Milliárdok haveri cégnek

A piaci árnál esetenként harminc százalékkal drágábban vásárolhatnak papírt és irodaszert az állami és önkormányzati intézmények a következő egy évben, miután ismét az Ápisz-BudaPiért nyerte a feltűnő sietséggel, irreális feltételekkel és a szakértők szerint előre borítékolt eredménnyel kiírt pályázatot.

2009. 10. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn szerződést kötött a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) a papír-, író- és irodaszer-beszerzésre kiírt központosított közbeszerzési eljárás nyertesével. A bruttó 4,2 milliárdos beszerzést az idén is az Ápisz-BudaPiért (ÁBP) nyerte, akárcsak 2004-ben és 2006-ban. (A 2004-es tender húsz hónapra szólt, és mintegy bruttó ötmilliárdos bevételt hozott a cégnek, míg a 2006-os pályázat két év alatt 8,4 milliárddal gyarapította őket.)
Piaci forrásaink szerint már az idei pályázat kiírásakor mindenki tudta, hogy megint az ÁBP lesz a befutó, mivel szakmai körökben nyílt titok, hogy milyen kapcsolatokat ápolnak a cég vezetői kormányzati körökkel. Ráadásul mindössze tíz napot hagytak az ajánlatok benyújtására, ami alatt szinte lehetetlenség beárazni 2100 terméket, tárgyalni több tucat beszállítóval, lefordíttatni hivatalos fordítóirodával az idegen nyelvű dokumentumokat. A közepes vállalkozásokat eleve kizárta a pályázatból az a feltétel, amelyik az elmúlt három évre másfél milliárdos forgalmat írt elő.
*
Nem csoda, hogy végül csak két cég, az ÁBP és a Papír-Ász adott be ajánlatot. A két cég azonban nem is áll annyira távol egymástól: összeköti őket a szocialista politikusok teniszpartnereként ismert Rizó Mihály személye. Rizó az ÁBP-ben vezető tisztségviselő volt, a Papír-Ász tulajdonosának, a Trendex Invest Befektető Zrt.-nek pedig most is ő az ügyvezetője. Bennfentes forrásaink szerint nem az árverseny, hanem csak a színjáték kedvéért indult el a két közös gyökerekkel bíró társaság. A két cégnek egyébként Újpesten, az Óradna utca 5. szám alatt közös telephelyük is van.
A „kiélezett” verseny gyümölcse az lett, hogy a piaci árnál esetenként 30 százalékkal drágább termékeket szállít a győztes ÁBP a központosított közbeszerzés alá tartozó állami és önkormányzati intézményeknek. Jellemző, hogy az intézmények a számukra legfontosabb terméket, az A4-es irodai papírt 500-as csomagban bruttó 910 forintért vehetik meg, holott annak piaci ára – ilyen hatalmas megrendelésnél – bruttó 700 forint körül van. További adalék, hogy a pályázatra jelentkezett a hazai papír- és irodaszerpiac legnagyobb cége, a PBS Hungária Kft. is, de ajánlatot nem adott be, információink szerint éppen az irreális feltételek miatt.
Az ÁBP Zrt.-nek korábban igazgatósági tag volt Antalóczi Zoltán, aki most a Gyurcsány Ferenc exkormányfő tulajdonában lévő Altus Zrt. felügyelőbizottsági tagja. Felbukkant az ÁBP-ben igazgatósági elnökként Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány közlekedési minisztere. A Kormányszóvivői Iroda szerint nem magasak az árak. Közölték: az ÁBP listaáraihoz képest több mint 6 százalékos kedvezményt adott, s az összeg tartalmazza a kiszállítás költségét. Ám szakértőink rámutattak: a papírpiacon a kiszállítás alapkövetelmény, ilyen nagy megrendelésnél pedig legalább 15 százalékos kedvezményt adnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.