Ősidők óta vágyik arra az emberiség, hogy a túlzott alkoholfogyasztás után jelentkező kellemetlen hatásoktól minél hamarabb megszabaduljon. Különböző módszerekkel próbálkozunk, sokféle ennivalónak, italnak tulajdonítunk kijózanító hatást. Tradicionálisnak tekinthető receptek ismertek, és habár ezek többnyire nem eléggé megalapozottak, s esetenként túlzóak az elvárható hatást illetően, az kísérletileg igazolt tény, hogy az élelmiszerek befolyásolhatják az alkohol felszívódását – állítja Panker Ádám, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) munkatársa. A tele gyomorra bevitt alkohol például lassabban szívódik fel, azaz kevésbé hat, és kisebb csúcskoncentrációt hoz létre a vérben. A bőséges folyadékbevitel pedig gyorsíthatja a regenerálódást – említ néhány példát.
Az utóbbi időben számos alkoholsemlegesítőnek nevezett termék jelent meg az élelmiszerek és étrendkiegészítők piacán. Kaphatók ital, tabletta és kapszula formájában is. Ezek a másnaposság tüneteinek enyhítését, illetve a véralkoholszint gyors csökkentését ígérik. Az összetételt, és a meglehetősen magas árat szakmai szemmel vizsgálva azonban valószínűsíthető, hogy a fogyasztók szándékos megtévesztéséről lehet szó – szögezte le Panker Ádám egy jelentésben. Szerinte az ásványi sókat, szőlőcukrot és savanyúságot szabályzó anyagokat tartalmazó szerek és italok hirdetései erősen túloznak az elvárható hatások tekintetében. Nem zárható ki, hogy ezek használatával kisebb mértékben csökkenthetők az alkoholfogyasztást követő kellemetlen és szubjektív tünetek, de ez bármilyen cukrozott itallal elérhető. A szakember elfogadhatatlannak tartja, hogy a termékek reklámozásakor a leírt hatásokat orvosi vizsgálatokkal akarják bizonyítani. Az interneten közzétett eredmények azonban többnyire megtévesztők, a leírtak nem teljesítik egy komoly vizsgálat legalapvetőbb követelményeit sem, nem beszélve arról, hogy volt-e engedélyük klinikai vizsgálatokhoz.
Hasonlóan vélekedik Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet orvosa is. Mint azt lapunknak hangsúlyozta: máig nincs olyan szer, amely nagy létszámú csoportokon, kontrollált vizsgálatokban, klinikailag igazolta volna, hogy valamilyen termék jelentősen gyorsítaná az alkohol lebontását. Ő is megemlíti, hogy különböző anyagok, például a fruktóz, azaz a gyümölcscukor fokozza az alkohol lebontását. Ám azt is hangsúlyozza, hogy az érzékelhető állapotjavulás érdekében olyan nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőlük, ami megvalósíthatatlan. A szakirodalom tehát továbbra is azon az állásponton van, hogy a másnaposságot csak az idő „gyógyíthatja meg” – mondja.
Az OÉTI többször is vizsgált olyan szereket, amelyeket ilyen célra ajánlottak – hangsúlyozta Zajkás Gábor. Egyiknél sem lehetett bizonyítani a leírt kedvező hatás. Ugyanerre a megállapításra jutott az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság (FDA) is. Számos terméket megvizsgáltak, de nem találtak olyan összetevőket, amelyek alkalmasak lettek volna az alkohollebontás felgyorsítására. A tudomány mai állása szerint tehát nincs csodaszer – szögezte le.
Zajkás Gábor a folyamatot magyarázva elmondta: az alkohol két enzim segítségével a májban bomlik le. Először acetaldehid keletkezik belőle, majd ecetsavas sóvá bomlik, amit a sejtek energiaforrásként hasznosítanak. Minden embernek más a lebontóképessége, ez nagyrészt genetikai tényezőkön múlik. Általánosságban óránként 5-7 grammot képes az emberi szervezet feldolgozni, ami körülbelül fél deci bornak, vagy egy deci sörnek felel meg. A férfiaknál valamivel gyorsabb a folyamat, ők 7-10 grammot tudnak lebontani. Ebből egyértelműen látszik, hogy jelentősebb menynyiségű ital elfogyasztása után hosszú órák szükségeltetnek a „gyógyuláshoz”. Az egyik ilyen készítmény internetes oldalán az áll: a készítmény az elfogyasztott 80 g alkohol hatásait már 30-50 perc alatt megszünteti. Pedig valójában ahhoz 8-10 órára van szükség – hangsúlyozták a szakemberek.
Már a rendőrség is szembesült a problémával. Egy lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő rendőr szerint a közelmúltban két olyan ittas sofőrt is megállított, aki azt mondta: lehetetlen, hogy alkohol legyen a szervezetében, mert beszedett egy alkoholsemlegesítő kapszulát. A rendőr hangsúlyozta: mindkét esetben olyan volt a szervezetben az alkohol mértéke, hogy az már bűncselekménynek minősült.
A fogyasztóvédelmi szervek is foglalkoztak korábban a szóban forgó termékekkel. Kati Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője lapunknak úgy nyilatkozott: korábban reklámfelügyeleti eljárást indítottak egy alkoholsemlegesítő ügyében. Olyan tulajdonságot, olyan hatást tulajdonítottak ugyanis a terméknek, amellyel valójában nem rendelkezett. Márpedig ez jogszabálysértő – hangsúlyozta Kati, kiemelve: döntésüket a bíróságon is alátámasztotta.
Régen nem volt olyan hideg novemberben, mint most