Gondolkodó és lelkipásztor

Elmer István József Attila-díjas író, az Új Ember főmunkatársa készítette a Szent István Társulat Pásztorok sorozatában készült interjúregények nagy részét. A Rózsa Huba teológiaprofesszor és Farkas Olivér költő szerkesztette sorozat legújabb kötete a Beer Miklós váci megyés püspökkel Mindenhol pap vagyok címmel készített interjúregény.

2009. 06. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mai és holnapi dedikálások a könyvhéten. A Vörösmarty téren ma négykor Lator László nyitja meg a 80. Ünnepi Könyvhetet és a 8. Gyermekkönyvhetet. A Hungarovox Kiadó sátránál négytől ötig Madarász Imre irodalomtörténész dedikálja A legfényesebb századforduló című könyvét. Öttől hatig Sz. Tóth Gyula, majd pénteken kettőtől hatig Zakar György, Erdélyi István, Pomogáts Béla, Piros Sándor dedikál. A Helikon Kiadó sátránál a nagyszínpadi fellépés után pénteken délután ötkor Vathy Zsuzsa írja alá Angolpark című kötetét. Az Antológia Kiadó sátránál pénteken háromtól ötig Alexa Károly, Bíró Zoltán, Szentmihályi Szabó Péter, Tóth Erzsébet dedikálják a Fiatal Írók Találkozója 1979–2009 című antológiát. Az Indonéz Köztársaság nagykövetsége és a Magyar Napló Kiadó pénteken délelőtt fél tizenegykor az indonéz követségen (Bp. VI., Városligeti fasor 26.) mutatja be a folyóirat könyvheti számának világirodalmi anyagát. A péntek este hétkor induló hajókiránduláson a közönség a Magyar Napló Könyvkiadó és a folyóirat állandó szerzőivel találkozhat. Jegyeket az [email protected] vagy a 413-6672 telefonszámon lehet rendelni.


Sem térbeli, sem időbeli korlátjai nincsenek az igazi hivatásnak: erre utal a Mindenhol pap vagyok cím?
– A cím a papi hivatás lényegét sűríti. A papság egy hivatás, illetve küldetés, meghívás az ember számára, amely a teljes személyiséget, a teljes egzisztenciát magába foglalja.
– Hogyan jött a Pásztorok-sorozat gondolata?
– A Szent István Társulat megindította néhány éve azt a sorozatát, amelyben a mai magyar főpásztorokkal jelenik meg egy-egy portré-interjúregény kötet. A kilencből hetet én készítettem Mayer Mihály, Gyulai Endre, Bábel Balázs, Pápai Lajos, Seregély István, Balás Béla, Takács Nándor, Miklósházy Attila könyve után Beer Miklós portréja a kilencedik a sorban. S már félig-meddig elkészült Veres András szombathelyi megyés püspökkel, s indítjuk a Spányi Antal székesfehérvári megyés püspökkel készülő portrét. A sorozat alapgondolata, hogy azokat a főpásztorokat, akikkel a legtöbben csak hivatalos alkalmakkor, főpásztori öltözetben találkoznak, emberközelbe hozzuk. Ők az életpályájukon keresztül tesznek tanúságot, mert mindenkinek a saját útja, sorsa kristályosodik ki a könyvekből. Ugyanolyan emberek, mint bárki más, a maguk mindennapi gondjaival, problémáival, örömeivel, kételyeivel.
– Beer Miklós megyés püspöknek mi a legjellemzőbb tulajdonsága?
– Két évtizeden keresztül tanított filozófiát az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskolán, miközben lelkipásztori szolgálatot is végzett. Portréjában harmonizál a filozofikusan, logikusan gondolkodó ember és a pasztorációt végző lelkipásztor alakja. Isten léte értelmi képességgel belátható, csak a mai emberek ezt nem akarják, nem tudják elfogadni, illetve nem teszik meg az ehhez szükséges értelmi erőfeszítést. Pedig ez a racionalizmus legszebb megnyilvánulása. Ugyanakkor van az a határ, amelyen túl ilyen módon a valóság teljességének megismerése nem lehetséges. Akkor jön a misztérium, amelyhez másfajta képességek vezethetik el az embert.
– Melyek azok a képességek?
– Hit, remény és szeretet felsorolásával fejeződik be Szent Pál híres szeretethimnusza. Ezek közül a legfontosabb a szeretet. A hit végső soron értelmi aktus, amit azért nehéz belátni, mert a hitet sokan összetévesztik a hiedelemmel. A remény az ember akarati megnyilvánulása. A szeretet pedig az ember odaadása. Az elköteleződés. Beer Miklós, a filozófus és a lelkipásztor ennek a Szent Pál-i gondolatnak a szintézisét mutatja meg az életében és az életével. Ez az a tanúságtétel, amelyen keresztül mindenki csak növekedhet.
– Mi volt a módszere az interjúkészítés során?
– A rám jutó hét portrét úgy kezdtem el, mint ha beszélgetőregény készülne, a végső feldolgozásnál a kérdéseimet kihagytam, mert megszakították a vallomás-sort, hagytam Beer Miklós szavait, mondatait, hadd áradjanak saját belső ritmusuk szerint. Így nagyobb a könyv atmoszferikus ereje. Érdekesek a kettőnk élete közötti találkozási pontok. Gyerekként a Duna partján, a folyón át egymással szemközt néző két faluban nőttünk fel. Ő Zebegényben én Pilismaróton, ahol ő később plébános volt. Elképzelhető, hogy gyerekként találkoztunk is, anélkül, hogy tudtunk volna egymásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.