időjárás 11°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Privatizálnák a szakmai vizsgát

Farkas Melinda
2009.11.14. 23:00

Elképesztő módosítások szerepelnek a szociális és munkaügyi miniszter által benyújtott szakképzési törvény módosításában. A jövőben például az állam helyett bármilyen cég szervezhet szakmai vizsgát, és iskola fenntartása nélkül is folytathat szakképzést – tudta meg lapunk. A Fidesz szerint a javaslat elfogadása esetén elértéktelenednek a szakmunkás-bizonyítványok.

A szakképzést alapjaiban megrendítő törvénymódosítást nyújtott be a kormány. Ha a jogszabályt jelenlegi formájában elfogadja a parlament, akkor olyan szinten lezülleszti a szakképzést, hogy néhány éven belül semmit sem ér majd a szakmunkás-bizonyítvány, mert nem lehet eldönteni, valódi tudást takar-e – jelentette ki lapunknak Kuzma László, a Fidesz oktatáspolitikusa az Országgyűlés előtt fekvő, Herczog László szociális és munkaügyi miniszter által benyújtott javaslatról. Kuzma kifejtette: szakképzést ma is számos cég folytathat, és bizony jelentős különbségek vannak azok minősége között. Bizonyítványt eddig azonban csak az kapott, aki valódi tudással rendelkezett, az állami szakmai vizsga ugyanis egységes volt. A Herczog-féle törvénymódosítás azonban lehetővé tenné, hogy bármely cég vizsgáztathasson, amelyik regisztráltatja magát a feladatra.
A módosítás másik hajmeresztő eleme lehetővé tenné, hogy a magánszféra iskola fenntartása nélkül is folytathasson iskolai rendszerű szakképzést. Kuzma szerint ez a pont is elképesztő mértékben rontaná az oktatás minőségét. Rámutatott: képzelje el, hogy valaki kibérel a városban egy irodát, ráírja az ajtóra, hogy egyetem, és megkezdi benne a mérnökképzést, majd le is vizsgáztatja a hallgatókat. Ez várható most a szakképzésben.
Az oktatási bizottság tegnapi ülésén úgy tűnt, mintha a szocialisták is meglepődtek volna a kormány tervén. Az MSZP-s szakpolitikusok támogatták a Fidesznek azt a módosító indítványát, amely nem engedné az intézmény nélküli iskolarendszerű szakképzést. Megszavazták azt a módosító javaslatot is, amely az állam kezében hagyná a szakmai vizsgáztatás lehetőségét. Kérdés azonban, hogy a kormány mit lép az ügyben, és hogyan szavaz a javaslatra a teljes MSZP-frakció a parlamentben. Kuzma ennek kapcsán kijelentette: valószínűleg egy kormányhoz közel álló lobbi lehet a háttérben, amelynek az az érdeke, hogy minél könnyebb legyen bizonyítványt szerezni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.