Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

A dzsúdós és a karatés

Az ünnepélyes megemlékezés hátterében hat kétoldalú találkozó is szerepel Vlagyimir Putyin gdanski programjában. Az orosz kormányfő itt találkozik először Bulgária új miniszterelnökével, Bojko Boriszovval. Megbeszélésük középpontjában a délkelet-európai gázellátás, benne a Déli Áramlat kérdése áll.

2009. 09. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár választásokon nyertes jobbközép GERB párt elnöke, a Batmannek és Borisz bátyónak hívott Boriszov azzal húzta meg az orosz medve bajszát, hogy választási ígéretének megfelelően moratóriumot rendelt el a korábban Oroszországgal megkötött szerződésekbe foglalt három energetikai beruházásra, a Déli Áramlat gázvezeték, az orosz Atomsztrojexport közreműködésével épülő Belenei Atomerőmű és a Burgasz-Alexandropolis kőolajvezeték építésére. Nyár derekán még úgy tűnt, hogy a kis balkáni ország engedmények reményében csapdába ejtette Oroszországot a Déli Áramlat tervének felülvizsgálatával, a Putyin ankarai látogatásán megkötött energetikai szerződések azonban azzal fenyegetik Bulgáriát, hogy elkerülheti a gázvezeték.
A választások óta beállt kínos csendet múlt heti telefonhívásával Putyin törte meg. „Tudom, hogy ön fekete öves karatéban, én pedig dzsúdóban. Ennek alapján szeretnék önnel megbeszélni minden egyes részletet” – szólította meg kollégáját. A bolgár kormányfő elmondta, számukra fontos a Déli Áramlat és a Nabucco is, s a két projekt nem konkurense egymásnak. A Burgasz-Alexandropolis vezetéknek az lenne a feladata, hogy a Kaukázusból és Közép-Ázsiából szállítson kőolajat a Fekete-tengeren át az európai piacokra. Itt a tengerparti régiók ökológiai biztonsága a legfőbb vitás kérdés. Hasonló a helyzet a Belenei Atomerőmű építésével kapcsolatban, amely kapcsán Bulgária garanciákat akar kapni arra, hogy az EU nem fogja leállítani a működését.
A két politikus ma Gdanskban folytatja a tárgyalásokat. A kérdés az, hogy képes lesz-e Bulgária engedményeket kicsikarni, marad-e politikai mozgástere, vagy kénytelen lesz meghajolni Moszkva akarata előtt. A végkifejlet tanulsággal szolgálhat az új magyar kormánynak is, amely orosz viszonylatban hasonló külpolitikai örökséget kap majd, mint amilyet a bolgár szocialisták hagytak hátra maguk után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.