Szekusdosszié Popescutól Károlyiig

Egyre dagad a közelmúlt román sportcsillagainak „szekusaktája”. Már lapunkban is hírt adtunk róla, hogy nyilvánosságra került, a Ceausescu-korszak titkosszolgálata, a Securitate kiket kísérelt meg és tudott beszervezni, ám egyre több az új fejlemény. Az érintettek sajátos módon kommunikálják szerepüket, olykor igyekeznek összemosni az informátort az áldozattal, de egészen új nevek is felmerülnek: legfrissebben Pozsár Gézáé, a Károlyi Béla és Nadia Comaneci nevével fémjelzett tornászválogatott koreográfusáé.

2009. 07. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak olyan nyilatkozatot írtam alá, amelyben vállaltam, hogy a hazám érdekeit védem, nem pedig közreműködői nyilatkozatot – a megmosolyogtató magyarázkodás Gheorghe Popescutól, a kilencvenes évek román labdarúgó aranycsapatának kapitányától származik, akit – mint arról már hírt adtunk – utolért a múltja. Nyilvánosságra jutott, hogy a 115-szörös válogatott, három vb- és két Eb-részvétel után 2003-ban visszavonult védő-középpályás Petrescu fedőnéven jelentett játékostársakról, edzőkről, csapaton belüli hangulatról, külföldi kiszállásokról. Még 1986 elején, végzős középiskolásként került az „éberek” figyelmének középpontjába, s azonnal jó benyomást kelthetett, amint arra a tartótiszttől származó korabeli megfogalmazás is utal: „Megnyilvánulási és magatartási formái garantálják az őszinte együttműködést.” Olyannyira, hogy 1988 végén a játékos abba is beleegyezett, hogy lakását konspirációs helyként használja a titkosszolgálat.
Petrescu-Popescu „természetesen” harsányan cáfol: „Elképesztő! Elképzelhetőnek tartja bárki is, hogy éppen én, az egyetlen, aki nemet mert mondani a Ceausescu családnak, a Steauának, együttműködtem volna azokkal az emberekkel? – fakadt ki a Gazeta Sporturilor című sportlapban. – Természetesen külföldi kiszállások előtt engem is nyaggattak, mint bármelyik sportolót, hogy figyeljek és számoljak be, ha valaki külföldiekkel lép kapcsolatba, hogy tartsam szem előtt a haza érdekeit, hasonlók. De én soha senkiről nem írtam egyetlen betűt sem.”
A hasonló esetekben szokásos forgatókönyv – az iratok előkerülése után az érintett tagad, és lejáratási szándékkal kreált áldokumentumokról beszél – Popescu esetében különleges jelentőséget kap. A Barcelona egykori csapatkapitánya ugyanis a legutóbbi tisztújításkor Mircea Sandu kihívójaként indult a Román Labdarúgó-szövetség elnöki székéért, s bár a nyugati minták és a makulátlan erkölcsök érvényesítését tűzte zászlajára – vagy talán épp azért –, alulmaradt. A két személyiség közötti ellentét azonban máig fennáll, ezért aztán megoszlanak a vélemények a szekusügyben is, sokan a Mircea Sandu-féle körök aknamunkájának tartják a sokkoló iratcsomó megjelenését. Ezt a gyanút erősíti Popescu sógora, Gheorghe Hagi váratlan megnyilatkozása is, aki barátja makulátlanságát úgy próbálta óvni, hogy közben a román sport egy másik közismert figurája, a Steaua tulajdonosa, Gigi Becali szekusmúltjára tett utalásokat. Az időközben európai parlamenti képviselővé választott botrányhős klubtulajdonosról kiadott irat azonban Becali érintetlenségét igazolja, aki mindjárt ellentámadásba is lendült, azt állítva, hogy Hagit éppen a szekusok ösztökélik hasonló lépésekre.
De nem kíméli a múlt kísértése a román sport egyéb területeit sem. Egy másik nyilvánosságra hozott ügyirat arról árulkodik, hogy a legendás Nadia Comaneci edzője, az Egyesült Államokban is sikert sikerre halmozó Károlyi Béla kígyót melengetett a kebelén. Pozsár Gézát, a román tornászválogatott koreográfusát ritka értékes emberként kezelte a szekusnyilvántartás, akit „nemzeti érzelmei alapján” sikerült hadrendbe állítani. A Nelu fedőnéven tett jelentések többnyire a Károlyi-módszer kíméletlenségét támasztják alá, szadistának és műveletlennek nevezve az edzőt. A nem túl hízelgő minősítéseket olyan villanásokkal támasztotta alá, miszerint Károlyi nem hagyta enni az örökös fogyókúrára kárhoztatott lányokat, de arra kötelezte őket, hogy összegyűjtsék az ételt a kutyáinak. Egy 1978 februárjában keltezett jelentés arról számol be, hogy Károlyi Comaneci semlegesítését tervezte. „A moszkvai és rigai versenyre készül, ahol a bírókkal akarja lerendezni a franciaországi világbajnokság érmeinek sorsát a román és a szovjet versenyzők között – Nadia kárára, akit így próbált ellehetetleníteni” – szerepel többek között a jelentésben. A szintén tengerentúlon élő Pozsár természetesen értetlenül áll a dolog előtt.
A román sportban eddig elsősorban a korrupt klubtulajdonosok és szövetségi tisztségviselők miatt kialakult omlásveszélyt garantáltan fokozza a szekusdosszié-lavina. A folytatás a romániai társadalom morális tartását, a kommunista múlttal való szembenézés érettségét is hivatott tesztelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.