gazdaságpolitikában és persze a fogyasztók fejében, csak idő kérdése, hogy ki, mikor dől be – vélekedik a versenytárs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.