időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Venus embrace

Fehér Béla
2009.05.15. 22:00

(Ötzi) Én ugyan még nem találkoztam meztelenül menetelő turistacsoporttal, pedig ha meggondolom, nem tekinteném sorscsapásnak, ha a nővérképző növendékei jönnének szembe az országos kék jelzésen egy szál hátizsákban, de a svájciaknak, úgy látszik, elegük lett a pucérkodó vendégekből. Appenzell Innerrhoden kanton lakói megszavazták a meztelen turizmus betiltását, és ugyanerre készül a szomszédos Appenzell Ausserrhoden is. Az egyik német lap ennek kapcsán elismeri, hogy a svájci Alpok kevésbé látogatott lejtőin bizony elszaporodtak a ruhátlan német turisták, ugyanakkor rámutat, hogy a meztelen hegymászásnak antik hagyományai vannak. Ez szöget ütött a fejembe, de hiába gondolkozom, egyetlen, tárgyba vágó antik hagyomány se jut az eszembe. Talán Hannibál pucér punok élén kelt át az Alpokon? Még Ötzi, a jégember is jól felöltözött, ágyékkötőt, füvekből és vesszőkből összeállított köpenyt viselt. Ha mindenáron hagyományt akarunk tisztelni – beleértve a nem létezőket is –, akkor tessék példát venni az ötezer éves Ötziről! Ahhoz meg kinek van kedve, nem igaz? Marad a lecsófesztivál!

(Papír) Egy amerikai biztonságtechnikai cég alkalmazottai az interneten keringő levélszeméttel kapcsolatos számításokat végeztek. Az eredmény döbbenetes. Egyetlen esztendő alatt a neten megforduló 62 trillió reklám-e-mail továbbítása, tárolása összesen 33 milliárd kilowattóra energiát emészt fel. Számolja már ki valaki, ha nincs számítógép és általa e-mail, vagyis továbbra is papíralapú levelezést folytatnánk, vajon a kerékpározó, gyalogló és lépcsőt mászó postások a fizikai igénybevétel következtében mennyi élelmiszert fogyasztanának el évente. Ez persze csak vicc. Az igazi kérdés: vajon az e-mailezés miatt kevesebb papír fogy? Utánanéztem: egy tonna papír előállításához 2-3,5 tonna fára van szükség. A dél-amerikai esőerdők pusztításának az emberiség nem képes gátat vetni, de Európában sem jobb a helyzet, itt például csak a nyolcvanas években egymillió négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki. Kevesebb szó esik arról, hogy a fejlődő országok erdeik felét már elvesztették! A helyzet tragikus. Az ipari felhasználásra kitermelt fa negyvenkét százalékát fordítják papírgyártásra, és ez az arány növekedni fog. Hogy miért? Mert a számítógépekről történő nyomtatás pokoli mennyiségű papírt emészt fel. És persze pokoli mennyiségű pénzt.
Magyarországon évente milliárdokat költenek üzleti célú nyomtatásra. Némi ésszerűsítéssel bőven lehetne faragni ebből az összegből. Gondoljunk bele, mennyit lehetne megtakarítani, ha világszerte odafigyelnének rá! A legtöbb papírt persze mindenütt a közigazgatás, a hivatali ügyintézés pusztítja. Megkérdeztem az egyik tizenötezer lakosú város önkormányzatától, menynyit költenek papírra. Kapaszkodjanak meg, évente két és fél millió forintot.
Orvos barátom évekkel ezelőtt kiszámította, hogy ő egymaga mennyi papírt spórolhatna, ha a recept mindkét oldalára lehetne gyógyszert felírni. De nem lehet. Az üres oldal kárba vész. Látszólag nem nagy dolog, de ezekre a látszatokra fogunk előbb-utóbb ráfizetni!

(Words) Június közepére megszülethet az angol nyelv egymilliomodik szava, ugyanis a Global Language Monitor újabb kifejezéseknek adott szabad utat. Ilyen például az Obamamania, az airlines pulp (repülőn felszolgált étel, irodalmi fordításban: légikása) vagy a noob (kezdő számítógépes játékos). Állítólag minden kilencvennyolcadik percben születik egy új angol szó. Hadd tegyek fel egy hazafias kérdést: vajon az is mérhető, hogy a mi édes anyanyelvünkbe milyen ütembe furakodnak be az angol szavak? A nyelvtörvény életbelépése óta határozottan romlott a helyzet. Legbosszantóbbak a postaládából kilógó reklámújságok. Már nem is magyarul íródnak. Belelapozok az egyikbe, hogy aszongya natural deo spray, perfect lips, freeze dried, blue excel, venus embrace, body goodbye, fruit king, snack, pulyka nuggets, family extra, banana split, nussi mix, deluxe Hollywood, easy roll plus, icefruit, color naturals, party bridge…
De azért szép tavaszunk van! Meleg, nem lájtos!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.