Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bolgár euró 2013-ban

Mindössze háromévi uniós tagság után még ebben a hónapban hivatalosan is benyújtja csatlakozási kérelmét az euró előszobájának számító ERM–2 árfolyamrendszerbe Bulgária. A legszegényebb uniós tagállam 2013-ra tervezi a közös európai valuta átvételét. Hiába óvják a balkáni államot attól, hogy ne siesse el az euró gyors bevezetését, mert annak árdrágító hatása lehet, a bolgár kormány elszánt.

2010. 01. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wall Street Journal szerint a bolgároknak nehéz lesz meggyőzni a belső válsággal küzdő euróövezet vezetőit a közös valuta átvételéről, ráadásul a legszegényebb uniós tagállam nevét már összekötötték a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval. Ennek ellenére Bulgária felvétele nem reménytelen. A Wall Street Journal legalábbis kiemeli, hogy Bulgária fiskális politikája követendő példa lehetne sok európai ország számára. A huszonhét tagállam közül ugyanis 2007 óta a bolgár költségvetés rendelkezik a legkedvezőbb mutatókkal.
A tavaly júliusban megalakult új jobboldali kormány azonnal válságmenedzselésbe kezdett: befagyasztotta a béreket, nyugdíjakat, leállította a nagy állami beruházásokat, 15 százalékkal csökkentette az állami kiadásokat, közben emelte a cigaretta jövedéki adóját, szigorította a határátkelők ellenőrzését, amivel növelték a vámbevételeket. Ezen intézkedések eredményeképpen a költségvetési hiányt levitték 500 millió levára (mintegy 250 millió euróra), ami a bolgár GDP 0,8 százaléka. Fontos szempont, hogy Bulgária Magyarországgal és Romániával ellentétben nem kért pénzügyi segítséget sem az IMF-től, sem a nemzetközi pénzpiacoktól. A bolgár pénzügyminisztérium ráadásul az elmúlt évre 6,3 százalékos GDP-zsugorodást prognosztizált, amit 4,5 százalékra korrigált, emellett módosította idei előrejelzését is: kétszázalékos csökkenés helyett Szófiában már 0,2 százalékos növekedéssel számolnak.
Kedvező az ország államadósságának mutatója is, ez a 2008. év végi adatok szerint 16,1 százalékos volt. Az éves infláció a tavaly novemberi adatok szerint 3,3 százalék. Idén mindössze 1,6 százalékos pénzromlással számolnak, az ország valutatartalékai közel tízmilliárd eurót érnek. Az elmúlt év végén a Standard&Poor’s hitelminősítő intézet negatívról stabilra módosította Bulgária besorolását.

Romlott az euró. A németországi Allianz számításai szerint a közös európai valuta bevezetése óta eltelt nyolc esztendő során az euró húsz százalékot veszített értékéből – tudta meg az InfoRádió. A brit font is gyengült, habár csak tizennyolc százalékot veszített értékéből, a dollár viszont ugyanezen időszak alatt közel negyedével romlott. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.