Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A „Tábornok” történelmi esélye

Közel félévi kormányzás után is fényesen ragyog Bojko Boriszov csillaga. A bolgár miniszterelnök népszerűsége meghaladja minden korábbi elődjéét. A mítosz azonban lassan szertefoszlik, s a figyelem az ország gondjaira, a számonkérésre irányul. Feladat pedig van bőven. A gazdasági válság hatásainak mérséklése, az igazságszolgáltatás megreformálása és nem utolsósorban a leszámolás a politikai maffiával.

2010. 01. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai elittel és a volt szocialista állambiztonsági tisztekkel összefonódott alvilág a napokban egy újságíró megölésével jelezte, nem hajlandó feladni az elmúlt húsz évben megszerzett politikai és gazdaság pozícióit. Amennyiben Boriszovnak lesz bátorsága felvállalni a harcot, akkor Bulgária modern kori történelmének legsikeresebb államférfijává emelkedhet. S ki más is tudná megtisztítani a bolgár közéletet, ha nem a „Tábornoknak” becézett zsaru (ellenfelei szerint a rablóból lett pandúr), aki Todor Zsivkov és Szimeon cár egykori testőreként, majd később belügyi államtitkárként világos képet szerezhetett a politikai maffiáról és annak működéséről. Ha viszont elodázza a problémákat, és elődeihez hasonlóan hagyja, hogy a dolgok maguktól rendeződjenek, akkor a hatalmas elvárások miatt minden elődjénél nagyobb bukás vár rá. Bojko Boriszov politikai karrierje mesébe illő. A cár a hatalom átvétele után hűséges testőrét 2001-ben kinevezte belügyi főtitkárnak. Közvetlen stílusának, macsós megjelenésének köszönhetően a riporternők hada már nem miniszterekre vadászott, hanem Boriszovra voltak kíváncsiak. Karrierjét a szocialisták 2005-ös hatalomra jutása törte meg. Szimeon pártja szerepet vállalt az úgynevezett hármas koalícióban. „A cár kizavart az utcára, egyedül hagyott, inkább a szocialistákat választotta” – fogalmazott Boriszov, s a cár ellen fordult. Bukását követően alapította a GERB pártot, s 2007-ben a helyi választásokon elnyerte Szófia polgármesteri címét, majd 2009-ben aratott választási győzelme után kisebbségi kormányt alakíthatott.
S bár a 90-es évek elején rövid ideig a Bolgár Szocialista Párt tagja volt, a legnagyobb vehemenciával egykori párttársainak esett neki. „Az olyan pártot, amelyik embereket gyilkolt, nagy hiba volt nem betiltani” – fogalmazott. Személyes sérelmeit soha nem felejti, elemzők szerint ez is magyarázza, hogy miniszterelnökként a vádlottak padjára küldte az előző politikai elit képviselőit. „Ez a kisfiú (Szergej Sztanisev szocialista exminiszterelnök) több milliárd levát vitt ki a költségvetésből. Csak egyvalamit kérek tőlük. Maradjanak csendben, és ne bosszantsanak” – alázta porig elődjét, szokása szerint egyes szám első személyben nyilatkozva. Kíméletlenül üt azonban jobbra is, mondván, aki nincs vele, az a szocialistákat és a török kisebbségi pártot támogatja. E csoportoknak nem osztott pozíciókat kabinetjében, inkább az ellenzék minden spektrumát sakkban tartva, egyedül vállalta a kormányzást. A számonkérés sem csak a szocialistákat érinti. Magabiztos, hiszen jelenleg egy esetleges időközi választásokon a háromból két jobboldali párt nagy eséllyel kiesne a parlamentből.
Boriszovnak azonban nem lesz könnyű dolga, ha végig akar menni a magának kijelölt úton. A múlt héten fényes nappal négy golyóval végezték ki Szófia belvárosában a maffia ügyeit feltáró újságírót, Bobi Cankovot. A gyilkosság a „Tábornoknak” is szólt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.