Milliós útravaló a Hiller-tárcától

Nemcsak a fegyelmi eljárás alá vont Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgató, de több (volt) munkatársa is érintett lehet az oktatási tárcánál kirobbant korrupciós botrányban. Mesterházy Balázs, a tárca fejlesztési főosztálya korábbi vezetőjének cége például hatástanulmányt készíthetett a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányait segítő Útravaló ösztöndíjprogramhoz. A tanulmányért 9,5 millió forintot fizetett a tárca.

2009. 03. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább százmillió forinttal csapolták meg a hátrányos helyzetű, nagyrészt roma gyerekek felzárkóztatására fordítandó európai uniós pénzeket a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM). Adatgyűjtésünk során egyre erősebbé vált az a gyanú, hogy nemcsak a tárca esélyegyenlőségi főigazgatósága, hanem a minisztérium más intézményei is érintettek lehetnek bizonyos visszaélésekben. Ez azt jelentheti, hogy nem egyszemélyes csalásról, hanem az egész oktatási minisztériumot átszövő korrupciós hálózatról lehet szó. A pályázati pénzek furcsa elosztását vizsgálva a Borovszky Tímea vezette esélyegyenlőségi főigazgatóságon kívül felvetődött a szintén a Hiller-tárcához tartozó Educatio Kht., az OKM Támogatáskezelő Igazgatósága és a tárca fejlesztési főosztályának neve is.
Informátorunk hívta fel figyelmünket a roma származású Kadét Ernő és Mesterházy Balázs tevékenységére.
Kadét Ernő jelenleg is az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatóságának munkatársa, szakértője, Borovszky bizalmasa.
*
Így figyelemre méltó tény, hogy a Kadét Ernő által vezetett civil szervezet több pályázaton elindult, és nyert is. A Kállai Mária Egyesület például tavaly az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága (OKMT) által kiírt HEFOP 2.1.9. pályázaton több mint 9,5 millió forintot nyert a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek nyári táboroztatására.
Kadét jelenleg is a Kállai Mária Egyesület projektvezetője, vagyis az általa vezetett civil szervezet úgy nyert az oktatási tárcától közel tízmilliót, hogy közben Kadét a tárca pályázatai körül szorgoskodott. A Kállai Mária Egyesület tavaly a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál is eredményes volt: ott a HEFOP 2.1.4 B pályázaton 18,994 millió forintot kapott a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására létrehozott tanoda támogatására.
Kadét Ernőnek nemcsak civil szervezete, de cége is van, ez a Kadét-ÉP Terv nevet viseli. A társaságot az oktatási szakértő már évekkel ezelőtt létrehozta, tavaly január óta azonban Kadét édesapja, idősebb Kadét Ernő a vezető tisztségviselő: a változtatás óta a kft. tavaly két részletben összesen 4,13 millió forintot kapott a szintén az oktatási tárcához tartozó Educatio Kht.-től oktatási esélyegyenlőségi szakértői munkára. Megjegyzendő: a Borovszky Tímea ellen indított fegyelmi vizsgálatot az a Balogh Gyula végzi, akinek testvére Balogh Árpád, az OKM Támogatáskezelő Igazgatóságának vezetője, akinek szárnyai alatt Kadét egyesülete milliókhoz jutott.
Figyelemre méltó Mesterházy Balázs, az OKM fejlesztési főosztályának korábbi vezetője által elnyert megbízások sorozata is. Mesterházy Balázs 2007 végéig töltötte be az említett tisztséget, ám ekkor váratlanul lemondott, és megalakította cégét, a Multiply Consulting Kft.-t, a következő évben pedig sorra nyerte el a különböző szakértői megbízásokat. A Multiply tavaly elképesztő összegeket kapott azért, mert „szakértői segítséget nyújtott” egyes önkormányzatoknak az integrációs nevelésre kiírt pályázatok megírásában, illetve azért, hogy tapasztalataival segítse Borovszkyékat. Mesterházy lemondása után néhány hónappal az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága Mesterházy cégét kérte fel, hogy készítsen hatástanulmányt a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányait segítő Útravaló ösztöndíjprogramhoz. A tanulmányért 9,5 millió forintot fizetett a tárca. Megjegyzendő: az Útravaló ösztöndíjprogramot az esélyegyenlőségi főigazgató felügyeli, vagyis Borovszky tesz javaslatot a különböző megbízásokra. Sajtóhírek szerint Borovszky meglehetősen szoros viszonyt ápol Mesterházyval. Szerettük volna megkérdezni az esélyegyenlőségi főigazgatótól, hogy ez valóban így van-e, a főigazgató asszony azonban többszöri megkeresésünk ellenére sem hívta vissza lapunkat.
A Multiply Consulting Kft. egyébként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett TIOP Agóra program keretében is több millió forintra tett szert. A pályázó településnek az induláshoz el kellett készíteniük egy közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervet, ehhez pedig az oktatási tárca küldött esélyegyenlőségi szakértőt. Ennek részeként Nyíregyháza és Békéscsaba is Mesterházy cégével szerződött a szakértésre, Dunaharaszti önkormányzata egy másik tervezet kapcsán 13 millió forintot fizetett a cégnek az integrált városfejlesztési pályázat minőségbiztosítására.
Emlékezetes: egy hónappal ezelőtt, az oktatási tárca által előidézett súlyos pénzhiány miatt leállt a Katapult mentorprogram, amely a hátrányos helyzetű fiatalok egyetemi beilleszkedését, felzárkózását segítette. A mentorprogrammal kapcsolatos ügyeket eddig Borovszky Tímea, a tárca roma származású esélyegyenlőségi főigazgatója irányította. A program leállása után Nagy Attila, a mentorprogram igazgatója különösen nagy összegre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta meg Borovszkyt. Nagy többek között azt állítja, hogy a főigazgató saját érdekeltségébe tartozó cégeknek, alapítványoknak adott több millió forintos megbízásokat a hátrányos helyzetű diákok tanulmányaira elkülönített keretből, és a teljes támogatási összeg 10-12 százalékát valódi teljesítés nélkül ezeknek igyekezett kifizetni. Borovszky ellen belső vizsgálatot, majd fegyelmi eljárást indítottak, jelenleg mindkettő folyamatban van. A főigazgató lapunknak aljas rágalomnak nevezte Nagy Attila vádjait.

Mentorprogram: még nincs megállapodás. Egyes sajtónyilatkozatokkal ellentétben nem igaz az állítás, hogy konkrét megállapodás született volna a mentorprogram jövőjéről – cáfolta lapunknak az ezzel kapcsolatos híreket Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. Az érdekvédő leszögezte: eddig csak egy szándéknyilatkozatot írtak alá a tárcával együtt, amelyben arról vall mindkét fél, hogy közös céljuk a mentorprogram újraindítása. A HÖOK csak a napokban nyújtja be költségvetési tervét az oktatási tárcának. A program akkor indulhat újra, ha a tárca elfogadja a javaslatot. Erre leghamarabb két-három hét múlva kerülhet sor. A hallgatók fél évre harmincmillió forintot kérnek a korábbi, egész évre járó harmincmillió helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.