időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Avas, a „bűnös” városrész

Tolcsvai L. László
2009.02.15. 23:00

Kilátástalan helyzetben vannak Miskolcon, a többségében már cigányok által lakott avasi városrész tisztességes, nyugodt életre vágyó lakói, ugyanis hiába menekülnének, a környezet miatt szinte eladhatatlanná váltak a panellakások – panaszolják a lapunknak nyilatkozó helyiek. A randalírozó, hangoskodó csoportok a cigány emberek egy részét is zavarják, ráadásul a renitensek rontják az ő megítélésüket is.

Bő másfél évtizeddel ezelőtt még biztonságos, békés környéknek minősült az avasi lakótelep, ekkor – 1990 táján – költözött ide Váradi Istvánné. Az idős aszszony férjével él az egyik panelház harmadik emeletén. – Ez a több ezer roma néhány év alatt keveredett ide valahonnan vidékről, azonban képtelenek a normális együttélésre, csoportokba verődve hangoskodnak, szórakoznak az utcán – fakad ki a nyugdíjas hölgy. Folytatva az elmúlt években átélt gyötrelmek bemutatását, elmondja, hogy az új lakók félelmet keltenek, s még éjjel sem hagyják békén a tisztességes életvitelű embereket. Megjegyezte, hogy az avasiakat ugyan nem bántják a cigányok, viszont már ő is tett bejelentést a rendőrségen csendháborítás miatt.
– Tudja, mi itt éltük le az életünk második felét, azt viszont nem tudjuk megoldani, bármenynyire is szeretnénk, hogy túladjunk a lakásunkon. Egyrészt mert nincs ára, másrészt magyar ember 70 év felett egyik banktól sem kap lakásvásárlási hitelt – panaszolja Váradi Istvánné. – A fiamék próbáltak segíteni rajtunk, ám ők szintén jelentős kölcsönt törlesztenek, tehát nincs lehetőségük kipótolni azt a kevéske pénzt, amit a mi másfél szobás otthonunkért kínáltak a romák. Itt bizony mostanság csak cigányok juthatnak otthonhoz, hiszen ha azt mondom: három és fél millióba kerülne az ingatlan, megmosolyognak.
Kedden kora délután esett az eső Miskolcon, a romák néhányan mégis az utcán töltötték idejüket. Az egyik hazafelé tartó cigány aszszony szóba állt lapunk munkatársával, mondván, neki sem jó, amikor mások összeférhetetlensége miatt őt sem becsüli meg a környezete, ráadásul a beilleszkedés számára nem probléma. A nevét nem árulta el, ugyanakkor azt hangoztatta: családja korántsem tartozik a „trokhár” cigányok közé. Hatgyerekes anya, becsületes életmódot folytat, noha ezek az ordibálós csoportok az ő megítélését is rontják.
Alsózsolcáról jöttek ide lakni, kétszobás lakást vásároltak másfél millió forintért. Noha kicsi ez az otthon nyolc embernek – panaszkodik –, „de ez van, ezt kell szeretni”. Életmódjukról szólva kijelentette: a törlesztőrészletek kifizetése nem egyszerű feladat, bár nincs elmaradása a banknál. Elárulta, a segélyből és a családi pótlékból élnek úgy-ahogy, noha akadnak romák, akik sem a panelház közös költségét, sem a hitelt nem fizetik. Mégis itt laknak, még a hatóságok sem mernek ujjat húzni velük. Felteszi a kérdést: miért kell neki szenvednie az alávaló, semmittevő romák félelmetes viselkedése miatt?
Mint a helyszínen látható, a rendőrök járőrözése folyamatos, miközben a nagycsaládos roma nő azt hangoztatja, péntek óta mintha elcsendesültek volna a hőbörgők. Szerinte jót tett Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány nyilatkozata, ugyanis most megszelídültek a kisebbségiek. Sőt majdhogynem kihaltak az utcák, de egy idő után bizonyára megint elkezdik a csoportosulást, a hangoskodást – vázolta a jövőt az aszszony. Titkon azért reméli, hogy tényleg rend lesz az Avason, mert a családja nyugalomra és normális emberi kapcsolatokra vágyik.

Vizsgálat. Miskolcon vizsgálják, miképp juthattak sokan jövedelem nélkül az úgynevezett Fészekrakó program alapján hitelhez – írta az Észak-Magyarország tegnap. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő napilap írása szerint több tucat ügyben nyomoz a rendőrség magánokirat-hamisítás miatt. Vizsgálják a hiteleket folyósító bankok felelősségét is. A lapnak nyilatkozó ügyészségi szóvivő azt sem tartja kizártnak, hogy a szerződéseket fogalmazó ügyvédek bűnössége is szóba kerülhet, az ugyanis mindenképpen gyanút kelthet, ha a csalásra utaló szerződések mind egy ügyvéd kezében futnak össze. Amennyiben megtalálják és bíróság elé állítják a csalókat, akár öt év börtönbüntetésre is számíthatnak – olvasható a lapban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.