Szegény embert ma már a szélhámos is (le)húzza

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az Ausztriában feketén munkát vállaló magyar állampolgárok száma. Hogy pontosan mennyivel, azt lehetetlen megbecsülni. Az ausztriai munkavállalási engedéllyel megkereshető 500–600 ezer forintos nettó szakmunkásfizetésnél a kockázatos feketemunka valamivel olcsóbb, de még így is többet lehet vele keresni, mint itthon a legális munkával. Ez főleg az ingázókra igaz. Jelenleg elsősorban olyan szakmunkásokról van szó, akiket korábban szívesen láttak odaát, de a gazdasági válsággal összefüggő osztrák szigorítások miatt immár egyre kevésbé kapnak munkavállalási engedélyt.

2009. 05. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria a kelet-közép-európai országok 2004-es EU-csatlakozása után – Németországgal együtt – három évig kemény ellenállást tanúsított munkaerőpiaca megnyitásának kérdésében.
2007-ben nyugati szomszédunk még azzal dicsekedhetett, hogy a maga 4,2 százalékos munkanélküliségi rátája az ötödik legjobb az EU-ban – amit érthető módon féltett az olcsó keleti munkavállalóktól. Amikor azonban számos szakmában munkaerőhiány jelentkezett, lazítottak az addigi szigorú engedélykiadási gyakorlaton. Kézenfekvő megoldás volt, hogy a hiányszakmákban magyar, szlovák és cseh munkavállalókkal pótolják a nem létező osztrák munkaerőt. 2007-ben esztergályos, hegesztő és marós foglalkozásokban hoztak létre 800 fős kontingenst, majd 2008-tól ötven hiányszakmában adtak ki 6-7 ezer további munkavállalási engedélyt a „szegény sógoroknak”. Tárt karokkal fogadták gyakorlatilag az összes építőipari szakma képviselője mellett a gépészmérnököket, informatikus mérnököket, szakácsokat, henteseket, mozdonyvezetőket, autószerelőket, optikusokat, géplakatosokat, bútorasztalosokat, s még egy sor egyéb szakma művelőjét a mezőgazdaságban, iparban, idegenforgalomban. Ráadásul engedélyezték, hogy a munkáltatók 52 hetes szerződést kössenek a külföldi munkavállalókkal, ami azt jelenti, hogy aki egy évnél hosszabb időt dolgozott le Ausztriában, engedélymentességet kap.
Ez azonban már a múlté. A legfrissebb, március végi adatok szerint jelenleg 22 ezer magyar állampolgár rendelkezik érvényes munkavállalási engedéllyel Ausztria területén, de az osztrákok vonakodnak kiadni újabb munkavállalási engedélyeket. Ennek az a magyarázata – tudtuk meg Dominek Judittól, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ munkatársától –, hogy az osztrákok úgy próbálják meg csökkenteni a válság miatt ott is növekvő munkanélküliségi rátát, hogy nagyszabású átképzési programokat indítottak be. A hiányszakmákban eddig kelet-európaiakkal betöltött pozíciókat a jövőben inkább újonnan átképzett osztrák munkanélküliekkel akarják betölteni, ezért a magyarok lehetőségei beszűkültek – már ami a legális munkavállalást illeti. Az illegális munkavégzésre természetesen mindig van igény, de ez a feketemunkás számára súlyos kockázatokkal jár, ezért ezt semmiképpen nem ajánlja a munkaügyi központ. Az ORF jelentése szerint tavaly csak Stájerországban 187 feljelentést tett a helyi gazdasági kamara. A fekete-foglalkoztatás elsősorban a kisiparra és az építőiparra jellemző, de más ágazatok is érintettek. Sok magyar kényszerből burgenlandi mezőgazdasági idénymunkára vállalkozik feketén, de sok visszajelzés érkezik azzal kapcsolatban, hogy az ilyen munkaerőt becsapják a munkaadók, miután a munkafeltételeket általában csak szóbeli megállapodásokban rögzítik. A feketemunkán ért külföldi dolgozót a hatóság pénzbírsággal, s Ausztriából való többéves kitiltással bünteti.
De nem csak az osztrák munkaadók egy része használja ki a munkájukat itthon elvesztett, vagy reménytelenül alulfizetett magyarok szorult helyzetét. Magyar csalók is próbálnak belőlük hasznot húzni. A Vas Népe című lapban hirdető egyik munkaközvetítő cég húszezer forintért biztos és jól fizető álláslehetőséget kínál Ausztriában. Az emberek befizetik a közvetítői díjat, s kapnak érte egy munkahelylistát, amelyről kiderül: az osztrák és magyar munkaügyi központok honlapján bárki által ingyen elérhető állásajánlatokról van szó. A munkaügyi központ ezért figyelmezteti az embereket: csak olyan munkaközvetítőkkel lépjenek kapcsolatba, akik szerepelnek a központnál regisztrált partnerek listáján. Az álközvetítőkre ellenőröket küldenek, de ehhez az érintett munkavállalók együttműködésére, azaz feljelentésekre is szükség lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.