Simor fizetést kap Hilleréktől

Havi 7,8 millió forintos fizetése mellett másodállást vállal a jegybankelnök. Simor András a Zeneakadémia gazdasági tanácsának elnöke, tisztségéért vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó egymillió forintot, a jegybank közlése szerint viszont csupán havi 150 ezer forintot kap az oktatási tárcától. Az alkotmányjogász szerint Simor állása összeférhetetlen, ráadásul megkérdőjelezi a jegybankelnök függetlenségét is.

2009. 07. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadidejében Simor András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának elnöki tisztségét tölti be havi bruttó egymillió forintért – derül ki a jegybankelnök vagyonnyilatkozatából. Simor vallomása végzetes lehet, hiszen a jogászok szerint tisztségei összeférhetetlenek egymással.
– Összeférhetetlen a két pozíció egymással. A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló 2001. évi LVIII. törvény szerint az MNB elnöke további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet – jelentette ki lapunknak Simon Attila alkotmányjogász. A szakember szerint van ugyan néhány kivétel, hiszen az MNB elnöke is folytathat tudományos, oktatási, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet, a gazdasági tanács vezetése gazdasági feladat, amit szigorúan tilt a jogszabály. Az oktatási, szellemi tevékenység lehetővé tétele azt jelenti, hogy a szakember óraadóként előadásokat tarthat az egyetemeken. A Zeneakadémia gazdasági tanácsának azonban semmi köze az oktató tevékenységhez, hiszen az intézmény pénzügyeiről dönt. Simon szerint ráadásul az eset súlyosabb egy átlagos összeférhetetlenségnél, a jegybankelnök ugyanis a kormány egyik tagjától, az oktatási minisztertől kap havi juttatást, ez pedig megkérdőjelezi az MNB elnökének függetlenségét.
*
Az MNB kommunikációs osztálya azonban leszögezte, a jegybanktörvény értelmében nem összeférhetetlen az elnöki tisztséggel Simor András már jegybankelnöki kinevezése előtt is viselt elnöki megbízatása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsában. Lapunk érdeklődésére közölték: Simor András zeneakadémiai tevékenységének ellenértékeként az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól tavaly havi 150 ezer forintot kapott. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy Simor legutóbbi vagyonnyilatkozatában havi egymillió forintot szerepeltet ezen a jogcímen.
Tegnap többször kerestük Batta Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, ám ő nem vette fel a telefont. Batta egyébként közleményében elismeri, hogy Simor a tanács elnöke, szerinte azonban a jegybankelnök nem veszi fel az oktatási minisztertől kapott juttatást. A pénzt az Együtt a Zeneakadémiáért Génie Oblige Közhasznú Alapítványnak, valamint a Zeneakadémia Baráti Köre Egyesületének adományozza.
Simort még 2006-ban, jegybankelnöki kinevezése előtt delegálta Magyar Bálint akkori oktatási miniszter a zeneművészeti egyetem gazdasági tanácsába. 2006 márciusa óta ezek a testületek irányítják az intézmények pénzügyeit, gazdasági beruházásait, ők készítik elő a szenátus döntéseit, és ellenőrzik azok végrehajtását. A 15 ezer hallgatónál kisebb létszámú iskolák testületeibe kettő, az annál nagyobbakba három főt delegált a kormány. Simor igen illusztris csapatba került, rajta kívül ugyanis öt egykori minisztert és egy volt jegybankelnököt is küldött Magyar az egyetemekre. Bokros Lajost az ELTE-n, Békesi Lászlót a Budapesti Gazdasági Főiskolán, László Csabát a Magyar Táncművészeti Főiskolán, Draskovics Tibort a Pécsi Tudományegyetemen, Csillag Istvánt a Budapesti Műszaki Főiskolán, míg Surányi György volt jegybankelnököt a Budapesti Corvinus Egyetemen juttatta pozícióhoz a Gyurcsány-kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.