Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Athén és Szófia szorításában

2009. 10. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög előre hozott választások híre a szomszédos Macedóniában okozta a legnagyobb örömöt. A Macedónia névhasználati vita miatt Szkopjénak aligha van esélye, hogy felvegyék a NATO-ba, illetve az Európai Unióval megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások, pedig ősszel Brüszszelnek ki kell jelölnie annak időpontját. 2008 áprilisában Görögország megakadályozta Macedónia felvételét az észak-atlanti szövetségbe, ennek ellenére a két ország nem folytatott érdemi tárgyalásokat a Macedónia név használatáért, inkább a sajtón keresztül üzengettek egymásnak. Amikor az amerikai közvetítő, Mathew Nimetz sarokba szorította mindkét felet, hogy végre egyezzenek meg, akkor jött a görög előre hozott választások híre. Ez titkos örömmel töltötte el a macedón vezetést, mert presztízsveszteség nélkül kerülhettek ki a kellemetlen szituációból. Még akkor is, ha ez késlelteti a kis balkáni ország európai és atlanti integrációját. Macedóniának aligha lehet olyan illúziója, hogy az esetleges görög kormányváltás megváltoztatja Athén álláspontját a névhasználat kérdésében.
Az is előfordulhat, hogy a bolgár „anyaország” fogja megtorpedózni Macedónia integrációját. A balkáni háborúig Macedónia teljes területe Bulgária része volt, majd az első világháború után véglegesen szétosztották Görögország, Jugoszlávia között, Bulgáriában csak töredék része maradt. A macedón kérdést Sztálin indította el az ötvenes évek elején, majd Titóék, miután rájöttek arra, hogy a bolgárral való nyelvközösség miatt nem tudják elszerbesíteni a macedónokat, hirtelen támogatni kezdték Bulgária ellenében a macedónok nemzeti identitását. Jugoszlávia szétesése után Bulgária volt az első ország, amely elismerte Macedóniát és országa névhasználatát, de Szófia nem tudja elfogadni azt a tényt, hogy Szkopje megtagadja a két ország nyelvközösségét, a közös történelmi és kulturális hagyományokat. A két állam viszonyában a legnagyobb feszültség a Macedón enciklopédia megjelentetése volt, amelyet néhány napja dobtak piacra, és az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Bulgária, valamint az albán kisebbség tiltakozása miatt máris kivonni kényszerültek a forgalomból. Ebben nem kevesebbet állítottak, mint hogy 2000 óta az albán lázadók extrémisták és terroristák, akiket az amerikai és brit követségeken képeztek ki. A szkopjei bolgár nagykövetség a történelmi tények elferdítése és a gyűlöletkeltés miatt tiltakozott.
A rendszerváltás óta egyébként a történelmi terhek ellenére Athén és Szófia kapcsolata viszonylag jó. Az év elején, az orosz–ukrán gázvita idején például a görög szállítások enyhítették az északi szomszéd gondjait. Ennek ellenére a Burgasz–Alexandroupolis kőolajvezetékkel kapcsolatos új bolgár kormány moratóriumára a görög külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a kőolajvezeték megépítése mindhárom ország, Bulgária, Oroszország és Görögország érdeke. A görög szocialisták viszont kétségbe vonják a vezeték építésének értelmét, hangsúlyozva, hogy ez csak az oroszoknak hasznos. A Pánhellén Szocialista Mozgalom, a PASOK elnöke, Georgiosz Papandreu azt ígérte, hogy kormányra kerülése esetén újratárgyalja a vezeték sorsát és feltételeit. A görög parlament még nem ratifikálta a hármas egyezményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.