Megnövelt mozgástér

A gazdasági válság egyik nagy vesztese az építőipari vertikum. Bár egyes jóslatok szerint a hazai ingatlanberuházó projektcégek körében már most csődhullámnak kellene lennie, ám a nagy bedőlés még várat magára, ki tudja, meddig. Csak az biztos, hogy az ingatlanbefektetési alapok többsége az ingatlanpiac fél év óta tartó lefagyása, illetve a válság kezdetén történt nagy mennyiségű lakossági befektetésijegy-visszaváltás óta negyven-hatvan százalékos vagyonvesztést könyvelt el. Kivételt egyedül talán a Carion Ingatlan Alap jelent, hiszen mintegy húszszázalékos vagyonvesztéssel megúszta ezt az időszakot. Ennek miértjéről és a piaci kilátásokról Kornis Gábort, a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnökét kérdeztük.

2009. 06. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Carion a többi ingatlanbefektetési alaptól abban különbözik, hogy zárt körű, azaz 15-20 hazai intézményi befektető pénzét kezeli. A többi ingatlanbefektetési alap velünk ellentétben azért kerülhetett bajba, mert a befektetők – érzékelve az ingatlanok drámai értékvesztését – pánikszerűen elkezdték kivonni pénzüket az alapokból. Csakhogy az ingatlanbefektetés tipikusan olyan, amit képtelenség egyik napról a másikra likvid pénzzé változtatni, különösen a mai időkben, amikor gyakorlatilag megállt az élet a magyarországi ingatlanpiacon. A mi befektetőink közül is volt olyan, aki jelezte, kivonja pénzét. Mi ekkor összehívtuk a befektetőinket, s őszintén bemutattuk a helyzetet. A befektetők respektálták a korrektségünket. A zsebükbe nyúltak, s kifizették a kilépőket, majd hoztak egy határozatot, miszerint minimum 5 évig egyikük sem vonja ki tőkéjét, így aztán 2009. március 6-i hatállyal átalakultunk zárt végűvé – meséli a történteket Kornis Gábor.
– Ön udvariasan fogalmaz a saját befektetőivel kapcsolatban, de én nem lennék a könnyekig meghatva, hiszen a befektetőknek sem lett volna érdekük, hogy bedőljön az alap.
– Ez is közrejátszhatott a döntésükben. Az alap 15 milliárd forintos ingatlan vagyona 13-14 százalékos hozamot képes megbízhatóan produkálni évente, ami valamivel magasabb, mint az állampapíroké. E hozamszint tökéletesen arányos a kockázati szinttel.
– Azt mondja, megállt az élet az ingatlanberuházások terén. Biztos ez? Én látok egy sor folyamatban lévő irodaház- és bevásárlóközpont-építkezést…
– A korábban megkezdett beruházások kifuttatásait látja. Újak nem indulnak, s aki csak tudott, már a fékre lépett. A szakmánkban ismert egy szállóige, miszerint egy ingatlanberuházáshoz valójában nem kell más, csak egy jó bank. Ám olyan, hogy jó bank, a válság óta nincs, hihetetlenül megszigorodtak a hitelfeltételek. Sok projektcég minimális saját tőkével, banki pénzből vágott neki a beruházásnak, arra számítva, hogy az eladási bevételből majd ki tudja fizetni a bankot. Csakhogy ma, amikor mindenki kivár, költséget csökkent, senki sem akar nagyobb irodába költözni, új telephelyet vásárolni, s a külföldi befektetők is elfordultak Magyarországtól mint potenciális befektetési céltól. Tehát nagyon nehéz eladni vagy bérbe adni bármit is. Ezért jósolták sokan, hogy már idén márciusban beindul a csődhullám, mivel a projektcégek sorra bedőlnek, ha nem jutnak pénzhez az ingatlanértékesítésből. Ez változatlanul bármikor bekövetkezhet.
– A bankok sem segítenek nekik túlélni?
– A bankok gyakorlatilag leállították a hitelezést, illetve csak nagyon nehezen teljesíthető feltételek mellett folyósítanak további hiteleket. Miután Magyarország a nemzetközi hitelminősítőktől is nagyon rossz besorolást kapott, a nemzetközi befektetők is elkerülik a magyar ingatlanpiacot.
– Pedig józan logikával éppen ezért lenne nekik érdemes most vásárolni, amikor nyomottak az árak.
– Szerintem is, de ne feledjük, hogy azok az emberek, akik valahol Londonban vagy New Yorkban erről döntenek, ülnek egy szobában, s csupán számokat és betűket látnak a monitoron. Kiadták nekik, hogy adott kockázati besorolási szint felett ne vásároljanak. Ebben nincs sok kreativitás, érzelem, eléggé mechanikus dolog.
– Ha tehát küszöbönáll az ingatlanberuházó projektcégek bedőlése, az egy ingatlanalap számára, mint amilyen az önöké, akár kedvező lehetőséget is jelenthet. Nem igaz?
– Miután sikerült megtartanunk a befektetői törzsállományt, megnőtt a mozgásterünk. Kidolgoztunk egy új terméket, amelyet a közeljövőben jelentünk be. Ez egy olyan ingatlanalap, amely képes lesz ingatlanvásárlás mellett úgynevezett céltársaságokat, így például az esetlegesen bedőlő beruházói projektcégeket is felvásárolni.
– Ez eddig nem volt lehetséges?
– Nem, az alapok működését szabályozó jogszabályok ezt nem tették lehetővé. Hiába lobbizott különböző csatornákon keresztül többször is a befektetési alapok érdekképviselete, a Bamosz, hogy módosítsák az ide vonatkozó jogszabályokat, a kormányok ezt nem tették meg. Így a magyar ingatlanalapok számára eddig nem volt lehetséges, hogy projektcégeket vásároljanak fel, így a hazai ingatlanalapok gyakorlatilag lemaradtak a hazai A osztályos ingatlanok piacáról.
– Miért nem változtattak ezen?
– Ezt sajnos magam sem értem. Úgy tűnik, mérvadó körökben senki nem érezte elég jelentősnek ezt a problémát.
– Más területre térve, úgy tudom, hogy önök elkezdték magánszemélyek euróalapú hitelezését, noha épp az imént volt róla szó, hogy a bankok nemigen adnak hitelt.
– Pontosabban nagyon szigorú feltételekkel adnak, s még úgy sem mindenkinek. Van egy lakossági kör, amelyik bár törlesztőképes és van kellő ingatlanfedezete is, de valamilyen okból a bankok mégsem állnak vele szóba. A Carion Ingatlanfinanszírozási Centrum Zrt. nem kereskedelmi bank, hanem pénzügyi vállalkozás, vagyis betétet nem gyűjthetünk, viszont minden másban egy bankhoz hasonlítunk. Természetesen banki háttérrel rendelkezünk, banki forrásból hitelezünk.
– Akkor miért nem hitelez közvetlenül a bank?
– Talán mert nem értenek az ingatlanokhoz annyira, mint mi. Az a lényeg, hogy mi nem végzünk adósminősítést, kizárólag az ingatlanfedezetet vizsgáljuk. Az ingatlan értékének ötven-hatvan százalékáig adunk szabad felhasználású, illetve ingatlanvásárlási célú hitelt euró vagy forint alapon, igény szerint. Jelenleg az euróhiteleink 10-12 százalékos kamattal futnak.
– Ki vesz fel devizaalapú hitelt?
– Érdekes, hogy a válság, illetve a bizonytalan devizaárfolyamok ellenére még ma is sokan a devizahiteleket választják. Forint alapon a 9,5 százalékos jegybanki alapkamatra kerül rá a marzs, míg euró esetén csak 1 százalékra, ennyivel alacsonyabb a kamatszint. Az ügyfélen múlik, melyiket választja nyilván annak a függvényében, hogy mire számít a forint árfolyamának változását illetően.
– De nem csak ez jelent kockázatot a hitelfelvevő számára, hiszen sok bank elköveti azt az arcátlanságot, hogy egyoldalúan módosítja a marzsot, így nem elég, hogy az ügyfelet a forint árfolyamának romlása sújtja, de még a bank kapzsiságának az árát is megfizeti.
– E módszerrel én sem értek egyet, de az igazság az, hogy az egészen a közelmúltig hatályban lévő jogszabályi rendelkezések – amelyeket az idén tavasszal elfogadott törvénymódosítási csomag sok ponton szigorított, így hitelfelvevő-barátabbá tett – lehetőséget adtak a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosításra. A bankok éltek e lehetőséggel. Ennek az a háttere, hogy sok banknál kiadták, a bedőlő hitelek miatti veszteségeket, illetve a folyósítások ütemének csökkenése miatti bevételkiesést a meglévő hitelek kondícióváltoztatásával kell csökkenteni. Az egyoldalú szerződésmódosításra elméletileg eddig is csak a jogszabályoknak megfelelően, meghatározott esetekben, szigorú feltételek mellett volt lehetőség. Ám ismerünk eseteket, amelyek nemigen feleltek meg ezen követelményeknek. Ezért fontos, hogy csak olyantól vegyünk fel kölcsönt, aki iránt megvan a bizalmunk, s nehéz helyzetben is bizonyította korrektségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.