Hagyó Miklósék utasították a BKV-t?

A BKV vezetői folyamatosan kaptak utasításokat az MSZP-s Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes sajtószóvivőjén, Horváth Éván keresztül, és a gyanús szerződések egy része is ilyen nyomásgyakorlás eredménye – derült ki a közlekedési vállalat ügyeit vizsgáló bizottság tegnapi ülésén. Antal Attila volt BKV-vezérigazgató nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni.

2010. 01. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV jelenlegi és két korábbi vezérigazgatójának meghallgatásával kezdte meg érdemi munkáját tegnap a közlekedési vállalat gyanús ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság. Elsőként Aba Botond (aki 1993 és 2006 között irányította a társaságot) elismerte, hogy a más állami vállalatokhoz képest alacsonyabb alapbérek mellett erős ösztönző, jutalmazási rendszer működött az ő idejében is a BKV-nál. Ennek megfelelően ő is mintegy 20 milliós prémiumot kapott évente. A csalás miatt gyanúsítottként kihallgatott Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató 30-40 milliós jutalmazásával kapcsolatos kérdésre azt mondta: ha ilyen összegű kifizetés volt, azt a rendőrségnek kell kivizsgálnia, mert neki ilyenről a saját időszakában nincs tudomása.
Ezután a korrupciógyanús busztenderbe belebukott Antal Attilát hallgatta meg a bizottság. A volt vezérigazgató azonban nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni, és csupán egy nyilatkozatot olvasott fel, amely szerint bármit mondana, azzal megszegné a munkaszerződésében foglalt titoktartási kötelezettségét, amely alól nem kapott mentesítést. Antal azt állította: a vizsgálóbizottságnak nincs is megfelelő felhatalmazása, ráadásul olyan ügyekkel foglalkozik, amelyek folyamatban lévő büntetőeljárásokat érintenek.
Kocsis István vezérigazgató elmondta: csak a médiából értesült arról, hogy a napokban hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként kihallgatott Horváth Éva a BKV-nál is dolgozik, mert korábban csak Hagyó Miklós sajtósaként találkozott vele párszor. Kocsis kiemelte: Horváth Éván keresztül rendszeresen kaptak utasítást a BKV vezetői különböző feladatokra, például bizonyos szerződések megkötésére. Arra a kérdésre, hogy ki adhatta ezeket az utasításokat Horváthon keresztül, Kocsis István azt válaszolta: kérdezzék meg Balogh Zsoltot, aki „ha a Horváth Éva felhívta, vigyázzba állt”. Ismert, Balogh Zsolt hagyta jóvá vezérigazgatóként többek között Szalainé Szilágyi Eleonóra közel százmilliós végkielégítését. A bizottság elnöke, György István (Fidesz) egyébként próbálta Baloghot is meghívni a bizottság tegnapi ülésére, de nem tudta őt utolérni.

Felgyorsul a nyomozás. A BKV felügyeletét korábban ellátó volt főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós egykori kommunikációs főtanácsadója, Horváth Éva munka nélküli foglalkoztatása ügyében több gyanúsítás egyelőre nem várható – tudtuk meg Tafferner Éváról, a BRFK sajtószóvivőjétől. Hozzátette: a következő hetekben a személyenként akár sok tíz millió forintos végkielégítések miatti nyomozás felgyorsul, a volt humánpolitikai igazgató után több vezetőt is gyanúsítottként hallgatnak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.