időjárás 1°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Per a ferihegyi telekvásár ellen

Jámbor Gyula
2009.10.23. 22:00

Botrányos körülmények között hiúsult meg a Budapest Airport telekvásárlása 2005-ben, ám az ügylet egyik résztvevője, Rényi-Vámos Krisztina ma is a cég jogi igazgatója. Ebben a minőségében több alkalommal kellett védenie a reptérüzemeltetőt szakszervezeti tagok és tisztségviselők elmozdítása miatt indított perekben. Schneller Domonkos, a Fidesz fővárosi képviselője a legfőbb ügyészséghez fordult a telekügylet különös részletei miatt.

Sorozatosan és célzatosan távolították el a Budapest Airport (BA) munkavállalói közül a szakszervezeti tagokat és tisztségviselőket – értesült lapunk. A szakszervezetek nemzetközi fórumokhoz fordultak az ügyben. A BA lépésről lépésre szervezett ki egyes tevékenységeket, takarítást, parkolófenntartást. A munkavállalókat az új cégek többnyire alkalmazták, de nem mindenkit. A leépített dolgozókat többször megtévesztéssel vették rá, hogy közös megegyezéssel távozzanak, ám azokat, akik bírósághoz fordultak, peren kívüli egyezséggel igyekezték leszerelni.
A szakszervezetek szerint a folyamatokat Rényi-Vámos Krisztina jogi igazgató irányítja ma is, ahogy 2005-ben, amikor az akkor még privatizáció előtt álló cég Hárskuti János vezetésével új cargobázist kívánt létrehozni. A BA azonban úgy próbált egy húszhektáros vecsési telekhez hozzájutni, hogy az átlagos környékbeli telekár sokszorosáért vette volna meg a telket tulajdonló Airport Cargo Development (ACD) Kft.-t. Bár az üzletet a kormány közbelépése miatt utóbb megsemmisítették, a BA nem nevesített vezetői elkövették a hűtlen kezelés kísérletét – állítja ügyészségi feljelentésében Schneller Domonkos, a Fidesz fővárosi képviselője. Az ellenzéki politikus – aki korábban az ügyészséghez fordult a Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő (FUF), a HospInvest és más ügyekben – ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. A dokumentum rámutat, hogy jelentős volt az eltérés a korabeli átlagos ingatlanárak és az ACD Kft. által képviselt érték között: míg a telek az apportjának idején 600 millió forintot ért, a BA már több mint négymilliárdot adott volna érte. Ennek fényében különösen érdekes a szerződésnek az a pontja, amely szerint a felek előre lemondtak „a szerződés feltűnő értékaránytalanság címén való megtámadásának jogáról”. A feljelentésben Schneller Domonkos ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy ha a társaság jogi igazgatója a szakma szabályai szerint járt volna el, az ilyen rendelkezések mellett kötelessége lett volna jelezni szakmai kifogásait, ám ezt elmulasztotta megtenni.
Az is figyelemre méltó, hogy bár a tulajdonost képviselő ÁPV Rt. vezérigazgatója levélben utasította a BA vezetését, hogy „tartózkodjon mindennemű ingatlan-adásvételi ügylettől, szerződéskötéstől, illetve bármilyen kötelezettség vállalásától”, a szerződést mégis aláírták. Schneller Domonkos szerint míg a BA vezérigazgatójának volt mérlegelési lehetősége, Rényi-Vámos Krisztina jogi igazgatónak kötelessége lett volna felhívni a BA döntéshozójának figyelmét az ÁPV Rt. és a BA közti felelősségi rendszerre. A szerződést – amelynek haszonélvezői között számos szocialista kötődésű üzletember és politikus neve felbukkant – végül a pénzügyminiszter közbelépésére bontották fel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.