A kormány zárol és megszorít

A minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárol a kormány – ismerte el Daróczi Dávid kormányszóvivő a kabinet tegnapi soron kívüli ülése után. Egy hét múlva további 140 milliárd forintos megszorításról döntenek.

2009. 02. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Végletekig eladósíthatják Demszky Gáborék a fővárost. Több mint 160 milliárd forintos adósságállományát idén további csaknem 33 milliárd forintos, 20 év lejáratú fejlesztési hitellel kívánják bővíteni Budapest balliberális városvezetői. Az önkormányzat 2009-es költségvetéséről szóló előterjesztést a távirati iroda szerint ma tárgyalja a városvezetés. Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester lapunknak mindeddig a fővárosi gazdálkodás stabilitását hangsúlyozva, többször is kijelentette: Budapest hitelképessége elérte a határát, további hitelfelvétellel nem számolnak. A tavaly november végén a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott, azonban az MSZP-frakció által is elutasított költségvetési koncepció a fővárosi vagyon további eladásával, elsősorban a százmilliárd forintot is meghaladó értékűre becsült Főgáz-részvények privatizációjával számolt, az EU-pályázatokhoz hiányzó 185 milliárd forintos önrész részbeni fedezeteként. A mostani előterjesztés a gazdasági válságra, az iparűzésiadó+bevételek csökkenésére hivatkozik, sőt a mostani döntési javaslatok szerint már a privatizációs bevételeket is hiteltörlesztésre fordítanák. – Felszólítom Demszky Gábort, hogy hátralévő hivatali idejében ne hozzon ilyen felháborító döntéseket, ne növelje a végletekig Budapest adósságát!– reagált Tarlós István (Fidesz). Szerinte a főpolgármester ezzel nemcsak a következő városvezetés kezét kötné meg, hanem a budapestiek életét is lehetetlen helyzetbe hozná.


Csütörtökön a miniszterelnök és a kormányszóvivő még találgatásnak nevezte a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott, a kormány megszorító lépéseinek terveit taglaló cikkünket. Ebben a tárcákat érintő kiadáscsökkentés mellett azt írtuk: a gyed folyósítását egy évre csökkentené jövőre a kormány, a gyes két év időtartamú lenne, az idén bruttósítandó családi pótlékot pedig befagyasztanák. Emellett kérdés, megmarad-e 2010-től a 13. havi nyugdíj, mint ahogy a nyugdíjak számítási rendszerét, az úgynevezett svájci indexálást is az inflációkövető váltaná fel. Daróczi Dávid tegnap úgy fogalmazott: a vártnál rosszabb makrogazdasági mutatók miatt a büdzsében 200 milliárd forintos hiány keletkezett, ám a kabinet nem kívánja az idénre tervezett 2,6 százalékos hiánycélt feladni, ezért az állami kiadásokat csökkenti. A minisztériumok 60 milliárdot spórolnak meg, de nem fűnyíróelven – tette hozzá. A tárcák tételes vállalási listáját a jövő hétre készítik el. A fennmaradó 140 milliárd forint megtakarításáról jövő vasárnapi ülésén dönt a kormány.
A kabinet tegnap arról is határozott, hogy a tárcák által megtakarított 60 milliárdból kétmilliárd forint többlettámogatást kap a rendőrség. Daróczi Dávid szerint az a cél, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet az utcákon, s az emberek azt érezzék: nagyobb a biztonság. A kormányszóvivő megjegyezte: a döntésnek nincs köze a Veszprémben történtekhez, de nem független az elmúlt hetek eseményeitől. A plusztámogatást az országon belüli átcsoportosításokra, új rendőrök felvételére és a túlórapénzek rendezésére fordíthatja a rendőrség.
A lapunk által feltárt APEH-jutalmazások kapcsán a kormányszóvivő közölte: törvényesen kaptak jutalmat az APEH-dolgozók. Ismeretes, tavaly összesen 16,7 milliárd forint prémiumot oszthatott szét az adóhatóság a 15 600 munkatársa között. A jutalom legkisebb összege általában négyszázezer, a legmagasabb négymillió forint volt.
Daróczi elmondta: majd tíz éve van hatályban az a szabály, amely automatikussá teszi ezt a rendszert az APEH-ban. Jutalmazásra akkor kerülhet sor, ha az adóhatóság jobban működik, azaz több bevételre tesz szert, mint amennyit a büdzsé készítésekor meghatároztak.
A válság közepette Tina Turner koncertjén mulatott szombat este Bécsben Gyurcsány Ferenc. Daróczi megerősítette a hírt. Mint fogalmazott, a miniszterelnököt és családját meghívták a koncertre, aminek nagyon örült. Ahogyan annak is, hogy a koncerten nagyon sok magyarral találkozott, akik odamentek hozzá, üdvözölték, és aztán közösen nézték a koncertet – jegyezte meg. Az MNO úgy értesült, hogy a kormányfő a VIP-páholyból hallgatta meg az előadást, ahová 98 és 200 euró között lehetett jegyet kapni. A hírek szerint Gyurcsány Ferenc társaságában volt például Bárdos András, a TV2 műsorvezetője, aki 2000 végétől 2002 májusáig a Perfekt Rt. igazgatósági tagja volt, abban az időszakban, amikor még Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozott a cég. – A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy a megszorítások idején mutasson példát. Bernáth Ildikó szerint képmutató a miniszterelnök viselkedése. „Akkor, amikor mindenkitől lemondást vár el, megértést vár el, akkor mégis, hogy van ahhoz képe, hogy ezt megtegye?” – kérdezte az ellenzéki politikus. Mint mondta, vannak olyan kivételezett emberek, mint Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György, akik a mai megélhetési válságból semmit nem éreznek. Ők azok, akik képtelenek felfogni, hogy az emberek milyen megélhetési problémákkal küszködnek – tette hozzá, jelezve: Gyurcsány érzéketlensége abból is adódik, hogy a kormányfő napi 235 ezer forintból él. Egyben kifogásolta, hogy a válság idején Szilvásy György és családja Dubaiban és Thaiföldön nyaral luxuskörülmények között. A Fidesz egyébként azt javasolja, hogy csökkentsék a miniszterek és államtitkárok fizetését a 2002-es szintre. Különösen felháborítónak nevezte Bernáth, hogy Szilvásy felesége tavaly a Pénzügyminisztérium szakállamtitkáraként kiemelkedően magas, 4,3 milliós jutalmat kapott. Daróczi Dávid a fizetéscsökkenésre úgy reagált: „A populizmusnak is van határa.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.