Hiába várják az ügyfeleket a vízműcégek

2009. 04. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak arra jók a végrehajthatatlan törvények, hogy a hatóságoknak legyen indokuk a bírságolásra. Ilyen végrehajthatatlan paszszusokat tartalmaz az ősszel módosított fogyasztóvédelmi törvény is – állítja Ányos József, a Magyar Víziközmű-szövetség (Mavíz) elnöke. A jogszabály ugyanis számtalan észszerű módosítás mellett előírja valamennyi közszolgáltatónak, hogy a hét egy napján reggel 8-tól 20 óráig tartsa nyitva ügyfélszolgálatát, illetve biztosítsa a telefonos ügyintézés lehetőségét is. Ez utóbbi esetében rögzíteni kell a telefonbeszélgetéseket, és öt évig meg is kell őrizni a felvételeket. Mindezzel nincs is baj elméletben, hiszen a fogyasztók érdekeit szolgálja a meghosszabbított nyitva tartás és a többi rendelkezés – mondja a vízművek érdekképviseletének vezetője. Ugyanakkor a törvényalkotó nem vett figyelembe néhány fontos szempontot, és Ányos József tudomása szerint nem készített igényfelmérést és hatástanulmányt sem a kérdésben.
A legfontosabb, hogy a szabály az összes közszolgálatóra vonatkozik. Magyarországon a rendszerváltást követően úgy alakult, hogy több mint 300 vízműcég működik. Ezek között vannak több millió fogyasztót ellátó társaságok és vannak egy-két apró falucskát kiszolgálók. Ez utóbbiaknak ugyanannyiba kerül megfelelni a törvénynek: évenként mintegy 10 millió forintba – állítja a Mavíz elnöke. Ányos József számításai szerint a telefonos ügyfélszolgálat működtetése egy egyszeri, 3-8 millió forintos informatikai beruházást feltételez. A hosszított ügyfélszolgálati nyitva tartás évi 624 munkaóratöbbletet jelent legkevesebb három munkatárs (ügyfélszolgálatos, pénztáros, biztonsági őr) számára, ami éves szinten 10-12 millió forint többletköltséget okoz. Az így összeadódó mintegy 20 milliós többletköltséget szükségszerűen be kell építeni a víz- és csatornadíjakba, ami egy három-négyezer lakost kiszolgáló vízműnél akár 3-4 százalékos díjemelkedést is okozhat. Még ezzel együtt is elfogadható lenne az áldozat – vélekedik Ányos József –, ha volna rá lakossági igény. Csakhogy az elmúlt fél év tapasztalatai tükrében kijelenthető, hogy a hosszított nyitva tartás idején, 16–20 óráig csak a legritkább esetben esik be egy-egy ügyfél. A szakmai szövetség elnöke szerint felesleges a fogyasztókkal megfizettetni egy olyan szolgáltatást, amire valójában nincs igény, főleg, hogy a vízműveknél egyébként is 24 órás ügyeleti szolgálat van, ahol az üzemzavart bármikor be lehet jelenteni.
Más a véleménye az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivőjének, Szép Gábornak. Szerinte igenis elvárható minden közszolgáltatótól, hogy legalább a hét egy napján működtesse hosszított nyitva tartásban az ügyfélszolgálatát, ezzel is igazodva az emberek munkaidejéhez. Ha a vízműcégeknél valóban nem jelentkezett tényleges forgalom a késő délutáni időszakban, annak vélhetőleg az lehet az oka, hogy a cégek nem reklámozták eléggé az új lehetőséget, ezért a fogyasztók nem értesültek róla – tette hozzá a fogyasztóvédő.
Szerettük volna megtudni a Szociális és Munkaügyi Minisztérium illetékesétől, hogy valóban elmaradt-e a vízműcégek képviseletével történő egyeztetés a törvény előkészítésekor. Kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.