időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Büntető

Sitkei Levente
2009.06.18. 22:00

A polgárok minden választás alkalmával kritikát mondanak a kormányról, a válság persze nem segített, az emberek pedig megbüntették az MSZP-t – mondta az EP-választás éjszakáján Gurmai Zita, így utalván arra, hogy a négy mandátum nem feltétlenül bukás egy, a világméretű krízis idején kormányzó párt számára. Csakhogy a szocialista euroanya érvelése nagyon sántít. Vegyük például Franciaországot, Olaszországot vagy Lengyelországot. Az említett országokban egyaránt jobboldali kormányok vannak, és csodák csodája, a lakosság az EP-választáson nem büntette meg őket, hanem kisebb-nagyobb előnnyel győzni tudtak. Az Egyesült Királyságban, Bulgáriában vagy Spanyolországban viszont igaza lenne Gurmai Zitának, ezekben az országokban valóban a jobboldali ellenzék győzött, a szocialista politikus vélhetően úgy érzi, itt is a hagyományos, krízissel dúsított civil kurázsi hajtotta a kezeket a szavazófülkében.
Ez vajon azt jelenti, hogy a francia és az olasz általában nem annyira büntető típusú nép, mint a brit vagy a bolgár, nem beszélve a magyarról? Vajon latba eshetett-e cseppet az, hogy a megbüntetett kormányok gyalázatosan végzik munkájukat, és különböző botrányok rontják megítélésüket? Nagy-Britanniában egy emberként hördültek fel a polgárok, amikor kiderült, milyen alávaló módon számolják el magánjellegű költségeiket a parlamenti képviselők és fizettetik ki azokat az adófizetőkkel. Nálunk a pontosan ugyanilyen botrányos költségtérítési ügy már fel se tűnt senkinek, és persze senki nem is mondott le miatta. Nyakó István MSZP-szóvivő csak legyintett.
Bizony, vannak olyan kormányok, amelyeket megbüntetnek, mert borzasztóan végzik a munkájukat, másokat pedig támogatnak, hiszen látják az előrelépést. Voltaképp a politika végtelenül egyszerű is lehet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.